• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas aizsardzības ministru vizīti Amerikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2002., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60373

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas premjerministru vizīti Anglijā

Vēl šajā numurā

19.03.2002., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas aizsardzības ministru vizīti Amerikā

Turpinot vizīti ASV, 14.martā triju Baltijas valstu aizsardzības ministri Ģirts Valdis Kristovskis, Lins Linkevičs un Svens Miksers tikās ar ASV aizsardzības sekretāru Donaldu Ramsfeldu un viņa vietnieku Paulu Volfovicu.

Baltijas valstu aizsardzības ministri apliecināja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nopietno apņemšanos pilnveidot savas aizsardzības spējas, gan sekmīgi gatavojoties NATO sammitam Prāgā, gan arī lai pilnīgi integrētos NATO militārajās struktūrās pēc tam, kad būs saņemts uzaicinājums dalībai aliansē.

Ģ.V.Kristovskis augstu novērtēja un pateicās ASV par Baltijas valstu inkorporācijas PSRS sastāvā neatzīšanas politiku 50 gadu garumā, kas bija pamats Baltijas valstu neatkarības atgūšanai. Latvijas aizsardzības ministrs pateicās ASV par sniegto praktisko palīdzību, atjaunojot Latvijas aizsardzības sistēmu un tās militārās spējas. ASV pieredzes izmantošana un iedzīvināšana Latvijas un arī Baltijas valstu aizsardzības sistēmās, Rīcības plāns dalībai NATO un programmas “Partnerattiecības mieram” mērķi ļāvuši Baltijas valstīm veidot reālistisku un sasniedzamu militāro sistēmu un bruņotos spēkus nākotnei.

Sarunā skarti nozīmīgākie militārie projekti Baltijas valstīs, nepieciešamie bruņojuma un ekipējuma pilnveidošanas pasākumi atbilstoši pašreizējām un nākotnes NATO savietojamības un efektīvas militāri operatīvas darbības prasībām.

Donalds Ramsfelds un Pauls Volfovics aicināja neapstāties pie sasniegtā un turpināt veidot drošu Baltijas reģionu. Izteikta pateicība Baltijas valstīm par to līdzdalību miera uzturēšanas pasākumos, kā arī par sniegto atbalstu un gatavību baltiešu karavīriem piedalīties terorisma apkarošanā kopā ar ASV un tās sabiedrotajiem.

ASV militāri politiskā vadība skaidri pauda viedokli, ka Krievijai nav ietekmes uz NATO paplašināšanās procesiem.

Sarunā bija vienots viedoklis, ka ASV un Krievijas un NATO un Krievijas attiecības ir nozīmīgas.

Latvijas aizsardzības ministrs tikšanās laikā uzsvēra, ka NATO paplašināšanās nav drauds Krievijai, bet gan — gluži pretēji — veicina tālāku Krievijas demokratizāciju, ļauj labāk izprast rietumvalstu demokrātijas vērtības, kas ir pozitīvs ieguvums reģiona drošībai.

D.Ramsfelds, P.Volfovics un Baltijas valstu aizsardzības ministri bija vienisprātis, ka NATO paplašināšanai ir jāpastiprina NATO nozīmīgums un NATO paplašināšanai ir jānostiprina NATO militārās spējas un nav pieļaujama alianses vājināšana, tai paplašinoties.

Triju Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās ar ASV aizsardzības sekretāru un viņa vietnieku apliecināja, ka Baltijas valstu bilaterālās attiecības ar ASV ir efektīvas un tiks turpinātas.

Baltijas valstu aizsardzības ministri tikās arī ar senatoru Džordžu Voinoviču. Tikšanās laikā senators norādīja, ka, neraugoties uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārliecinoši demonstrēto apņemšanos iekļauties NATO struktūrās, sekmīgi īstenojot Rīcības plānu dalībai aliansē, vēl ir veicams liels darbs ar vairākiem ASV senatoriem, kuri nav skaidri formulējuši viedokli par NATO paplašināšanos un tās nepieciešamību.

14. martā notika arī otrais no abiem semināriem Amerikas Savienotajās Valstīs — “Atklātais valstsvīru forums”, kurā piedalījās ap 100 cilvēku. Forumā noritēja intensīvs dialogs par NATO paplašināšanos, Baltijas, ASV, Krievijas un Eiropas attiecībām un viedokļiem NATO paplašināšanās jautājumā.

Baltijas valstu aizsardzības ministri vizītes laikā sniedza interviju “Jane’s Defense Weekly”, Latvijas aizsardzības ministrs — arī radio “Amerikas balss”.

Kaiva Liepiņa,  ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!