• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 29. novembra noteikumi Nr. 220 "Par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu īpašumā nodoto zemi pilsētās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1994., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.221

Par bijušo īpašnieku mantas kompensācijas vērtības noteikšanu un tās salīdzināšanu ar privatizējamo objektu pašreizējo mantas vērtību

Vēl šajā numurā

03.12.1994., Nr. 141

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 220

Pieņemts: 29.11.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 220

Rīga 1994. gada 29. novembrī (prot. Nr. 60 1. §)

   Par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu īpašumā nodoto zemi pilsētās

Izdoti saskaņā ar likuma «Par zemes reformu
Latvijas Republikas pilsētās» 12.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kāda tiek aprēķināta un izmaksāta kompensācija par bijušajiem zemes īpašumiem, kā arī noteikta maksa par īpašumā nodoto zemi pilsētās.

II. Kompensācijas aprēķināšana bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem

2. Kompensāciju par zemi tās bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem visos gadījumos aprēķina saskaņā ar Ministru kabineta 1994. gada 12. aprīļa noteikumiem Nr. 94 «Par pilsētu zemes vērtēšanu» (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, II).

3. Kompensācijas kopējo apmēru (latos) aprēķina Valsts zemes dienesta pilsētu (rajonu) nodaļas un aprēķinu iesniedz attiecīgajai pilsētas domei apstiprināšanai.

4. Pilsētas dome, pamatojoties uz aprēķināto kompensācijas apmēru par bijušo zemes īpašumu un kompensācijas sadali mantiniekiem, pieņem lēmumu par kompensācijas piešķiršanu privatizācijas sertifikātos.

5. Piecu dienu laikā pēc lēmuma par kompensācijas piešķiršanu pieņemšanas pilsētas dome izsūta to kompensācijas pieprasītājam un akciju sabiedrībai «Valsts krājbanka» vai akciju sabiedrībai «Sakaru banka», kuras apkalpojošajā teritorijā atrodas kompensācijas prasītāja bijušais zemes īpašums.

6. Akciju sabiedrība «Valsts krājbanka» vai akciju sabiedrība «Sakaru banka», pamatojoties uz pilsētas domes lēmumu par kompensācijas piešķiršanu un kompensācijas saņēmēja iesniegumu, kuram pievienota attiecīgā lēmuma kopija, katram kompensācijas saņēmējam atver privatizācijas kontu un izsniedz privatizācijas sertifikātu grāmatiņu. Privatizācijas konts jāatver un privatizācijas sertifikātu grāmatiņa jāizsniedz viena mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas. No kompensācijas summas nodokļus neiekasē.

7. Ja kompensācijas pieprasītājs nav apmierināts ar aprēķināto kompensācijas apmēru, viņam ir tiesības griezties tiesā.

III. Maksas noteikšana par īpašumā nodoto zemi

8. Maksas apmēru par īpašumā nodoto zemi nosaka atbilstoši zemes kadastrālajai vērtībai.

9. Pēc zemes pieprasītāja pieteikuma zemes kadastrālo vērtību nosaka Valsts zemes dienests. Zemes novērtējums tiek izteikts latos un iesniegts attiecīgajai pilsētas domei. Pirms lēmuma pieņemšanas par zemes nodošanu īpašumā par maksu pilsētas dome iepazīstina zemes pieprasītāju ar zemes novērtējumu un sastāda par to attiecīgu protokolu.

10. Zemes novērtējums veicams un maksa aprēķināma par īpašumā nodoto zemes platību, kuras robežas ir nostiprinātas dabā.

11. Lēmumā par zemes nodošanu īpašumā par maksu pilsētas dome, pamatojoties uz Valsts zemes dienesta iesniegto zemes novērtējumu, apstiprina maksas apmēru latos un privatizācijas sertifikātos. Vienlaikus ar lēmuma pieņemšanu par zemes nodošanu īpašumā par maksu, pilsētas dome pieņem arī lēmumu par izpērkamās zemes maksas apmēra atlīdzināšanu attiecīgajam (attiecīgajiem) bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem (privatizācijas sertifikātos pēc to nominālvērtības lēmuma pieņemšanas brīdī).

12. Lēmumu par zemes nodošanu īpašuma par maksu un lēmumu par izpērkamās zemes maksas apmēra atlīdzināšanu attiecīgajam bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem pilsētas dome desmit dienu laikā nosūta zemes ieguvējam, attiecīgajam bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem, Valsts zemes dienesta pilsētas (rajona) nodaļai un Latvijas hipotēku un zemes bankai (tās nodaļai).

13. Pilsētas domes lēmumu par zemes nodošanu īpašumā par maksu ir tiesības apstrīdēt tiesā mēneša laikā pēc tā pieņemšanas.

14. Zemes ieguvēja pienākums ir trīs mēnešu laikā pēc pilsētas domes lēmuma par zemes nodošanu īpašumā saņemšanas noslēgt ar Latvijas hipotēku un zemes banku līgumu par zemes īpašuma izpirkšanu. Ja Šajā termiņā zemes ieguvējs bez attaisnojošiem iemesliem līgumu nav noslēdzis, tad pilsētas dome nosaka brīdinājuma termiņu un, ja arī šajā termiņā līgums netiek noslēgts, atceļ savu lēmumu par zemes nodošanu īpašumā par maksu, kā arī Izskata jautājumu par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem vai arī zemes nodošanu citai personai. Strīdus starp zemes ieguvēju un pilsētas domi izšķir tiesa.

15. Zemes izpirkšanas noteikumus, līguma noslēgšanas kārtību un līguma paraugu izstrādā Latvijas hipotēku un zemes banka. Zemes izpirkšanas līgumā paredzētais izpirkšanas laiks nevar būt ilgāks par desmit gadiem. Izpērkot zemi ar pakāpenisku maksājumu, pirmā maksājuma lielums nevar būt mazāks par 25% no izpērkamās zemes vērtības.

16. Izpirkšanas maksājumi par īpašumā nodoto zemi un kompensācijas izmaksāšana par neatgūto zemi bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem likuma «Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās» 12. panta 1. un 2. punktā minētajos gadījumos ir kārtojami Latvijas hipotēku un zemes bankā (tās nodaļā).

Maksas apmēri šajos gadījumos nosakāmi šo noteikumu 8.— 11. punktā noteiktajā kārtībā. Maksājumi izdarāmi ar Latvijas hipotēku un zemes banku noslēgtajā līgumā noteiktajos termiņos, bet ne ilgāk par desmit gadiem, Latvijas hipotēku un zemes banka viena mēneša laikā pēc pirmā maksājuma saņemšanas par izpērkamo zemi attiecīgajam bijušajam zemes īpašniekam vai vīna mantiniekiem norādītajā rēķinā pārskaita visu izpirkšanas līgumā noteikto maksas apmēru privatizācijas sertifikātos, pamatojoties uz zvērināta notāra apliecināto bijušās zemes īpašnieka vai viņa mantinieku personisko iesniegumu un tam pievienoto Šo noteikumu 11. punktā minētā pilsētas domes lēmuma kopiju.

Attiecīgajam bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem iesniegumā Latvijas hipotēku un zemes bankai jānorāda sava adrese, attiecīgā akciju sabiedrības «Valsts krājbanka» vai akciju sabiedrības «Sakaru banka» nodala un rēķina numurs tajā.

17. Pamatojoties uz pieņemto lēmumu par zemes nodošanu īpašumā par maksu, noslēgto zemes izpirkšanas līgumu un zemes ieguvēja pieprasījumu, pēc tam, kad samaksāta zemesgrāmatu lietās noteiktā nodeva, var tikt izdarīti attiecīgi ieraksti zemesgrāmatā.

IV. Pārejas jautājumi

18. Koeficientus zemes vērtības pārrēķināšanai no 1938.—1940. gada cenām (pirmskara latos) pašreizējās cenās (latos) līdz 1995. gada 1. janvārim izstrādā Valsts zemes dienests.

19. Noteikumi stājas spēkā ar to pieņemšanas dienu.

Ministru prezidents M. GAILIS

Tieslietu ministrs R. APSITIS

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!