• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 8. novembra noteikumi Nr. 217 "Par naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1994., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58858

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Valsts prezidenta paziņojums

Vēl šajā numurā

03.12.1994., Nr. 141

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 217

Pieņemts: 08.11.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 217

Rīgā 1994. gada 8. novembrī (Prot. Nr. 55 8. §)

Par naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtību

Izdoti saskaņā ar Pilsonības likumu

I nodaļa
Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek pieņemti un izskatīti naturalizācijas iesniegumi, kā ari to personu tiesības un pienākumus, kas vēlas naturalizēties par Latvijas pilsoņiem, un valsts institūciju tiesības un pienākumus naturalizācijas procesā.

2. Naturalizācijas iesniegumus pieņem un izskata Naturalizācijas pārvalde, kura veic arī kontroli un uzraudzību naturalizācijas jautājumos.

3. Ja persona, kura iesniegusi naturalizācijas iesniegumu (tālāk tekstā «iesniegums»), tiek saukta pie kriminālatbildības, tās iesnieguma izskatīšana tiek apturēta līdz tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīdim.

II nodaļa
Naturalizācijas iesniegumu pieņemšana

4. Persona, kas vēlas naturalizēties, var griezties Naturalizācijas pārvaldes nodaļā (tālāk tekstā — «nodala») tad, kad saskaņā ar Pilsonības likumu ir pienākusi kārta attiecīgas kategorijas personu naturalizācijai.

Personai jāgriežas tajā nodaļā, kuras darbības teritorija mīnētā persona dzīvo.

5. Nodaļā persona aizpilda iesnieguma veidlapu (1. pielikums) un iesniedz to kopā ar dokumentiem, kuri nepieciešami, pierādot piederību konkrētai naturalizējamo personu kategorijai.

Persona, parakstot iesniegumu, tiek brīdināta par kriminālatbildību par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu.

6. Nodaļas darbinieks, pārbaudot iesniegumu un iesniegtos dokumentus, konstatē:

— vai ir iesniegti vīsi dokumenti, kuri nepieciešami, lai pierādītu piederību tai naturalizējamo personu kategorijai, kurai iesnieguma iesniegšanas laikā ir tiesības naturalizēties;

— vai iesniegumā un iesniegtajos dokumentos sniegtā informācija atbilst tiem nosacījumiem, kuri nepieciešami, pierādot piederību tai personu kategorijai, uz kuru iesniedzējs pretendē.

7. Ja nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai iesniegumā un dokumentos ietvertā informācija neatbilst Pilsonības likuma nosacījumiem, nodaļas darbinieks nepieņem dokumentus un nekavējoties izsniedz rakstisku motivētu atteikumu pieņemt iesniegumu. Šādu atteikumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Naturalizācijas pārvaldē, bet Naturalizācijas pārvaldes lēmumu — viena mēneša laikā tiesā. Nodaļas darbinieka pienākums ir iesniedzējam izskaidrot pārsūdzēšanas kārtību.

8. Šajos noteikumos ir dots iesniegumam pievienojamo dokumentu pilnīgs uzskaitījums katrai naturalizējamo personu kategorijai.

Iesniegums no personas tiek pieņemts, ja persona iesniedz visus dokumentus, kādi noteikti šo noteikumu III nodaļā (izņemot apliecību par valsts valodas pārbaudi un apliecību, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude; šos dokumentus persona iesniedz pēc pārbaužu nokārtošanas), kā arī Četras fotogrāfijas (3X4 cm).

9. Ja iesniegti visi dokumenti saskaņā ar šo noteikumu III nodalu un iesniegtā informācija atbilst Pilsonības likuma prasībām, darbinieks reģistrē iesniegumu reģistrācijas žurnālā un iekārto atsevišķu lietu.

III nodala
Naturalizācijas iesniegumam pievienojamie dokumenti

10. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 3. punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

10.1. par tautību — dzimšanas apliecība vai izraksts no naturalizējamās personas vai tas vecāku pases, vai tiesas nolēmums par tautības fakta konstatēšanu;

10.2. par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

10.3. par naturalizējamās personas vai tas apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izziņa no darbavietas,

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu, pensionāra apliecība,

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu,

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu,

— izziņa no Nodarbinātības dienesta, izziņa no mācību iestādes,

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu, tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

10.4. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

10.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodaļas izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude;

10.6. par latviešu valodas zināšanām — nodaļas izdota apliecība par valsts valodas pārbaudi vai atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izziņa par šādas skolas beigšanu (ja tiek uzrādīta invalīda apliecība par pirmās grupas invaliditāti, pierādījumi par latviešu valodas zināšanām nav jāiesniedz).

Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 1. punktu naturalizēties vēlas laulātais, viņam šo noteikumu 10,1. apakšpunktā noteiktie dokumenti jāiesniedz, pierādot laulātā vecāku tautību, un jāpievieno laulības apliecība.

11. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 2. punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

11.1. par faktu, ka persona varēja saskaņā ar 1919. gada 23. augusta «Likuma par pavalstniecību» 1. pantu pretendēt uz Latvijas pilsonību — tiesas nolēmums par šī fakta konstatēšanu;

11.2. par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

11.3. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izziņa no darbavietas;

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu; pensionāra apliecība;

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu;

— izziņa no Nodarbinātības dienesta;

— izziņa no mācību iestādes;

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

— tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

11.4. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

11.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodalās izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumi, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude;

11.6. par latviešu valodas zināšanām - nodalās izdota apliecība par valsts valodas pārbaudi vai atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izziņa par šādas skolas beigšanu (ja tiek uzrādīta invalīda apliecība par pirmās grupas invaliditāti, pierādījumi par latviešu valodas zināšanām nav jāiesniedz).

Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 2. punktu naturalizēties vēlas laulātais, viņam šo noteikumu 11.1. apakšpunktā noteiktie dokumenti jāiesniedz par laulāto un jāpievieno laulības apliecība.

Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 2. punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam šo noteikumu 11.1. apakšpunktā noteiktie dokumenti jāiesniedz par vecākiem, bet sava radniecība jāpierāda ar dzimšanas apliecību vai tiesas nolēmumu par radniecības konstatēšanu.

12. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 3. punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

12.1. par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izzina no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

12.2. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izziņa no darbavietas,

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu, pensionāra apliecība,

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu,

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu,

— izziņa no Nodarbinātības dienesta,

— izziņa no mācību iestādes,

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu,

— tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

12.3. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

12.4. par nepieciešamajām zināšanām — nodaļas izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude;

12.5. par latviešu valodas zināšanām — nodaļas izdota apliecība par valsts valodas pārbaudi vai atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izziņa par šādas skolas beigšanu (ja tiek uzrādīta invalīda apliecība par pirmās grupas invaliditāti, pierādījumi par latviešu valodas zināšanām nav jāiesniedz).

Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 3. punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam radniecība jāpierāda ar dzimšanas apliecību vai tiesas nolēmumu par radniecības fakta konstatēšanu.

13. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 4. punktu, personai jāiesniedz, šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

13.1. par piespiedu atvešanu uz Latviju — arhīva izziņa vai tiesas nolēmums;

13.2. par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

13.3. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izzina no darbavietas;

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

— pensionāra apliecība;

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu; izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu;

— izziņa no Nodarbinātības dienesta; izziņa no mācību iestādes;

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

— tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

13.4. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

13.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodaļas izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā līkuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude;

13.6. par latviešu valodas zināšanām — nodalās izdota apliecība par valsts valodas pārbaudi vai atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izziņa par šādas skolas beigšanu (ja tiek uzrādīta invalīda apliecība par pirmās grupas invaliditāti, pierādījumi par latviešu valodas zināšanām nav jāiesniedz).

Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 4. punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam šo noteikumu 13.1. apakšpunktā noteiktie dokumenti jāiesniedz par vecākiem, bet radniecība jāpierāda ar dzimšanas apliecību vai tiesas nolēmumu par radniecības fakta konstatēšanu.

14. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 5. punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

14.1. ar izglītības iegūšanu — atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izziņa par šādas skolas beigšanu;

14.2. par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

14.3. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem: izziņa no darbavietas;

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu; pensionāra apliecība;

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu;

— izziņa no Nodarbinātības dienesta;

— izziņa no mācību iestādes;

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

— tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

14.4. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

14.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodaļas izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude.

15. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 6. punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

15.1. par Igaunijas vai Lietuvas pilsonību — arhīva vai dzimtsarakstu biroja izdota izziņa vai pase, vai tiesas nolēmums par šī fakta konstatēšanu;

15.2, par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

15.3. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izziņa no darbavietas;

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

— pensionāra apliecība;

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai

— pabalsta saņemšanu;

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu;

— izziņa no Nodarbinātības dienesta;

— izziņa no mācību iestādes;

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšana;

— tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

15.4. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

15.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodalās izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, Valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude;

15.6. par latviešu valodas zināšanām — nodalās izdota apliecība par valsts valodas pārbaudi vai atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izzina par šādas skolas beigšanu (ja tiek uzrādīta invalida apliecība par pirmās grupas invaliditāti, pierādījumi par latviešu valodas zināšanām nav jāiesniedz).

Ja saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 6. punktu naturalizēties vēlas pēcnācējs, viņam šo noteikumu 15.1. apakšpunktā noteiktie dokumenti jāiesniedz par vecākiem, bet sava radniecība jāpierāda ar dzimšanas apliecību vai tiesas nolēmumu par radniecības fakta konstatēšanu.

16. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 7. punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

16.1. par laulību — laulības apliecība;

16.2. par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

16.3. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izziņa no darbavietas;

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

— pensionāra apliecība;

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu; izziņa no Nodarbinātības dienesta;

— izziņa no mācību iestādes;

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu; tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

16.4. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

16.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodaļas izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude;

16.6. par latviešu valodas zināšanām — nodaļas izdota apliecība par valsts valodas pārbaudi vai atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izziņa par šādas skolas beigšanu (ja tiek uzrādīta invalīda apliecība par pirmās grupas invaliditāti, pierādījumi par latviešu valodas zināšanām nav jāiesniedz).

17. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 8. punktu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

17.1. par pastāvīgu dzīvi Latvijā — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

17.2. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izziņa no darbavietas;

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu; pensionāra apliecība;

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu;

— izziņa no Nodarbinātības dienesta;

— izziņa no mācību iestādes;

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

— tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

17.3. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

17.4. par izcilām latviešu valodas zināšanām — nodaļas izdota apliecība par izcilām latviešu valodas zināšanām;

17.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodaļas izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanas pārbaude.

18. Lai pierādītu piederību personu kategorijai, kurai ir tiesības naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 14. panta pirmo daļu, personai jāiesniedz šādi dokumenti vai to notariāli apliecinātas kopijas:

18.1. par pastāvīgu dzīvi Latvija — izziņa no iestādes, kura personas dzīvesvietā veic pasu reģistrāciju;

18.2. par naturalizējamās personas vai tās apgādnieka legālu iztikas avotu — viens no minētajiem dokumentiem:

— izziņa no darbavietas;

— izziņa no pašvaldības par individuālā darba veikšanu;

— pensionāra apliecība;

— izziņa no Sociālās apdrošināšanas pārvaldes par pensijas vai pabalsta saņemšanu;

— izziņa no kredītiestādes par ieguldījumu;

— izziņa no Nodarbinātības dienesta;

— izziņa no mācību iestādes;

— izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksāšanu;

— tiesas nolēmums par legāla iztikas avota esamību;

18.3. dzimšanas apliecība;

18.4. par valsts nodevas samaksu — kvīts;

18.5. par nepieciešamajām zināšanām — nodaļas izdota apliecība, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude;

18.6. par latviešu valodas zināšanām — nodaļas izdota apliecība par valsts valodas pārbaudi vai atestāts vai apliecība par vispārējo izglītību, kas iegūta skolā ar latviešu mācību valodu, vai izziņa par šādas skolas beigšanu (ja tiek uzrādīta invalīda apliecība par pirmās grupas invaliditāti, pierādījumi par latviešu valodas zināšanām nav jāiesniedz).

IV nodaļa
Naturalizācijas iesniegumu izskatīšana

19. Kad iesniegums un visi nepieciešamie dokumenti pieņemti, personai izsniedzams norīkojums uz latviešu valodas pārbaudi (2. pielikums), ja tāda nepieciešama, un norīkojums uz Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaudi (3. pielikums).

Ja persona vēlas naturalizēties saskaņā ar Pilsonības likuma 13. panta pirmās daļas 8. punktu, tad norīkojumā uz latviešu valodas pārbaudi jāieraksta, ka persona pretendē uz izcilām latviešu valodas zināšanām.

20. Lai pārbaudītu sniegtās informācijas patiesumu un personas atbilstību Pilsonības likuma prasībām, Naturalizācijas pārvalde pēc norīkojuma izsniegšanas pieprasa informāciju no šādām iestādēm:

20.1. Iekšlietu ministrijas Pilsonības un imigrācijas departamenta;

20.2. Iekšlietu ministrijas Operatīvo uzskaišu un statistikas pārvaldes;

20.3. Totalitārisma seku dokumentēšanas centra;

20.4. valsts drošības iestādēm.

Naturalizācijas pārvalde ir tiesīga pēc sava ieskata pieprasīt 'informāciju no citām valsts un pašvaldību institūcijām.

Minēto iestāžu pienākums ir sniegt atbildi viena mēneša laikā, bet sarežģītos gadījumos trīs mēnešu laikā.

21. Ja saņemtas atbildes no šo noteikumu 20. punktā minētajām iestādēm un persona ir iesniegusi apliecību par latviešu valodas pārbaudi (ja tāda ir bijusi nepieciešama) un apliecību, ka nokārtota Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude, nodaļai mēneša laikā jānosūta Naturalizācijas pārvaldei visi naturalizācijas lietas materiāli kopā ar motivētu atzinumu.

Kad persona iesniegusi ari šī punkta pirmajā daļā minētās apliecības, tai izsniedz rakstisku izziņu (4. pielikums) par to, ka visi nepieciešamie dokumenti iesniegti.

Iesniegums izskatāms un atbilde dodama ne vēlāk kā gada laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas.

22. Naturalizācijas pārvalde, pamatojoties uz saņemtajiem materiāliem, sagatavo Iekšlietu ministrijas lēmuma projektu par naturalizāciju.

Ja pirms lēmuma projekta sagatavošanas rodas nepieciešamība pārbaudīt faktu atbilstību Pilsonības likuma nosacījumiem, Naturalizācijas pārvalde dod rakstiskus norādījumus nodaļai vai pieprasa informāciju no citām iestādēm.

23. Ja lēmuma projekts nosaka, ka persona naturalizējama, tad nodala viņu uzaicina dot solījumu par uzticību Latvijas Republikai (tālāk tekstā — «solījums»).

Ja vienīgais šķērslis naturalizācijai ir Pilsonības likuma 12. panta pirmās daļas 7. punktā noteiktais ierobežojums, tad personai tiek rakstiski paziņots, ka citu šķēršļu Latvijas pilsonības iegūšanai nav, un persona tiek uzaicināta iesniegt paziņojumu par atteikšanos no savas iepriekšējās pilsonības (pavalstniecības), ekspatriācijas atļauju apliecinošu dokumentu vai pilsonības zaudēšanu apliecinošu dokumentu, ja tādu paredz attiecīgās valsts likumi. Ja persona iesniedz šos dokumentus, tad personu uzaicina dot solījumu.

24. Kad persona ir devusi solījumu, Naturalizācijas pārvalde lēmuma projektu iesniedz Iekšlietu ministrijai lēmuma pieņemšanai,

25. Iekšlietu ministrijas lēmumu personai izsniedz nodala, kurā persona iesniegusi iesniegumu. Lai saņemtu lēmumu, jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti un lēmuma saņemšana jāapstiprina ar parakstu.

26. Iekšlietu ministrijas lēmumam par naturalizācijas atteikumu jābūt motivētam ar Pilsonības likuma normām.

V nodaļa
Noslēguma jautājumi

27. Naturalizācijas pārvalde un nodalās darbinieki par savu darbību atbild saskaņā ar likumiem.

28. Iekšlietu ministrijas lēmumu par naturalizācijas atteikumu var pārsūdzēt tiesā.

Ministru prezidents M. GAILIS

Tieslietu ministrs R. APSITIS

 

 

I. PIELIKUMS
Ministru kabineta
1994. gada 8. novembra noteikumiem Nr.217

NATURALIZĀCIJAS IESNIEGUMS

Anketa aizpildāma salasāmi.

Nav pieļaujami labojumi vai svītrojumi.

Naturalizācijas pārvaldes
______________________________ nodaļa

Iesniegts nodaļā

199 __ gada  ''____ ''

Reģistrācijas Nr. _________________ 

 (Z. V.)

I. Identifikācijas dati

A. Vārds (vārdi) _______________________

B. Uzvārds __________________________

C. Dzimtais uzvārds ____________________

D. Visi iepriekšējie vārdi, uzvārdi (ja tie mainīti) ____________________

E. Personas kods * * * * * * — * * * * *

F. Dzimšanas vieta ___________, _________
(valsts administratīvā vienība pilsēta/apdzīvotā vieta)

G. Tautība ___________________

H. Pašreizējā pilsonība ______________________

(ja ir vēl citas pilsonības, noradīt)

II. Ja ir nepilngadīgi bērni, kuri vēlas naturalizēties, tad jāaizpilda veidlapa N-2.

III. Ieceļojis Latvijā uz pastāvīgu dzīvi:

A. pirms 1990. gada 4. maija.
Norādīt datumu, kad iegūts pastāvīgs pieraksts Latvijā.

* * * * * *

B. laikā starp 1990. gada 4. maiju un 1992. gada l. jūliju
Norādīt datumu, kad iegūts pastāvīgs pieraksts Latvijā.

* * * * * *

C. pēc 1992. gada 1. jūlija
Norādīt datumu, kad iegūts pastāvīgs pieraksts Latvijā.

* * * * * *

IV. Ja ieceļojis pēc 1992. gada 1. jūlija — pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Nr.________

V. Izglītība

1. * pamata * vidējā * augstākā

2. Ja vispārējā izglītība ir iegūta latviešu mācību valodā,

nosvītrot * un norādīt mācību iestādes nosaukumu —————————

un mācību iestādes beigšanas datumu * * * * * *

VI. Īpašās ziņas

Ja esat bijis notiesāts ar brīvības atņemšanu Latvijā vai kādā cita valstī, norādiet

(valsts, kura esat bijis tiesāts, nodarījums, par kuru esat bijis tiesāts, likums un pants, saskaņa ar kuru esat bijis tiesāts, uz cik ilgu laiku piespriesta brīvības atņemšana) soda izciešana no * * * * * *  līdz * * * * * *

VII. Apliecinu, ka:

— neesmu ar antikonstitucionālām metodēm vērsies pret Latvijas Republikas neatkarību, demokrātisko parlamentāro valsts iekārtu vai pastāvošo valsts varu Latvijā;

— neesmu pēc 1990. gada 4. maija paudis fašisma, šovinisma, nacionālsociālisma, komunisma vai citas totalitārisma idejas vai musinājis uz nacionālo vai rasu naidu vai nesaticību;

— neesmu ārvalsts valsts varas, pārvaldes vai tiesībaizsardzības iestāžu amatpersona;

— nedienēju ārvalsts bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, drošības dienestā vai policijā (milicijā);

— neesmu bijušās PSRS (LPSR) VDK vai kādas citas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai citu speciālo dienestu darbinieks, informators, aģents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs;

— neesmu pēc 1991. gada 13. janvāra darbojies pret Latvijas Republiku PSKP (LKP), Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas Sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās;

— esmu brīdināts, ka apzināti nepatiesu ziņu sniegšanas gadījumā var iestāties kriminālatbildība.

VIII. Man zināms, ka Latvijas pilsonība tiks atņemta, ja:

— iegūšu citas valsts pilsonību (pavalstniecību), neiesniedzot iesniegumu par atteikšanos no Latvijas pilsonības;

— bez Ministru kabineta atļaujas dienēšu kādas ārvalsts bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, drošības dienestā, policijā (milicijā) vai tieslietu institūciju dienestā;

— apliecinot savu piederību pie Latvijas pilsonības vai naturalizējoties, esmu sniedzis par sevī apzināti nepatiesas ziņas un tādējādi nepamatoti ieguvis Latvijas pilsonību.

Pievienoju šādus dokumentus:

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

 

199_ gada «———» _________   (paraksts)  ___________

Iesniegumu pieņēma  _____________________________
(amats, paraksts, tā atšifrējums)

Naturalizācijas pārvaldes nodaļas vadītājs ________________________
(paraksts, tā atšifrējums)

Veidlapa N-2

MANI NEPILNGADĪGIE BĒRNI, KURI VĒLAS NATURALIZĒTIES

Iesniedzējs:  _____________________________ (vārds, uzvārds)

personas kods * * * * * * — * * * * *

Bērni:

------

 

(vārds, uzvārds)

personas kods * * * * * * — * * * * *

(Z.V.)
-----
(vārds, uzvārds

personas kods * * * * * * — * * * * *

(Z. V.)
-----
(vārds, uzvārds)

personas kods * * * * * * — * * * * *

(Z.V.)

 

(vārds, uzvārds)                                                                                          --------

personas kods * * * * * * — * * * * *                                 (Z.V.)

Es, ________________________________(vārds, uzvārds), naturalizācijas iesniegumu iesniegušā ________________________________(vārds, uzvārds) vīrs/sieva/

šķirtais vīrs/šķirtā sieva un šo nepilngadīgo bērnu tēvs/māte, ar savu parakstu apliecinu, ka neiebilstu pret Latvijas pilsonības piešķiršanu šiem maniem bērniem.

199__ gada «_______» _________   (paraksts)  ___________

Piezīme. Ja paraksts netiek dots nodaļas darbinieka klātbūtnē, tad paraksts jāapliecina notāram.

 

Tieslietu ministrs R. APSĪTIS

 

2. PIELIKUMS
Ministru kabineta
1994. gada 8. novembra noteikumiem Nr. 217

 

LATVIJAS REPUBLIKAS NATURALIZĀCIJAS PĀRVALDE

NORĪKOJUMS
uz latviešu valodas pārbaudi

____________________________________ jākārto latviešu valodas pārbaude ______ (pārbaudes vieta)
(vārda, uzvārds, personas kods)

Paraksts                                             

Datums

Tieslietu ministrs R. APSITIS

 

 

3. PIELIKUMS
Ministru kabineta
1994. gada 8. novembra noteikumiem Nr. 217

LATVIJAS REPUBLIKAS NATURALIZĀCIJAS PĀRVALDE

NORĪKOJUMS
uz Latvijas Republikas Satversmes un
konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi»
pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaudi

__________________________ jākārto Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma «Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi» pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude
(vārds, uzvārds, personas kods)

Paraksts

Datums

Tieslietu ministrs R. APSITIS

 

4. PIELIKUMS
Ministru kabineta
1994.gada 8. novembra noteikumiem Nr. 217

LATVIJAS REPUBLIKAS NATURALIZĀCIJAS PĀRVALDE

IZZIŅA

_________________________________________________
(vārds, uzvārds, personas kods)

Naturalizācijas pārvaldes iesniedzis (-usi) šādus dokumentus: ______________________ nodaļā

Datums

Apstiprinu ___________________ (paraksts)

Tieslietu ministrs R. APSITIS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!