• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iespējām būt patiesi neatkarīgam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2002., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59270

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par plašo pasauli un pašmāju staļļiem

Vēl šajā numurā

26.02.2002., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iespējām būt patiesi neatkarīgam

“Belokon Holding” valdes priekšsēdētājs Valērijs Belokoņs:

Esmu pret Latvijas iestāšanos ES šodien un, domājams, arī tuvākajos piecos gados. Mans galvenais arguments pret iestāšanos ES šobrīd ir Latvijas neatkarības zaudēšana. Pievienojoties ES, mēs viennozīmīgi būsim atkarīgi no Briseles. Domāju, ka Briselē pieņemtie jautājumi būs vairāk teorētiski, un apšaubu, ka Briselē labi zinās Latvijas prioritātes. Jāņem vērā, ka Latvija šobrīd vēl nav pietiekami stipra un spējīga izturēt konkurences cīņu. Mūsu nepietiekamais spēks neļaus mums izvirzīt savas prasības ES.

Lai arī jebkura savienība paredz vienādas tiesības tās dalībniekiem, tomēr domāju, ka, šobrīd pievienojoties ES, Latvijas tiesības nebūs vienlīdzīgas ar jau esošajām ES dalībvalstīm, pie kam ir pamats arī apšaubīt šo nevienlīdzīgo tiesību ievērošanu. Uzskatu, ka pēc laika Latvijai būs izdevīgāki noteikumi iestājai ES. Šobrīd mēs vēl neesam gatavi pievienoties ES, nedz vērtējot pēc dzīves līmeņa, nedz spēku samēra, biznesa, cilvēku resursiem. Tāpēc mans viedoklis ir, ka Latvijai vēl ir jāizmanto iespēja būt patiesi neatkarīgai un šajā laikā mums ir jākļūst spēcīgākiem un jāzina, ko mēs īsti vēlamies sasniegt.

Droši vien daļa uzņēmēju, tai skaitā arī es, sākuma posmā iegūtu no pievienošanās savienībai – uzņēmumu akciju vērtība pieaugtu, zeme kļūtu dārgāka, valsts saņemtu ES dotācijas. Taču šie ieguvumi nebūtu ilgtermiņa, un tie Latvijas uzņēmumus, kā arī valsts attīstību kopumā ilgā termiņā nesekmētu. Uzskatu, ka pēc šiem īstermiņa ieguvumiem Latvijas izaugsme apstātos un tad savukārt būtu grūtāk sasniegt pietiekami lielus ekonomikas pieauguma tempus, jau esot ES un konkurējot ar ES uzņēmumiem.

Mums vēl ir nepieciešams un iespējams attīstīties pašiem, neiesaistoties ES, lai pēc kāda laika jau varētu runāt savādāk, no citām pozīcijām, ar ES, uzstādot arī savus noteikumus, ne tikai uzklausot viņu norādes. Jāņem vērā, ka tad, ja valsts ir gudra, tad arī ar viņu runā pavisam citādi. Tas attiecas uz Latviju, tāpēc mums nav jāsteidzas pievienoties. Šobrīd Latvijas diplomātiem trūkst gudras politikas, tādas, kas vērsta uz to, lai tieši Latvija kā valsts iegūtu sev izdevīgumu. Cilvēce ir tā iekārtota, ka sarunas vienmēr tiks vestas, izejot no spēka pozīcijām. Tātad Latvijai vajag ja ne vismaz spēku, tad saprātu jau nu noteikti, lai iegūtu maksimālu labumu no iestāšanās ES.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!