• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts līderi kā Latvijas brendu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2002., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58894

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zemnieku, un kokrūpnieku

Vēl šajā numurā

15.02.2002., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts līderi kā Latvijas brendu

Foto: A.F.I.

SOLS.JPG (17748 bytes)Valsts prezidentes padomnieks ekonomikas jautājumos Sols Bukingolts:

Ļoti daudz kas ir atkarīgs no valsts vadītāja personības. Reta Austrumeiropas valsts var lepoties ar tāda mēroga līderi kā Vaira Vīķe–Freiberga. Nekas no tā, ar ko mūsu prezidente nodarbojas mājās, nepaliek neievērots. Teiksim, vēsturnieku komisijas izveidošanu ļoti augstu novērtējis pasaules mēroga cilvēks – Izraēlas ārlietu ministrs Šimons Peress. Viņš personiski sacīja mūsu prezidentei, ka attiecības ar Latviju ir viņa valsts prioritāšu sarakstā. Un tas ir, neraugoties uz to, kas pašlaik notiek Tuvajos Austrumos. Vai tās nav dividendes? Nav grūti iztēloties, kā Peresa kungs, kontaktēdamies ar citiem pasaules līderiem, stāstīs, cik lielā mērā Latvija ir paraugvalsts, un tas nu tik tiešām atstās uz viņiem pozitīvu ietekmi.

Pasaules forumi dod lielisku iespēju tikties ar pasaules politikas, ekonomikas, finanšu zvaigznēm, parunāt ar tām par valsti, kuras vārdu katru dienu vis nemin pasaules ziņās. Un prezidente šajā ziņā ir visstiprākā Latvijas “brendētāja”, kā es viņu mēdzu dēvēt. Viņa apliecina, ka mūsu spēkos ir pilnīgi viss un stimulē tos, kas Rietumos pieņem lēmumus, novērtēt mūsu iespējas un sacīt, lūk, Latvija ir tas, kas mums ir vajadzīgs.

Pašlaik mūsu galvenais pienākums ir prast pārdot sevi kā brendu, apliecināt visai pasaulei to, ko tā var saņemt pretī par mums parādīto atbalstu. Mūsu valsts galvenā problēma ir tā, ka mēs paši neprotam novērtēt to, kas mums ir. Sāksim ar to, ka mums ir pārsteidzošs potenciāls: cilvēki, kuri skaidri zina, ko un kā darīt. Mums ir ļoti augsts izglītības līmenis – vairāk nekā 98%, tas ir pat vairāk nekā dažā labā attīstītā reģionā. Iesim tālāk: ir ļoti stipras multikultūras līnijas, kas Latvijai vienmēr bijušas un kuras kopā ar intelektu rada grandiozu cilvēku potenciāla kokteili.

Ticiet man, mūsu nebūtu pasaules forumā, ja cilvēkiem nebūtu vēlēšanās uzzināt par mūsu valsti ko vairāk. Un tad mums rodas izdevība pastāstīt par saviem panākumiem. Tur jau arī redz, ka valstij ir 7,8% IKP pieaugums – viens no labākajiem simt valstīs. Investorus nevar nepievilkt tas, ka, ieguldīdami šeit naudu savā biznesā tagad, pēc iestāšanās ES un NATO viņi atgūs desmitreiz vairāk. Visu acīs ir tas pats Polijas piemērs, kur sakarā ar uzņemšanu aliansē investīciju apjoms palielinājies astoņas reizes. Bils Geitss jau iepriekšējā forumā sacīja mūsu prezidentei, ka Latvija Eiropas līmeni sasniegs pēc gadiem 20–25. Es esmu pārliecināts, ka vispār mums pietiks ar kādiem desmit gadiem. Tādēļ, ka, kļuvuši par ES un NATO daļu, mēs palielināsim ārzemju investīcijas, tas nozīmē – jaunas darba vietas, jauni nodokļi, jaunas transnacionālā biznesa, tūrisma perspektīvas, informācijas tehnoloģiju attīstība un tā bez gala.

 

“TEĻEGRAF”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!