• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad aizsardzība aicina uz sadarbību zinātniekus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2002., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai veicinātu patiesu izpratni par mūsu pašvaldību reformu

Vēl šajā numurā

14.02.2002., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad aizsardzība aicina uz sadarbību zinātniekus

Jau tuvākajā nākotnē gaidāma vairāku jaunu zinātnisku projektu un pētījumu izstrāde, kas būtu vērsti uz Latvijas aizsardzības sistēmas attīstību un modernizāciju. Par to liecina starp Aizsardzības ministriju (AM) un Latvijas Universitāti (LU) vakar, 13. februārī, parakstītais līgums par abu pušu zinātniski tehnisko sadarbību. Līgumu parakstīja aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un LU rektors Ivars Lācis.

Līgums paredz attīstīt LU un AM sadarbību dažādos projektos un pētījumos, arī fundamentālajos un izmantojamos pētījumos, iesaistoties NATO un citos starptautiskos zinātniskos projektos un pētījumos.

Līgumu parakstot, aizsardzības ministrs atzina, ka LU zinātniskais potenciāls ne vienmēr tiek pilnvērtīgi izmantots jaunajā ekonomiskajā un drošības situācijā, kāda ir Latvijā pēdējos gados, zinātniskie jauninājumi nepieciešami ikvienā nozarē, tai skaitā arī aizsardzības un drošības struktūrās. Ģ. V. Kristovskis vērsa uzmanību uz faktu, ka saistībā ar Latvijas straujo integrāciju NATO ik gadu palielinās arī aizsardzībai atvēlētie budžeta līdzekļi, tas uzliek papildu atbildību aizsardzības struktūrām un uzliek morālu pienākumu aktīvāk atbalstīt un sadarboties arī ar citu nozaru pārstāvjiem. Šī sadarbība saistīta ne tikai ar strikti militāriem projektiem, bet aptver ļoti daudz dažādu zinātnes nozaru. Aizsardzības ministrs informēja, ka Rietumeiropas valstīs šāda sadarbība starp militārām struktūrām un civilām universitātēm attīstījusies ļoti plaši un liela daļa aizsardzības budžeta tiek novirzīta tieši dažādiem zinātniskās pētniecības projektiem, kas ir galvenais dzinējspēks mūsdienīgu un efektīvi darbotiesspējīgu drošības struktūru attīstībā.

Arī LU rektors ļoti atzinīgi novērtēja AM sadarbības iniciatīvu un izteica cerību, ka turpmākā sadarbība ar jaunajiem un nopietnajiem partneriem attīstīsies ļoti sekmīgi.

Aizsardzības ministrs pēc līguma parakstīšanas uzsvēra šī līguma nozīmību un norādīja, ka nākamajam solim abu pušu sadarbībā jābūt konkrētam sadarbības plānam. Ar līgumu saistīti pētījumi un citi darbi tiek organizēti konkrētu projektu formā. Līgums paredz, ka par katru projektu tiek noslēgts atsevišķs līgums, tajā nosakot tālāko sadarbību un materiālo atbildību. Vakar noslēgtais līgums neietver finansiālos norēķinus un saistības, bet paredzēts tikai savstarpējās sadarbības ciešākai dokumentālai nostiprināšanai. Līgums paredz, ka LU un AM pārstāvji tiksies ne retāk kā reizi gadā, lai apkopotu līdzšinējās sadarbības rezultātus un saskaņotu darbību turpmākajā periodā. Līgums noslēgts uz pieciem gadiem.

Aizsardzības ministrs informēja, ka jau ilgāk nekā gadu cenšas padarīt ciešāku sadarbību ar zinātniekiem. Arī līdz šim bijuši dažādi projekti sadarbībā ar zinātniekiem, bet nav bijis stingra pamata šīs sadarbības paplašināšanai un tālākai attīstībai. Ģ.V. Kristovskis pauda pārliecību, ka šis līgums ļaus tikt pāri līdzšinējai vilcināšanās stadijai un gan zinātnieki, gan aizsardzības struktūru darbinieki meklēs arvien jaunas sadarbības iespējas. Ministrs norādīja, ka līdzšinējie sadarbības projekti bijuši visai nelieli, bet, pateicoties arvien pieaugošajam aizsardzības budžetam, turpmāk varētu attīstīties arī daudz vērienīgāki projekti, kuru apjoms sniegtos desmitos miljonu latu.

Ministrs informēja, ka jau pašlaik aptuveni viena trešdaļa AM budžeta tiek tērēta dažādiem sadarbības projektiem ar citām institūcijām, bet līdz šim šis finansējums nereti tiek tērēts ne gluži aizsardzības vajadzībām, piemēram, 2 miljoni tiek novirzīti Latvijas cietumiem. Paredzams, ka nākotnē arvien vairāk finansējuma nokļūs tieši zinātnieku rokās, dažādu pētījumu un inovāciju projektu izstrādei.

Par to, ka AM un LU zinātnieku sadarbība varētu attīstīties visai veiksmīgi un strauji, liecināja diskusijas, kas pēc līguma parakstīšanas izvērtās starp ministru un dažādu LU zinātniskās pētniecības institūtu vadītājiem un pārstāvjiem. Tika runāts gan par iespējamiem sadarbības virzieniem, gan par jau konkrētiem sadarbības projektu piedāvājumiem. Ģ. V. Kristovskis izrādīja lielu interesi par LU zinātnieku ierosinājumiem un izteica arī savus priekšlikumus konkrētu sadarbības projektu veidošanai.

Ar mērķi aktivizēt AM un Latvijas zinātnieku sadarbību pagājušajā nedēļā līdzīgs sadarbības līgums noslēgts arī ar Rīgas Tehnisko universitāti, bet pagājušajā gadā līgums par sadarbības veicināšanu parakstīts ar Latvijas Zinātņu akadēmiju.

 

Artis Nīgals, “LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!