• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2002., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60168

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aizsardzības ministra vizīti Amerikā

Vēl šajā numurā

15.03.2002., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas sēdi

13. martā Ekonomikas ministrijā notika Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas 5. sēde par tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības jautājumiem un LR un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas sēde. Latvijas puses delegācijas vadītājs bija Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs K.Gerhards, Ukrainas puses komisiju vadīja Ukrainas Ekonomikas un Eiropas integrācijas jautājumu ministrijas valsts sekretārs Vladimirs Peršins.

Starpvaldību komisijas 5. sēdē (turpmāk komisijas) Latvijas un Ukrainas puses delegāti apsprieda vairākus būtiskus jautājumus par Latvijas un Ukrainas sadarbību dažādās jomās. Viena no sarunu tēmām bija divpusējā tirdzniecība un ekonomiskā sadarbība – abas puses informēja par savas valsts ekonomiskajām norisēm un prognozēm un atzina par veiksmīgu šīs sfēras attīstību un nepieciešamību aktivizēt Latvijas un Ukrainas divpusējo tirdzniecību un ekonomisko sadarbību arī tranzīta, tūrisma, izstāžu organizēšanas un dalības, kā arī lauksaimniecības produkcijas tirdzniecības jomā.

Komisija apspriedās par sadarbību būvniecības, ēku un būvju energoefektivitātes un energoaudita, kā arī mājokļu apsaimniekošanas jautājumos, kā rezultātā vienojās par informācijas apmaiņu, celtniecības izstāžu organizēšanu un kopīgu semināru rīkošanu par šādiem galvenajiem jautājumiem: būvju energoefektivitātes paaugstināšana, jaunu metožu ieviešana celtniecībā un rekonstrukcijā, nacionālās celtniecības normu un standartu sistēmu attīstība un dzīvojamā fonda apsaimniekošanas modernizācija.

Vēl viena komisijas apspriežu tēma bija Latvijas un Ukrainas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā. Tika secināts, ka abas valstis šajā jautājumā nav vienlīdzīgas, jo, atšķirībā no Ukrainas pilsoņiem, kuri īslaicīgi uzturas Latvijā, Latvijas pilsoņiem Ukraina pieprasa apdrošināšanas polises, lai tiktu nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Ukrainas puse sarunu rezultātā apsolīja šo nevienlīdzību novērst.

Komisija runāja arī par iespēju izstrādāt LR valdības un Ukrainas valdības līgumprojektu par savstarpējo izglītības, zinātnisko grādu un zinātnisko nosaukumu atzīšanu, kā rezultātā nolēma izstrādāt studentu apmaiņas sistēmu un aktivizēt minētās tēmas izpēti. Tāpat komisija vienojās par abu pušu gatavību sadarbībai zinātnisko pētījumu attīstībā, pamatojoties uz kopīgu piedalīšanos UNESCO (Apvienoto Nāciju komisija izglītības zinātnes un kultūras jautājumos), Eiropas Savienības un Eiropas Padomes programmās.

13. martā notika arī Latvijas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas (turpmāk komitejas) sēde, kuras ietvaros notika informācijas apmaiņa par izmaiņām muitas nodokļos un preču klasifikācijā, puses apmainījās ar informāciju par izmaiņām konkrētās sfēras jautājumos, tika atzīmēta Latvijas puses pozitīvā pieredze, ar šā gada janvāri pieņemot jaunu preču nomenklatūru. Puses apmainījās ar interneta adresēm, lai operatīvāk risinātu muitas nodevu un nodokļu jautājumus.

Komiteja pārsprieda administratīvās sadarbības uzlabošanas jautājumus, un tika atzīmēts, ka saskaņā ar brīvās tirdzniecības līgumu starp valstīm administratīvā sadarbība noris stabili un atbilst abu valstu potenciālām iespējām. Abas puses atzina, ka brīvās tirdzniecības līguma realizācija norisinās veiksmīgi.

Komiteja apspriedās arī par tālāko līguma realizācijas gaitu saskaņā ar Latvijas integrāciju ES, kā ietvaros Latvijas puse informēja Ukrainas delegāciju par pirmsiestāšanās ES sarunu gaitu sadaļā “Ārējā tirdzniecība”.

LR ārējās tirdzniecības apgrozījums 2001.gadā ar Ukrainu sasniedza 52,1 miljonu latu (1,5% no apgrozījuma kopapjoma) – Latvija uz Ukrainu eksportēja preces par 20,9 miljoniem latu (1,7% no kopējā eksporta), bet importēja no Ukrainas preces par 31,2 miljoniem latu (1,4% no kopējā importa). 2001.gadā pēc eksporta Ukraina bija 15. vietā, pēc importa — 18. vietā. Svarīgākās preces eksportā uz Ukrainu 2001. gadā bija tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi (24,5%), mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas (20,9%), kā arī ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija (17,8%), bet svarīgākās preces importā no Ukrainas 2001.gadā bija metāli un to izstrādājumi (29,6%) un ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija (25,6%).

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!