• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Demokrātiskie procesi attīstās, un mēs sekojam līdzi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2002., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijai ir svarīgi piesaistīt ārvalstu kapitālu"

Vēl šajā numurā

06.03.2002., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Demokrātiskie procesi attīstās, un mēs sekojam līdzi”

Vizītē Rīgā — EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss

Pie Latvijas Ministru prezidenta

Vakar, 5. martā, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.

Līdz šim EDSO ar Latviju sadarbojusies vairākos jautājumos — Pilsonības likuma izstrādē, Valsts valodas likumprojekta izvērtēšanā un Izglītības likumprojekta izstrādē, šo sadarbību komisārs raksturoja kā izdevušos. EDSO augstais komisārs pauda atbalstu valstī notiekošajam sabiedrības integrācijas procesam. Viņš atzina, ka grozījumi vēlēšanu likumā raksturotu zināmu demokrātijas līmeni, ko sasniegusi Latvija.

A.Bērziņš sarunā ar R.Ekeusu informēja, ka valdība ir pieņēmusi un īsteno Sabiedrības integrācijas programmu, ir izveidoti šīs programmas iedzīvināšanas mehānismi. Darbu sācis Sabiedrības integrācijas fonds, tiek īstenota Latviešu valodas apguves valsts programma. Turklāt turpinās nepilsoņu naturalizācija — šā gada janvārī nozīmīgi palielinājies naturalizācijas iesniegumu skaits.

Runājot par Naturalizācijas pārvaldes organizēto naturalizācijas procesu un par iespējamo eksāmenu tirdzniecības faktu, R.Ekeuss interesējās par valdības tālāko rīcību, kad tā uz laiku ir apturējusi pilsonības piešķiršanu. A.Bērziņš pauda pārliecību, ka notikušais ir izņēmuma gadījums un vairs neatkārtosies, taču piebilda: lai pieņemtu konkrētu lēmumu par tālāko rīcību, ir jāsaņem izmeklēšanas rezultāti.

Sarunas gaitā valdības vadītājs uzsvēra, ka Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm, kas no valsts budžeta līdzekļiem atbalsta astoņu mazākumtautību pamatizglītību dzimtajā valodā. R.Ekeuss atzinīgi vērtēja šādu valdības soli un abi vienojās, ka šis faktors nodrošina stabilitāti un etnisko saskaņu sabiedrībā.

Ministru prezidents atzina, ka līdzšinējā sadarbība ar EDSO Latvijai bijusi veiksmīga, un pauda cerību, ka turpmāk tā būs tikpat laba ar augsto komisāru.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie Latvijas Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 5. martā, tikās ar EDSO augsto komisāru Rolfu Ekeusu, pārrunājot Latvijas un EDSO turpmāko sadarbību, sabiedrības integrācijas un pilsoņu naturalizācijas gaitu, iespējamos grozījumus Satversmē, ar kuriem klajā nākuši pieci Saeimas politiskie spēki valsts valodas statusa nostiprināšanai.

R.Ekeuss pauda atzinīgu vērtējumu valsts kopējai attīstībai kopš iepriekšējā apmeklējuma, izsakoties, ka naturalizācijas gaita kopumā norit sekmīgi un svarīgas ir publiskās kampaņas nepilsoņu ieinteresēšanā par pilsonības iegūšanu.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijā ir jāizdara grozījumi vēlēšanu likumā, kas ir svarīgs solis demokrātijas stiprināšanā un valsts integrācijā NATO.

Preses konferencē

ROLFS.JPG (17298 bytes)
Vakar Rīgas pilī: Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un EDSO augstais komisārs minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss

Vakar, 5. martā, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tikās ar EDSO augsto komisāru Rolfu Ekeusu. Pēc tikšanās R. Ekeuss atbildēja uz dažiem žurnālistu jautājumiem.

Ko jūs apspriedāt sarunās ar prezidenti?

R. Ekeuss: — Mēs runājām par nacionālajām minoritātēm, to attiecībām ar majoritāti. Mēs ar prezidenti bijām vienisprātis, ka ir jāatceļ vēlēšanu likumā ierobežojošā valodas norma. Tas ir ļoti svarīgi un atbilst vispārējiem demokrātijas principiem. Mēs pārrunājām arī sabiedrības integrācijas procesus, valodas jautājumus un izglītības reformu.

Kāds ir jūsu vizītes galvenais mērķis?

R. Ekeuss: — Manas vizītes galvenā prioritāte ir izmaiņas vēlēšanu likumā. Saskaņā ar savu uzdevumu man svarīgi ir integrācijas un naturalizācijas procesi.

Latvijā ir diezgan stipra opozīcija izglītības reformai tieši valodas lietošanas jomā. Vai tas nevarētu kļūt par pamatu zināmai nestabilitātei valstī?

R. Ekeuss: — Es te negribētu izteikt spriedumu. Svarīgi ir tas, kā šī izglītības reforma noritēs. Sīkāk es to negribētu komentēt.

Kā jūs komentētu parlamenta vēlmi padarīt stingrāku valodas likumu?

R. Ekeuss: — Tas ir viens no maniem sarunu tematiem, taču es gribētu ar to iepazīties detaļās.

Kad Latvijā ieradās jūsu priekštecis van der Stūls, mēs vienmēr gaidījām jaunas prasības. Vai arī jūs kādas izvirzīsit?

R. Ekeuss: — Tā ir sadarbība. Dzīve nestāv uz vietas, demokrātiskie procesi attīstās, notiek reformas, kurām mēs, protams, sekojam līdzi. Taču es negribētu par to runāt tādos policejiskos terminus kā jaunas prasības utt.

Vai jūs pārspriedāt iespējamo nepilsoņu piedalīšanos pašvaldību vēlēšanās?

R. Ekeuss: — Tā nav Rietumeiropas valstu prakse. Tā pilnībā ir Latvijas valsts iekšējā lieta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!