• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Eiropas Savienības enerģētikas regulatoru pieredzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2002., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59255

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar rakstītu vārdu un attēlu pasaulē

Vēl šajā numurā

26.02.2002., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Eiropas Savienības enerģētikas regulatoru pieredzi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) pārstāvji kā novērotāji šā gada februārī piedalījās divās Eiropas Savienības valstu enerģētikas sektora sabiedrisko pakalpojumu regulatoru sanāksmēs. Eiropas gāzes regulatoru foruma 5.sanāksmē, kas 2002.gada 7. un 8.februārī notika Spānijā, piedalījās Regulatora priekšsēdētāja Inna Šteinbuka. Savukārt Eiropas elektroenerģijas regulatoru foruma 8.sanāksmē, kas norisinājās 21. un 22.februārī Itālijā, Regulatoru pārstāvēja padomes loceklis Raimonds Jonītis.

Latvijas un pārējo Eiropas Savienības kandidātvalstu regulatori bija uzaicināti piedalīties šajās sanāksmēs — pirmo reizi pagaidām novērotāju statusā. Latvijas pārstāvjiem piedalīšanās un darbs tajās bija laba iespēja iegūt vērtīgu pieredzi gāzes un elektroenerģijas regulēšanas jautājumos, kā arī uzzināt minēto sfēru problēmas, attīstības virzienus un iepazīties ar regulēšanas tendencēm Eiropā. It īpaši svarīgi tas ir Latvijas integrācijas ES kontekstā, jo Latvijai tuvāko gadu laikā jāiekļaujas vienotajā ES enerģētikas sistēmā, kur viens no posmiem ir šo sektoru regulēšana. Līdz ar to ES valstu pieredzes apgūšana Regulatoram ļaus pieņemt lēmumus, kas atbildīs ES valstu regulēšanas principiem.

Nozīmīgi, ka šādās sanāksmēs piedalās ne tikai sabiedrisko pakalpojumu regulatori, bet arī pakalpojumu sniedzēji un patērētājus apvienojošās organizācijas. Tas nodrošina viedokļu apmaiņu starp visām pusēm, tā rezultātā Eiropas Komisija var sagatavot priekšlikumus nozares regulēšanai nepieciešamās normatīvās bāzes pilnveidošanai. Jāņem arī vērā, ka Latvijā vienotais regulators darbojas mazāk par gadu un praksē jau realizē Eiropas modeli, nodrošinot pakalpojumu sniedzēju un patērētāju viedokļu uzklausīšanu.

Gāzes regulatoru forumā liela vērība tika veltīta tirgus atvēršanai un konkurences veicināšanai. Sanāksmes gaitā tika izstrādātas rekomendācijas tam, kā nodrošināt pakalpojumu sniedzējiem nediskriminējošu piekļūšanu ES gāzes infrastruktūrai. Tāpat arī tika apliecināta nepieciešamība izstrādāt kopējus principus un saskaņot tarifu metodikas par piekļuvi gāzes tīklam. Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka gāzes tarifiem jābūt orientētiem uz izmaksām, vienlaikus veicinot pakalpojumu sniedzēju darbības efektivitātes paaugstināšanu. Tika arī uzsvērts, ka palielināsies regulēšanas loma gāzes resursu efektīvā izmantošanā, jo šī energoresursa krājumi ir ierobežoti.

Elektroenerģijas regulatoru sanāksmē liela vērība tika veltīta tarifu jautājumiem — īpaši par nediskriminējošu tarifu noteikšanu gadījumos, ja tiek veikts elektroenerģijas eksports–imports un tranzīts. Šie jautājumi ir aktuāli, ievērojot, ka Latvijas elektroenerģētikas sektors lielā mērā jau ir integrēts vienotajā Baltijas valstu elektroapgādes telpā, bet regulēšana vēl nav harmonizēta.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!