• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Francijas parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2002., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 7.martā, Saeimas plenārsēdē

Vēl šajā numurā

08.03.2002., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Francijas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Vakar, 7.martā, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Francijas un Baltijas valstu sadarbības grupas priekšsēdētāju un Eiropas Savienības lietu delegācijas viceprezidentu senatoru Denisu Badrē.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un šīs organizācijas paplašināšanas procesu.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas un Francijas attiecības pēc mūsu valsts neatkarības atgūšanas visos līmeņos, tostarp arī parlamentārā, bijušas ļoti aktīvas. Kā nozīmīgu faktu abu valstu sadarbības veicināšanā J.Straume minēja Francijas prezidenta Žaka Širaka vizīti Latvijā pagājušā gada vasarā. Viņš akcentēja Latvijas ārpolitisko mērķu nozīmīgumu — virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. “Šajā procesā mums ļoti svarīgs ir Eiropas lielāko un ietekmīgo valstu atbalsts un izpratne.”

Savukārt Francijas pārstāvis akcentēja, ka pašlaik Eiropas Savienības paplašināšanas process iegājis finiša taisnē, tāpēc ir svarīgi, kā Latvija un Francija redz nākotnes Eiropu, ko veido gan esošās, gan topošās tās dalībnieces. “Vairākkārt esam pārliecinājušies, ka pasaulei vajadzīga droša un spēcīga Eiropa, tāpēc saskaņotībai jābūt gan globālos jautājumos, gan arī tā saucamajās ikdienas problēmās,” teica senators. Tomēr viņš arī uzsvēra nepieciešamību saglabāt katras valsts identitāti, jo tikai tā — izmantojot labāko, kas raksturīgs katrai valstij —, var tiekties uz kopīgo ideālu. “Eiropai ir bagāts vēsturiskais, tradīciju un kultūras mantojums, bet tā būs stipra ar individuālo, ko ienesīs katra atsevišķā valsts.”

Francijas Nacionālās asamblejas Eiropas Savienības lietu delegācijas pārstāvis Īvs Burs akcentēja, ka Eiropa nav tikai Brisele, Eiropa ir katrs tās reģions un katra tās valsts, tāpēc ES paplašināšana ir katras valsts iespēja. Francija augstu novērtē mūsu valsts sasniegto ceļā uz integrāciju ES. “Šajā procesā svarīga ir mūsu valstu sadarbība un savstarpēja iepazīšana,” piebilda Ī.Burs. Arī viņš uzsvēra, ka ES paplašināšana un jaunu valstu uzņemšana nav ceļš uz vienveidību — tajā tiek cienīta katras valsts kultūra un vēsture, jo ES nav tikai ekonomiska, bet arī garīgā un kultūras telpa.

Saeimas priekšsēdētājs informēja, ka Latvija kā ES kandidātvalsts formulē savu viedokli, piedaloties Eiropas Savienības Konventa darbā, un piekrita, ka nākotnes Eiropā liela nozīme piešķirama katras valsts identitātes nostiprināšanai un veicināšanai. Informējot par pašreiz notiekošo, J.Straume akcentēja Latvijas aktīvo darbu sarunās par iestāšanos ES, kā arī mēģinājumu veicināt sabiedrības diskusiju par Eiropas nākotni. J.Straume sacīja, ka visas Saeimā pārstāvētās partijas atbalsta Latvijas virzību uz iestāšanos ES, un pauda pārliecību, ka pēc ES paplašināšanās nemazināsies nacionālo parlamentu loma, tāpēc sadarbība starp Latviju un Franciju parlamentārā līmenī ir perspektīva.

Savukārt Latvijas un Francijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētāja Anta Rugāte un savienības “Latvijas ceļš” frakcijas priekšsēdētāja Kristiāna Lībane tikās ar Robēra Šūmana fonda prezidentu Žanu Dominiku Džuljāni, kurš ieradies Latvijā, lai piedalītos konferencē “Latvija un Francija: sabiedrotie un partneri Eiropā”.

Ž.Džuljāni pauda pārliecību, ka šajā Eiropai tik nozīmīgajā laikā svarīgi ir tieši neformālie sakari dažādās jomās, tāpēc nenovērtējama ir dziļa sapratne vienam par otru, kā arī savstarpējie kontakti. “Mums ir svarīgi, kādā Eiropā dzīvosim pēc ES paplašināšanās.” Viņš uzsvēra, ka Eiropas nākotne nevar būt tikai politiķu uzdevums, bet tam jākļūst par visu Eiropas pilsoņu jautājumu.

Sarunas gaitā viņš arī atzīmēja, ka Latvija paveikusi lielu un svarīgu darbu, lai varētu iekļauties kopīgajā Eiropā.

Savienības “Latvijas ceļš” frakcijas priekšsēdētāja Kristiāna Lībane pateicās augstajam viesim par izteikto optimismu, novērtējot Latvijas paveikto ceļā uz ES. Viņa piebilda, ka Latvijai šis ir ļoti nozīmīgs gads, jo mūsu valsts gaida pozitīvu lēmumu par uzaicināšanu iestāties Eiropas Savienībā un NATO, un šis process ir cieši saistīts ar Eiropas nākotni.

Latvijas un Francijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētāja Anta Rugāte uzsvēra, ka Latvija Eiropas kopīgajā nākotnē būs ļoti nopietna, patiesa un sevi apliecinoša partnere.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!