• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem, uzlabotiem noteikumiem jūrniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2002., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas informācija

Latvijas Bankas 2002.gada 28.februāra bilance

Vēl šajā numurā

15.03.2002., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem, uzlabotiem noteikumiem jūrniecībā

Satiksmes ministrija (SM) gatavojas izdot uzlabotus SM noteikumus “Par jūrnieku apmācību, sertifikāciju un sardzes pildīšanu”. Jaunie noteikumi pilnīgāk aptvers starptautiskās STCW konvencijas “Par standartiem attiecībā uz jūrnieku apmācību, sertificēšanu un sardzes pildīšanu” kodeksa saturu, kas stājās spēkā šā gada 1.februārī. Iepriekšējie SM noteikumi tika izdoti 1997.gadā, bet tie nepilnīgi atspoguļoja konvencijas būtību.

Jaunie noteikumi tiek izstrādāti sadarbībā ar Latvijas Jūras administrāciju un Jūrnieku reģistru un balstīsies uz Eiropas Savienības Padomes 2001.gada 2001/25/EC direktīvu “Par jūrnieku obligāto sagatavotības līmeni”, un nosaka minimālās prasības jūrnieku sagatavošanā, sertificēšanā un sardzes pildīšanā. Satiksmes ministrijas Jūrniecības departaments būs tiesīgs pamatotas nepieciešamības gadījumā atsevišķas prasības paaugstināt. Neskaidrību gadījumā attiecībā uz šo noteikumu prasību interpretēšanu vadošais būs STCW 78/95 konvencijas teksts, jo jūrniecība ir starptautiski visregulētākā nozare. 95% ir starptautiskie instrumenti un prasības (konvencijas, kodeksi), uz kā pamata tiek veidota nozares likumdošana valstī, komentē SM Jūrniecības departamenta direktors Aigars Krastiņš.

Noteikumi ietvers jautājumus par Latvijas jūrnieku kvalifikācijas dokumentu izsniegšanas kārtību, jūrnieku kvalifikācijas prasībām, noteikumu prasību izpildes kontroli un pārkāpumu izmeklēšanu, jūrnieku apmācību un kompetences novērtēšanu, trenažieru (simulatoru) izmantošanu, kuģošanas un kruinga kompāniju atbildību, pamatprasības kuģu personālam, darba drošības, medicīniskās aprūpes, avārijas un glābšanas funkciju pildīšanas prasības, sardzes pildīšanu.

Jaunpieņemtais STCW konvencijas kodekss nosaka 6 mēnešus ilgu pārejas posmu. Taču jūrnieku diplomus atbilstoši starptautiskām normām Latvijā izdod jau trīs gadus. Kā izteicās Aigars Krastiņš, problēmu šajā jomā nav un, cerams, nebūs.

Diplomi, apstiprinājumi un kvalifikācijas apliecības, kas izdoti atbilstoši 1997.gada 28. oktobra SM noteikumiem Nr. 36 “LR Jūrnieku sagatavošanas un diplomēšanas noteikumi”, pamatojoties uz Konvencijas STCW 78/95 prasībām, būs spēkā līdz to derīguma termiņa beigām un būs jānomaina ar attiecīgiem jaunajos noteikumos paredzētajiem dokumentiem.

Pieņemot jaunos noteikumus, spēku zaudēs SM 1997.gada 28. oktobra noteikumi Nr.36 “Latvijas Republikas jūrnieku sagatavošanas un diplomēšanas noteikumi”, SM 1998. gada 12. janvāra noteikumi Nr. 2 “Latvijas Republikas jūrniecības mācību iestāžu konvencionālās uzraudzības noteikumi”, kā arī SM 1999. gada 26. janvāra noteikumi Nr. 2 “Par jūrnieku apmācības instruktoru un vērtētāju sertifikāciju”.

Satiksmes ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!