• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par savlaicīgu gatavošanos 8.Saeimas vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2002., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59555

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Stikla kalna" variantiem

Vēl šajā numurā

05.03.2002., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par savlaicīgu gatavošanos 8.Saeimas vēlēšanām

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 28.februārī nosūtījusi vēstules Saeimas Juridiskajai komisijai un Saeimas frakcijām, kurā aicina deputātus nekavēties ar CVK iesniegto priekšlikumu grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā izskatīšanu vai arī pieņemt lēmumu par likuma negrozīšanu.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka Saeimas vilcināšanās attiecībā uz izmaiņām Saeimas vēlēšanu likumā kavē 8.Saeimas vēlēšanu sagatavošanu. Šī iemesla dēļ CVK nevar izstrādāt vēlēšanām nepieciešamās instrukcijas, kā arī nav iespējams sākt izstrādāt apjomīgo datorprogrammu, ar kuru tiek apkopoti vēlēšanu rezultāti un nodrošināta to publiskošana vēlēšanu dienā.

CVK savus priekšlikumus Saeimas vēlēšanu likuma labojumiem Juridiskajai komisijai iesniedza pagājušā gada oktobrī. Vēlāk, pēc Juridiskās komisijas lūguma, CVK sagatavoja motivētu to priekšlikumu izlasi, kurus uzskatīja par būtiskiem un neatliekamiem. Šie priekšlikumi Saeimā iesniegti novembrī.

Grozījumi likumā galvenokārt nepieciešami, lai novērstu nepilnības, kas radušās, steigā grozot vēlēšanu likumu pirms 7.Saeimas vēlēšanām, kā arī lai novērstu atsevišķus trūkumus vēlēšanu organizācijā, ko atklājusi iepriekšējā vēlēšanu pieredze. Papildus tam CVK ierosina arī pilnveidot balsošanas kārtību pa pastu ārvalstīs, palielinot ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu iespējas piedalīties vēlēšanās.

Komentējot radušos situāciju, A.Cimdars norādīja, ka līdzīgas problēmas Saeimas vēlēšanu likums radījis arī pirms 7.Saeimas vēlēšanām. Tā, piemēram, 1998.gadā grozījumus vēlēšanu likumā trešajā lasījumā Saeima pieņēma 19.februārī, taču pēc tam, kad Valsts prezidents tos nodeva otrreizējai caurlūkošanai, tie tika pieņemti 26.martā. Taču arī ar to viss vēl nebeidzās, un pēdējos labojumus vēlēšanu likumā Saeima pieņēma 1998.gada 27.maijā.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!