• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienlīdzīgām iespējām priekšvēlēšanu aģitācijai televīzijā un radio. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.1993., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Zvārdes pagasta pagaidu valdes izveidošanu

Vēl šajā numurā

15.04.1993., Nr. 13

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Augstākā Padome

Veids: lēmums

Pieņemts: 30.03.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES  LĒMUMS

Par vienlīdzīgām iespējām priekšvēlēšanu aģitācijai televīzijā un radio

1. Personām, kas Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegušas Latvijas Republikas likuma «Par 5. Saeimas vēlēšanām» prasībām atbilstošus deputātu kandidātu sarakstus, Centrālā vēlēšanu komisija izsniedz izziņu par kandidātu saraksta iesniegšanu.

Šajā izziņā norādāms:

1) pieteiktā deputātu kandidātu saraksta nosaukums;

2) vēlēšanu apgabals, kuram saraksts ir pieteikts;

3) katra pieteiktā kandidāta vārds un uzvārds;

4) izziņas izsniegšanas datums.

2. Uzrādot šo Centrālās vēlēšanu komisijas izsniegto izziņu, viena nosaukuma deputātu kandidātu sarakstā esošajiem kandidātiem kopā ir tiesības bez maksas izmantot priekšvēlēšanu aģitācijai Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio laiku šajā lēmumā noteiktajā kārtībā un apjomā.

3. Laiku priekšvēlēšanu aģitācijai izmanto visi viena nosaukuma deputātu kandidātu sarakstā esošie kandidāti kopā vai, savstarpēji vienojoties, — daži no viņiem. Par šo vienošanos katrā atsevišķā gadījumā jāpaziņo Latvijas Televīzijai vai Latvijas Radio.

Dažādu nosaukumu deputātu kandidātu sarakstos esošie kandidāti var vienoties par kopīgu raidlaika izmantošanu tiem atvēlētā laika limita ietvaros.

4. Centrālā vēlēšanu komisija nekavējoties, bet ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanu pirmās dienas paziņo Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio, kuri pieteiktie deputātu kandidāti svītroti no sarakstiem, kuri tai iesniegtie saraksti neatbilst Latvijas Republikas likuma «Par 5. Saeimas vēlēšanām» prasībām un kuras izsniegtās izzinās sakarā ar to uzskatāmas par spēkā neesošām.

5. Viena nosaukuma deputātu kandidātu sarakstā esošajiem kandidātiem ir tiesības bez maksas izmantot priekšvēlēšanu aģitācijai Latvijas Televīzijā:

1) laikā no 80. dienas līdz 30. dienai pirms vēlēšanu pirmās dienas — ne vairāk kā 20 minūtes;

2) laikā no 29. dienas līdz 8. dienai pirms vēlēšanu pirmās dienas — ne vairāk kā 15 minūtes;

3) laikā no 7. dienas līdz pēdējai dienai pirms vēlēšanu pirmās dienas — ne vairāk kā 10 minūtes.

6. Viena nosaukuma deputātu kandidātu sarakstā esošajiem kandidātiem ir tiesības bez maksas izmantot priekšvēlēšanu aģitācijai Latvijas Radio:

1) laikā no 80. dienas līdz 30. dienai pirms vēlēšanu pirmās dienas — ne vairāk kā 30. minūtes;

2) laikā no 29. dienas līdz 8. dienai pirms vēlēšanu pirmās dienas — ne vairāk kā 20 minūtes;

3) laikā no 7. dienas līdz pēdējai dienai pirms vēlēšanu pirmās dienas — ne vairāk kā 10 minūtes.

7. Televīzijas un radio raidlaika iedalīšanas secība pirms katra priekšvēlēšanu aģitācijas posma tiek noteikta lozējot.

Izlozēšanu un šā lēmuma 5. un 6. punktā minētā laika limita ievērošanu nodrošina Latvijas Televīzijas valsts uzņēmums un Latvijas Radio valsts uzņēmums.

8. Šā lēmuma 5. un 6. punktā paredzēto laiku pēc viena nosaukuma deputātu kandidātu sarakstā esošo kandidātu vēlēšanās un vienošanās ar Latvijas Televīziju vai Latvijas Radio var sadalīt, lai uzstātos vairakkārt, taču vienai reizei nevar pieprasīt mazāk par 30 sekundēm. Ja šā lēmuma ietvaros piešķirtais laiks sadalīts vairākām uzstāšanās reizēm, Šā lēmuma 7. punktā minētā secība attiecas tikai uz pirmo uzstāšanos.

9. Televīzijas un radio uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri kādam deputāta kandidātam piešķīruši laiku priekšvēlēšanu aģitācijai (Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio — papildus šā lēmuma 5. un 6. punktā paredzētajam laikam), jāgarantē iespējas uzstāties tikpat ilgi un tikpat izdevīgā laikā arī visu pārējo nosaukumu deputātu kandidātu sarakstos esošajiem kandidātiem, ja viņi to vēlas. Pirms katras šādas uzstāšanās jāpaziņo, kas ir to apmaksājis, kā arī samaksas lielums.

Citu nosaukumu deputātu kandidātu sarakstos esošajiem kandidātiem, kas vēlas izmantot šā punkta pirmajā daļā garantēto uzstāšanās iespēju, raidlaiku piešķir pēc tā apmaksāšanas. Raidlaika samaksa nedrīkst pārsniegt to samaksu, kāda bija noteikta deputātu kandidātiem, kuri pirmie izmantoja šā punkta pirmajā daļā garantēto uzstāšanās iespēju. Apmaksu apliecinošie dokumenti uzņēmējsabiedrībām jāsaglabā līdz Latvijas Republikas likumā «Par grāmatvedību» noteiktajam termiņam.

Uzņēmējsabiedrību amatpersonas, kas nav ievērojušas šā punkta pirmās daļas noteikumus, saucamas pie likumdošanas aktos paredzētās atbildības.

10. Ja kāds deputāta kandidāts savas uzstāšanās laikā televīzijā vai radio ir izteicis savu viedokli par deputāta kandidātu, kas ir cita nosaukuma deputātu kandidātu sarakstā, šim cita nosaukuma sarakstā esošajam deputāta kandidātam nākamajā dienā (Latvijas Televīzijā — 48 stundu laikā) tiek nodrošināta viena minūte atbildes sniegšanai ārpus 5. un 6. punktā paredzētā laika, ja tas noticis Latvijas Televīzijā vai Latvijas Radio, vai neievērojot 9. punkta noteikumus, ja tas noticis citā radio vai televīzijas uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā).

Uz šā punkta pirmajā daļā paredzēto atbildi nevar savukārt prasīt laiku atbildei, pamatojoties uz šā lēmuma 10. punktu.

Amatpersonas, kas nav ievērojušas šā punkta pirmās daļas noteikumus, saucamas pie likumdošanas aktos paredzētās atbildības.

11. Radio un televīzijas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) nedrīkst rediģēt, montēt vai kā citādi pārveidot priekšvēlēšanu aģitācijas raidījumus bez to kandidātu rakstveida piekrišanas, kuri tajos piedalās. Izņēmums ir šā lēmuma 14. punktā minētie raidījumi.

Latvijas Televīzijas valsts uzņēmums un Latvijas Radio valsts uzņēmums neatbild par deputātu kandidātu sagatavotajiem materiāliem.

12. Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio darbiniekiem, sākot ar 80. dienu pirms vēlēšanu pirmās dienas, nav atļauts ēterā aģitēt par vai pret deputātu kandidātiem vai deputātu kandidātu sarakstiem.

13. Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio darbiniekiem, kas ir pieteikti par deputātu kandidātiem vai kas 80 dienu laikā pirms vēlēšanām publiski paziņojuši par aktīvu līdzdalību kādas partijas vai priekšvēlēšanu apvienības darbībā, nav tiesības vadīt Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio raidījumus, gatavot komentārus, intervijas un reportāžas. Minētie darbinieki uz šo laiku pārceļami citā darbā, kas nav saistīts ar tiešu piedalīšanos pārraidēs. Ja tas nav iespējams, viņiem var tikt piešķirts atvaļinājums.

14. Latvijas Radio un televīzijas padomei, kā arī citām organizācijām, kas ir tiesīgas slēgt līgumus par ārvalstu programmu retranslāciju Latvijā, līgumu tekstā jāparedz noteikums, ka vēlēšanu kampaņas laikā uz Latviju translējamās programmas nedrīkst saturēt materiālus par vēlēšanu kampaņā iesaistītajām personām un politiskajiem grupējumiem. Ja šis noteikums netiek ievērots, ar Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu attiecīgo ārvalstu programmu translāciju līdz vēlēšanu dienai var pārtraukt.

15. Šā lēmuma noteikumi neattiecas uz faktu izklāstu ziņu pārraidēs vai tiešajās reportāžās.

16. Šā lēmuma ievērošanu nodrošina Latvijas Televīzijas uzņēmums un Latvijas Radio valsts uzņēmums.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 30. martā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!