• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 19. februāra noteikumi Nr. 82 "Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 9.septembra noteikumos Nr.316 "Noteikumi par notekūdeņu dūņu izmantošanu augsnes mēslošanā un teritoriju labiekārtošanā"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2002., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59363-grozijumi-ministru-kabineta-1997-gada-9-septembra-noteikumos-nr-316-noteikumi-par-notekudenu-dunu-izmantosanu-augsnes-meslosana...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.87

Par Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības vienošanos par pilnvaroto robežas pārstāvju darbību

Vēl šajā numurā

27.02.2002., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 82

Pieņemts: 19.02.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.82

Rīgā 2002.gada 19.februārī (prot. Nr.8, 20.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 9.septembra noteikumos Nr.316 “Noteikumi par notekūdeņu dūņu izmantošanu augsnes mēslošanā un teritoriju labiekārtošanā”

Izdoti saskaņā ar likuma “Par vides aizsardzību” 19.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 1997.gada 9.septembra noteikumos Nr.316 “Noteikumi par notekūdeņu dūņu izmantošanu augsnes mēslošanā un teritoriju labiekārtošanā” (Latvijas Vēstnesis, 1997, 225.nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 1.punktu.

2. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

“2. Noteikumi nosaka notekūdeņu dūņu (koloidālas nogulsnes, kas rodas, apstrādājot vietējos, pilsētas notekūdeņus vai notekūdeņus no septiskām tvertnēm un citām notekūdeņu apstrādes vietām, kurās notekūdeņu sastāvs ir līdzīgs) izmantošanas kārtību zemes virsējā, bioloģiski aktīvajā kārtā, kas izveidojusies dabas apstākļu ietekmē un cilvēka mērķtiecīgas darbības rezultātā un kurai piemīt specifiska īpašība — auglība (turpmāk — augsne), notekūdeņu dūņu izmantošanas kārtību augsnes mēslošanā un teritoriju labiekārtošanā, kā arī antropogēno slodžu normatīvus, to noteikšanas un kontroles metodes, lai nepieļautu tiešu vai netiešu nelabvēlīgu, kumulatīvu ietekmi uz vidi, dzīviem organismiem, cilvēkiem, augsni, ūdeņiem un augiem.”

3. Izteikt 3.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

“3.1. bioloģiski, ķīmiski, termiski un citādi apstrādātas vai ilgstoši uzglabātas notekūdeņu dūņas, lai samazinātu to fermentācijas procesus un kaitīgumu cilvēku veselībai, tās vēlāk izmantojot (turpmāk — apstrādātas vai kompostētas notekūdeņu dūņas);”.

4. Izteikt 4.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

“4.1. svina, vara, cinka, niķeļa, kadmija, hroma, dzīvsudraba (turpmāk — smagie metāli) kopējais saturs notekūdeņu dūņās;”.

5. Izteikt 6.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

“6.1. lauksaimniecībā izmantojamās zemes (zeme, ko sistemātiski izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, — tīrumi, daudzgadīgie stādījumi, pļavas un ganības) virsējā slānī (25 cm) — smago metālu minimālā riska līmeni. To aprēķina atbilstoši vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra apstiprinātiem ieteikumiem par notekūdeņu dūņu izmantošanu augsnes mēslošanā (turpmāk — ieteikumi);”.

6. Izteikt 7.punktu šādā redakcijā:

“7. Ja notekūdeņu dūņu daudzums nepārsniedz 5000 t dabiski mitru notekūdeņu dūņu, kuru ķīmiskais sastāvs ir vienveidīgs un fizikālās un citas īpašības ir līdzīgas, tās uzglabā vienuviet un to kvalitātes noteikšanai ņem vienu vidējo paraugu (turpmāk — notekūdeņu dūņu sērija), notekūdeņu dūņu ražotājs nodrošina notekūdeņu dūņu kvalitātes noteikšanu akreditētā laboratorijā.”

7. Izteikt 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā:

“9. Notekūdeņu dūņu sērijā nosaka sausnas saturu un agroķīmiskos rādītājus atbilstoši ieteikumos noteiktajām prasībām. Smago metālu saturu nosaka stipru skābju izvilkumā ar atomu absorbcijas spektrometrijas metodi vai citu ne mazākas jutības pakāpes metodi. Analīžu rezultātus ieraksta dokumentā, kas apliecina notekūdeņu dūņu kvalitāti (turpmāk — notekūdeņu dūņu kvalitātes apliecība). Minēto apliecību izsniedz notekūdeņu dūņu ražotājs.

10. Juridiskā vai fiziskā persona, kas apsaimnieko notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kuru tehnoloģiskajā procesā rodas notekūdeņu dūņas (turpmāk — notekūdeņu dūņu ražotājs), veic notekūdeņu dūņu sēriju izvietojuma uzskaiti to uzglabāšanas vietā.

11. Notekūdeņu dūņu un dažādu organiskas izcelsmes materiālu (piemēram, kūdra, lapas, salmi, zāģskaidas) sadalīšanās produkta kvalitātes noteikšanu, kas iegūts cilvēka ietekmētas, aktīvas mikrobioloģiskās darbības rezultātā un ko izmanto augsnes mēslošanā (turpmāk — notekūdeņu dūņu komposts), notekūdeņu dūņu ražotājs nodrošina tikai tajos gadījumos, ja notekūdeņu dūņu komposta gatavošanai izmantotas notekūdeņu dūņas, kurās smago metālu saturs pārsniedz šo noteikumu 1.pielikumā noteikto maksimāli pieļaujamo koncentrāciju.”

8. Izteikt 14.punktu šādā redakcijā:

“14. Juridiskā vai fiziskā persona, kas uzglabā un izmanto notekūdeņu dūņas (turpmāk — notekūdeņu dūņu lietotājs), pirms notekūdeņu dūņu iestrādes attiecīgajā platībā nodrošina augsnes virsējā slāņa (0–25 cm) izpēti.”

9. Izteikt 17.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

“17. Augsnes agroķīmiskās īpašības un smago metālu dabīgo saturu augsnē (mg/kg) pirms notekūdeņu dūņu iestrādes (turpmāk — smago metālu fona saturs augsnē) laukam var nenoteikt, ja:”.

10. Aizstāt 18.punktā vārdus “attiecīgā rajona lauksaimniecības departamenta” ar vārdiem “attiecīgās Lauku atbalsta dienesta reģionālās lauksaimniecības pārvaldes (turpmāk — reģionālā lauksaimniecības pārvalde)”.

11. Aizstāt turpmākajā noteikumu tekstā un 5.pielikumā vārdus “attiecīgā rajona lauksaimniecības departaments” (attiecīgā locījumā) ar vārdiem “attiecīgā reģionālā lauksaimniecības pārvalde” (attiecīgā locījumā).

Ministru prezidents A.Bērziņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra vietā —
 īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās J.Krūmiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!