• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pieprasītajām kompensācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2002., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.02.2002., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pieprasītajām kompensācijām

Līdz prasību iesniegšanas beigu termiņam (2001. gada 31. decembrim) Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) ir saņēmusi 14 000 aizpildītu nacionālsociālistiskā režīma laikā zaudēto īpašumu kompensācijas pieprasījuma veidlapu un vairākus tūkstošus rakstisku iesniegumu, kuros Vācijas Spaidu darbu kompensācijas programmas ietvaros pieprasīta kompensācija par zudušu īpašumu. “Šis skaitlis daudzkārt pārsniedz sākotnējos pieņēmumus,” uzsver Dirks de Vinters, Vācijas Spaidu darbu kompensācijas programmas direktors, un piebilst, ka šobrīd nav iespējams prognozēt, cik pieprasījumu tiks kompensēts.

Zaudēto īpašumu kompensācijas komisijai, kas izveidota saskaņā ar Vācijas Fondu likumu 2001. gadā, būs jāizskata un jālemj par visām prasībām. Sākotnējā prasību apskate liecina, ka lielam skaitam pieprasījumu trūkst notikušo apliecinošu dokumentu un daudzi pieprasītāji nav aizpildījuši anketas saskaņā ar norādījumiem — kādā no septiņām īpašumu zaudējumu kompensācijas programmas oficiālajām valodām. Lai gan iepriekš minētie apstākļi kavēs komisijas darbu, tomēr sagaidāms, ka visi kompensācijas pieprasījumi par īpašuma zaudējumu, kas iesniegti IOM, tiks izskatīti līdz šī gada beigām.

Nesen notikušās Zaudēto īpašumu kompensācijas komisijas sanāksmes laikā savus pienākumus sācis pildīt jaunievēlētais Vācijas komisijas loceklis Eberhards Hūbrihs. E.Hūbrihs ir pazīstams atsavināto zemju un iepriekšējo Vācijas kompensāciju likumu eksperts, kā arī bijušais Federālās finansu ministrijas juriskonsults. E.Hūbrihs turpmāk darbosies profesora Gērolda Hermana vietā, kurš bija spiests atstāt komisiju veselības apsvērumu dēļ. Saskaņā ar Vācijas fonda likumu Zaudēto īpašumu kompensācijas komisijas sastāvā jābūt diviem ekspertiem un priekšsēdētājam, kuru ievēlē iepriekšminētie eksperti.

Vienu no ekspertiem ieceļ Amerikas Savienoto Valstu valdība, otru — Vācijas Federālās Republikas Finansu ministrija. Amerikas Savienoto Valstu valdības uzdevumā šobrīd darbojas profesors Ričards M.Buksbaums no ASV, un par komisijas priekšsēdētāju ievēlēts Šveices Arbitrāžas asociācijas prezidents Dr. Pjērs A.Karrers.

Kā vienai no Vācijas fonda “Atmiņa, atbildība un nākotne” partnerorganizācijām IOM ir piešķirti 200 miljoni Vācijas marku (aptuveni 102 miljoni eiro), lai kompensētu nacionālsociālistiskā režīma laikā radušos īpašuma zaudējumus. Aizpildīt kompensācijas pieprasījuma veidlapas bija tiesīgas personas, kas savu īpašumu zaudēja Vācijas uzņēmumu tiešas, būtiskas, zaudējumus radošas līdzdalības rezultātā nacistu ēras laikā. Turklāt pieprasītājiem bija vai nu jābūt zaudējušiem savu īpašumu vajāšanas rezultātā, kuras pamatā bija personas rase, reliģiskā, politiskā vai ideoloģiskā pārliecība un kuras dēļ nevarēja piedalīties iepriekšējās Vācijas valdības kompensācijas un restitūcijas programmās, vai arī pieprasītājiem bija jābūt zaudējušiem savu īpašumu saistībā ar nacisma netaisnību, bet ne tiešas vajāšanas rezultātā. Upuru mantinieki, kā arī īpašumu zaudējušās reliģiskās kopienas un organizācijas bija tiesīgas pieprasīt kompensāciju.

IOM biroji visā pasaulē pakāpeniski slēdz savas palīdzības tālruņu līnijas un kompensācijas pieprasītāju palīdzības dienestus. Visi potenciālie pieprasītāji, kas sazinājās ar IOM pirms 2001. gada 31. decembra, saņems kompensācijas pieprasījuma veidlapu kopumu un varēs tās aizpildīt un iesniegt triju mēnešu laikā. Kompensācijas pieprasītāji, kas jau ir iesnieguši pieprasījuma veidlapas, tiek lūgti visu pieprasītāju interesēs būt pacietīgiem un atturēties no pastāvīgiem jautājumiem par iesūtītās veidlapas izskatīšanas gaitu.

Papildu informācija:

Ms. Marie–Agnes Heine, Public Information Officer, IOM/German Forced Labour Programme, 17, route des Morillons — P.O. Box 71; Tel: +41–22–7179220; Fax: +41–22–7986150; E–mail: mheine@iom.int; Internet: www.compensation–for–forced–labour.org

Pārstāvniecība Latvijā:

ANO nams, Pils iela 21, Rīga, LV–1167, Latvija. Tel.: +371 750 3626;

Fakss: +371 750 3603; E–mail: iom.riga@undp.riga.lv; Internet: http://www.iom.int

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!