• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts robežsardze robežlaikā: aizvadītajā 2001. gadā un aizvadāmajā 2002. gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2002., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58770

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sanitārā inspekcija, 2001.gada darbus darot

Vēl šajā numurā

13.02.2002., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts robežsardze robežlaikā:
aizvadītajā 2001. gadā un aizvadāmajā 2002. gadā

Valsts robežas apsardzībā vidēji diennaktī tika iesaistīti 703 robežsargi, no tiem 462 veica robežkontroli robežkontroles punktos (RKP) un robežpārejas punktos (RPP), bet 241 veica robežas apsardzības uzdevumus uz “zaļās” robežas un kontrolēja pierobežu. Salīdzinot ar 2000.gadu, ikdienas norīkojumos iesaistīto robežsargu skaits palielinājies par 10 cilvēkiem (1,44%). Par 12,6% palielinājies robežas apsardzības norīkojumos iesaistītā personāla skaits. Par 3,68% ir samazinājies personāla skaits RKP un RPP.

Kopējo robežkontroles apjomu 2001.gadā raksturo tālāk minētie rādītāji.

Robežkontrolei pakļautas 9 576 215

personas (par 578710 personām vairāk nekā 2000. gadā, procentuāli — par 5,21%), no tiem 4 224 641 ārvalstu pilsonis un 5 351 574 Latvijas pavalstnieki.

Ievērojami (par 22,9%) 2001. gadā palielinājās personu plūsma uz Latvijas–Igaunijas valsts robežas, turpretim samazinājās uz valsts robežas ar Krieviju un Baltkrieviju (attiecīgi 2,7% un 11,4%), bet uz valsts robežas ar Lietuvu personu plūsmas intensitāte saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Autotransporta robežkontrole tika veikta 3 140 640 transporta līdzekļu vienībām (par 17891 transporta līdzekli vairāk nekā 2000.gadā, procentuāli — 0,56%). Uz valsts sauszemes robežas autotransporta plūsma palielinājusies caurmērā vienmērīgi, par 8% ir pieaugusi transporta plūsma uz Igauniju, nedaudz (4,63%) uz Krieviju. Vislielākais transporta vienību skaita palielinājums ir, izceļojot no Latvijas caur ostām — 46,52%. Vislielākais izbraucošo transporta līdzekļu palielinājums ir bijis VRS Ventspils pārvaldes ostu robežkontroles punktos — 177%.

Lidmašīnu robežkontrole 2001.gadā tika veikta 18 165 lidmašīnām (par 750 lidmašīnām vairāk nekā 2000.gadā, procentuāli — 4,30%). Attiecīgi arī nedaudz (par 8,5%) ir palielinājusies pasažieru robežkontrole.

Robežkontrole tika veikta 4440 pasažieru vilcieniem, kas ir par 2482 (procentuāli 35,9%) mazāk nekā 2000.gadā. Tas ir saistīts ar Krievijas dzelzceļa vadības lēmumu atcelt vilciena Sanktpēterburga–Kaļiņingrada tranzītu caur Latviju.

Savukārt kravas vilcienu skaitsir nedaudz pieaudzis, un 2001.gadā 13 162 kravas vilcieniem (par 6,60% vairāk) tika veikta robežkontrole.Kopā robežkontrole tika veikta 17 602 vilcieniem.

Kuģu robežkontrole tika veikta 15 960 kuģiem (par 726 mazāk nekā 2000.gadā, procentuāli — 4,28%). Kuģu skaita ievērojams samazinājums (procentuāli par 39,52%) ir konstatēts mazajās ostās, Rīgas ostās to skaits ir samazinājies par 2,39%, savukārt Ventspils un Liepājas ostās tas ir palielinājies attiecīgi par 107,7% un 1,94%.

Robežas, pierobežas joslas un RKP režīma pārkāpumi

Par robežas šķērsošanas un pierobežas joslas noteikumu prasību pārkāpumiem aizturētas 7838 personas, kas ir par 1610 personām mazāk nekā 2000.gadā. Par robežas šķērsošanas prasību neievērošanu robežas šķērsošanas vietās aizturētas 5817 personas.

Par “zaļās” robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 330 personas. Visbiežākie nelikumīgās “zaļās” robežas šķērsotāji ir vietējie iedzīvotāji, kuri, apejot robežas šķērsošanas vietas, šķērso valsts robežu.

Par pierobežas un RKP režīma prasību neievērošanu tika aizturēta 1691 persona, no tām 1239 personas par pierobežas režīma neievērošanu un 452 personas par RKP(RPP) režīma prasību neievērošanu.

Izplatītākais valsts robežas pārkāpumu veids RKP un RPP bija mēģinājumi šķērsot valsts robežu bez derīgiem ceļošanas dokumentiem — ar nederīgām pasēm vai vispār bez pasēm, bez ieceļošanai Latvijā nepieciešamās vīzas, bez vecāku pilnvarojuma nepilngadīgajiem bērniem patstāvīgai robežas šķērsošanai, bez obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises, bez pilnvarojuma Latvijā reģistrētas automašīnas izmantošanai ārpus valsts, 58% visu robežpārkāpēju bija Latvijas Republikas pilsoņi vai iedzīvotāji. Starp ārvalstniekiem lielākais robežpārkāpēju skaits tika konstatēts no Lietuvas Republikas.

Visvairāk pārkāpējus aizturējuši VRS Daugavpils pārvaldes robežsargi.

2001. gadā kaimiņvalsts robežsargiem nodotas 197 personas, no kaimiņvalsts robežsargiem pieņemtas 174.

2001.gadā tika konstatēti 1239 pierobežas un pierobežas joslas režīma pārkāpumi, kas ir par 930 gadījumiem mazāk nekā 2000.gadā (2169).

Visbiežākie pierobežas režīma pārkāpumi ir saistīti ar atrašanos pierobežas joslā bez personu apliecinošiem dokumentiem, kā arī transportlīdzekļu vadīšana bez nepieciešamajiem dokumentiem.

Ceļošana bez derīgiem ceļošanas dokumentiem vai vīzām

Bez derīgiem ceļošanas dokumentiem personām vai bez derīgiem autotransporta dokumentiem aizturētas 5388 personas, t.sk. bez vīzām — 475 personas. Galvenokārt pārkāpumi saistīti ar nepilnīgiem bērnu ceļošanas dokumentiem, transporta līdzekļu dokumentiem (tehniskā apskate, obligātā civiltiesiskā apdrošināšana un citi).

Tiesībsargājošo iestāžu meklētās personas

Aizturēta 341 meklēšanā esoša persona: 221 Latvijas Republikas pilsonis un iedzīvotājs, 95 Lietuvas Republikas pilsoņi, 16 Igaunijas Republikas pilsoņi, 4 Krievijas Federācijas pilsoņi, 3 Vācijas pilsoņi, 1 Lielbritānijas un 1 Gruzijas pilsonis. Visvairāk meklējamo personu aizturējuši VRS Jelgavas pārvaldes robežsargi — 118 gadījumos, VRS Valmieras pārvaldes robežsargi — 71 gadījumā, kā arī VRS Rīgas pārvaldes robežsargi — 45 gadījumos. Pārējās pārvaldēs kopā aizturētas 107 personas, izņemot VRS Ventspils un VRS Sēlijas pārvaldes, kur netika aizturēta neviena meklējamā persona.

Salīdzinot ar 2000.gadu, aizturēts par 140 meklēšanā esošajām personām vairāk. Tas norāda, ka, robežu šķērsojošo personu plūsmai pieaugot, robežkontroles kvalitāte nav mazinājusies.

Nelegālā imigrācija

Kopā 2001.gadā kā nelegālie imigranti aizturētas 333 personas, kas ir par 138 personām mazāk nekā 2000.gadā (471), no tām:

271 persona aizturēta par nelikumīgu uzturēšanos valstī;

62 personas mēģināja izmantot Latviju kā tranzītvalsti vai nelikumīgi uzturēties Latvijā. Starp tām 13 Krievijas Federācijas, 10 Ukrainas, 8 Moldovas, 5 Baltkrievijas, 4 Lietuvas, 3 Sudānas, 3 Alžīrijas, 3 Marokas, 3 Sīrijas, 2 Portugāles pilsoņi, 2 Igaunijas nepilsoņi, 1 Tanzānijas, 1 Palestīnas, 1 Angolas, 1 Nīderlandes, 1 Polijas un 1 Lielbritānijas pilsonis.

Visvairāk nelegālās migrācijas gadījumu konstatēts VRS Rīgas pārvaldes struktūrvienībās (lidostas “Rīga” RKP — 15 personas).

2001.gadā netika pieļauta Latvijas teritorijas izmantošana kā tranzīta zeme nelegālo imigrantu pārvadātājiem.

Nelegālie imigranti Latvijā galvenokārt ieceļoja, izmantojot savus īstos dokumentus ar derīgām ieceļošanas vīzām un izmantojot vai nu Latvijā iegādātus, vai agrāk sagatavotus viltotus ceļošanas dokumentus (visbiežāk Baltijas valstu), kuriem nav vajadzīgas vīzas ieceļošanai ES valstīs, lai mēģinātu caur lidostu un ostām nelegāli izceļot uz Eiropas un Skandināvijas valstīm. Šo viltoto dokumentu kvalitāte ir pietiekami augsta. Nelegālos migrantus var sadalīt divās grupās:

1. Iebraucot Latvijā:

a) to valstu pilsoņi, kuri mēģināja izmantot Latviju kā tranzītvalsti ceļā no NVS valstīm (tajās pirms to ceļošanas uz Rietumeiropu nonāk visi nelegālie migranti no Āzijas, Āfrikas valstīm vai arī NVS valstu nelegālie migranti), šīs grupas migranti tika aizturēti tieši uz robežas, gan iebraucot valstī, gan izbraucot no Latvijas (jo Latvijā viņi iebrauc ar derīgiem savas valsts dokumentiem (galvenokārt NVS pilsoņi), bet te iegādājas viltotus Baltijas valstu ceļošanas dokumentus, lai ar šiem dokumentiem dotos uz Rietumeiropu);

b) NVS valstu pilsoņi, kuri mēģināja ieceļot LR gan ar viltotiem dokumentiem, gan ar nederīgiem ceļošanas dokumentiem caur RKP vai ārpus tiem, nelikumīgi šķērsojot “zaļo robežu”, lai nelikumīgi uzturētos unstrādātu Latvijas Republikā;

c) NVS valstu pilsoņi, kuri, ieceļojot likumīgi ar vīzām, nelikumīgi uzturas Latvijas Republikā (pārsnieguši vīzu derīguma termiņu), šīs grupas personas aiztur valsts iekšienē, bet pēc tam piespiedu kārtā izraida no valsts vai izsniedz labprātīgas izbraukšanas rīkojumu.

2. Izceļojot no Latvijas:

Latvijas Republikas iedzīvotāji (pārsvarā nepilsoņi), kuri ieceļošanai ES valstīs, izmantoja viltotas Latvijas Republikas pilsoņu pases, lai iebrauktu bez vīzas. Šīs grupas personas galvenokārt tika aizturētas, atgriežoties Latvijas Republikā vai pēc šo personu deportācijas uz LR. Pēc VRS rīcībā esošās informācijas, Latvijas Republikas pases, iespējams, iegādātas vai nu Rietumeiropā, lai varētu pagarināt tur savas nelikumīgās uzturēšanās termiņus, vai Latvijā, un tās tika uzrādītas jau Eiropā, bet personas no Latvijas izbrauc ar saviem īstajiem dokumentiem.

Informācija liecina, ka pašreiz Latviju kā tranzītvalsti ceļā uz Rietumeiropu galvenokārt cenšas izmantot NVS valstu pilsoņi (Ukrainas, Moldovas, Baltkrievijas un Krievijas pavalstnieki). Visbiežāk šīs personas Baltijas valstīs, arī Latvijā, ierodas legāli ar derīgiem savas valsts ceļošanas dokumentiem un te, izmantojot, iespējams, vēl no PSRS saglabājušos sakarus, iegādājas Baltijas valstu ceļošanas dokumentus, lai izmantotu tos ceļošanai uz Eiropas valstīm bez vīzām.

Personas ar viltotiem dokumentiem

Kopā 2001.gadā robežsargi aizturējuši 97 personas, kuras robežas šķērsošanai mēģināja izmantot viltotus vai svešus ceļošanas dokumentus: 27 Latvijas Republikas pilsoņu pases, 18 Lietuvas Republikas pilsoņu pases, 7 Igaunijas Republikas pilsoņa pases, 1 Irānas pasi, 1 Polijas pilsoņa pasi, 1 Nīderlandes pilsoņa pasi, 1 Lielbritānijas pilsoņa pasi, 1 Portugāles pilsoņa pasi, 1 viltotu Dānijas pasi, 1 viltotu ASV vīzu, 3 viltotas Kanādas vīzas, 1 pasi ar viltotu KF robežsargu spiedogu, 4 viltotas a/m reģistrācijas apliecības, 1viltotu LR atgriešanās apliecību, 19 viltotas OCTA polises (laboti to derīguma termiņi), 1 viltotu “zaļo karti”, 1 citas personas pasi, 6 viltotas pilnvaras a/m vadīšanai, 1 viltotu Lielbritānijas imigrācijas dienesta zīmogu, 1 gadījumā pasē labotu pieraksta derīguma termiņu. Visvairāk personas ar viltotiem dokumentiem bija aizturētas VRS Rīgas pārvaldes struktūrvienībās — 30, Ludzas un Jelgavas pārvalžu struktūrvienībās pa 20, neviens gadījums netika konstatēts Ventspils pārvaldes struktūrvienībās.

Narkotisko vielu aizturēšana

Veicot valsts robežas šķērsojošo personu un transportlīdzekļu kontroli, Valsts robežsardzes amatpersonas 2001.gadā sešpadsmit reizes atklāja un aizturēja nelikumīgi pārvadātas narkotiskās vielas (salīdzinājumam, 2000.gadā — 6 reizes): 6 gadījumos sadarbībā ar sadarbības organizācijām (Narkotiku apkarošanas biroju, muitu un Valsts policiju) un 10 gadījumos, veicot robežkontroli Latvijā iebraucošām personām un transporta līdzekļiem, no kuriem 7 gadījumos narkotiskās vielas tika atklātas, izmantojot dienesta suņus. Visvairāk narkotiku aizturēšanas gadījumu bija VRS Jelgavas un Liepājas pārvalžu struktūrvienībās — pa 4 gadījumiem, 3 gadījumus atklāja VRS Rīgas pārvaldes robežsargi, no tiem 2 gadījumos sadarbībā ar Narkotiku apkarošanas biroja, muitas un Valsts policijas darbiniekiem.

Meklējamo automašīnu atklāšana un aizturēšana

2001. gadā robežsargi aizturēja 73 meklēšanā esošus transporta līdzekļus (salīdzinājumam, 2000.gadā — 81 automašīnas): 28 no tiem nodoti Valsts policijai, 6 — Lietuvas Republikas robežapsardzības dienestam, 6 — Igaunijas Republikas robežsargiem, 18 — tiesu izpildītājiem, 2 — kontrabandas apkarošanas centram, 2 — Finansu policijai, 11 automašīnām pārbaudi veic VRS GP Informācijas pārvaldes darbinieki un 1 automašīna nodota ONKAB.

Ieroču un speclīdzekļu aizturēšana

2001. gadā ieroču un speclīdzekļu nelikumīga pārvadāšana pāri valsts robežai konstatēta 27 gadījumos (2000. gadā ieroču un speclīdzekļu nelikumīga pārvadāšana pāri valsts robežai konstatēta 36 gadījumos). Robežas šķērsošanas vietās, kā arī pierobežas joslā atrastas un izņemtas: 2 gāzes pistoles, 1 pašdarināts gludstobra ierocis, 2 PM aptveres ar 16 patronām, 7 dunči, 7 steki, 86 medību patronas, medību karabīne “Brunner”, kā arī kaujas granāta. Visbiežāk — 16 reizes — ieroču un speclīdzekļu nelikumīgu pārvadāšanu konstatēja Daugavpils pārvaldes amatpersonas (2000.gadā — 11), Jelgavas pārvaldes — 8 (2000.gadā — 10), Liepājas pārvaldes 3 reizes (2000.gadā — 1), pārējās teritoriālajās pārvaldēs nav konstatēti ieroču un speclīdzekļu nelikumīgi pārvadāšanas gadījumi.

Nelikumīgi pārvadātu mantu (preču) aizturēšana

Kopā 2001.gadā VRS par nelikumīgu preču pārvietošanu pāri valsts robežai aizturēja 93 personas. Kopējā nelikumīgi pārvietoto aizturēto preču vērtība — 53 320 latu. Salīdzinājumam, 2000.gadā tika aizturētas 147 personas un nelikumīgi pāri valsts robežai pārvietota prece 20 000 latu vērtībā.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nedaudz ir mainījies nelikumīgi pārvesto preču pārvietošanas virziens. Iepriekšējos gados bija tendence spirtu pārvietot uz Lietuvu un Krieviju, taču tagad galvenais spirta un alkohola preču virziens ir no Krievijas uz Latviju. Populārākās nelikumīgi pārvietotās preces ir autotransporta degviela, cigaretes un alkohols.

Pavisam izņemti un nodoti muitai 550 litri alkohola, 167 130 paciņas cigarešu un 5200 l degvielas.

Radiācijas kontrole

2001. gadā Valsts robežsardze turpināja radiācijas kontroles sistēmas tehnisko pilnveidošanu valsts robežas šķērsošanas vietās. Projekta “Radiācijas drošības infrastruktūras nostiprināšana” (projekta Nr.20010003) ietvaros tika paveikti ārvalstu institūciju dāvināto sešu stacionāro dozimetrisko iekārtu ESM FHT 1388T uzstādīšanas darbi.

Iekārtas tika uzstādītas šādās vietās: Rīgas pasažieru ostas caurlaidē; Rīgas tirdzniecības ostas 3.rajona caurlaidē; Ventspils Krimuldas ostas kravu caurlaidē; Liepājas tirdzniecības ostas terminālā “Terrabalt”; Liepājas tirdzniecības ostas (Ziemas osta 3) caurlaidē; Rīgas zvejas ostas terminālā “Vecmīlgrāvis”.

Radiācijas kontroles rezultātā konstatēts 201 paaugstinātas radiācijas gadījums (2000.gadā — 586), visvairāk — 183 — gadījumu konstatēja VRS Ludzas pārvaldes amatpersonas (2000.gadā — 204). Viļakas, Ventspils un Sēlijas pārvalžu apsargājamajos valsts robežas rajonos gada laikā paaugstināts radiācijas līmenis valsts robežu šķērsojošajām personām, transporta līdzekļiem vai kravām (precēm) nav konstatēts.

Salīdzinot ar 2000. gadu, radiācijas atklāšanas gadījumu skaita kritums uz valsts robežas ir saistīts ar minerālmēslu kravas plūsmas no Krievijas Federācijas samazināšanos. Kopumā ir palielinājies uzstādīto RKP radiācijas mēriekārtu skaits. Sadarbībā ar ASV vēstniecību Valsts robežsardze saņēmusi 26 radiācijas peidžerus, kurus izmanto vilcienu dozimetriskajai robežkontrolei. Uz remontu ASV nosūtīta viena stacionārā radiācijas kontroles iekārta.

Kinoloģiskā dienesta darbība

Dienesta suņu skaits

VRS Dienesta suņu reģistrā ir reģistrēti:

149 dienesta suņi, no tiem pieauguši (vecāki par gadu) — 125.

Sadalījums pēc specializācijas:

pēdu meklēšanas suņi — 88;

narkotisko vielu meklēšanas suņi — 35;

sprāgstvielu meklēšanas suņi — 2.

Aizvadītajā gadā tika izstrādāti šādi normatīvie dokumenti:

— Kinoloģiskā dienesta nolikums;

— Kinoloģiskā centra nolikums;

— IeM struktūrvienību dienesta suņu veterinārās aprūpes kārtības nolikuma projekts;

— VRS inspektoru–kinologu un dienesta suņu narkotisko vielu meklēšanas kursa apmācības programma.

Ir sagatavoti metodiskie materiāli:

— “Norādījumi narkotisko vielu meklēšanas suņa apmācībā”;

— “Pirmā palīdzība dienesta sunim”, kā arī sagatavotas pavēles, rīkojumi un cirkulāri — kopumā 80.

VRS kinologi 2001.gadā piedalījās vairākās sacensībās:

— IV starptautiskās VRS kinologu sacensības notika VRS Rēzeknes robežsargu skolā no 2001.gada 18.līdz 21.septembrim. Sacensībās piedalījās 19 kinologi ar dienesta suņiem. Komandu vērtējumā uzvarēja VRS Viļakas pārvaldes komanda, 2. vieta — VRS Daugavpils pārvaldes komandai, 3.vieta — VRS RRS komandai. Igaunijai — 5.vieta, Lietuvai — 6.vieta.

— VRS kinologu izlases komanda piedalījās starptautiskajās dienesta suņu pavadoņu sacensībās Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā ieguva 4. vietu no 12 komandām (individuālajā vērtējumā 2.vieta R.Ķerģim ar Dos no VRS VIP) un Lietuvā 2.vietu no 7 komandām (individuālajā vērtējumā 1.vieta I.Rastorgujevam ar Doom no VRS VIP).

— Starptautiskajās sacensībās Somijā VRS kinologu izlases komanda ieguva 1.vietu Baltijas valstu konkurencē.

— NATO sacensībās militārajā biatlonā Vācijā 12. maijā RRS pasniedzējs V.Bikovskis ar dienesta suni Rosko ieguva 1.vietu individuālajā vērtējumā un 1.vietu, uzrādot labāko skriešanas laiku 49 dalībnieku konkurencē.

Vizītes

2001.gada jūlijā vizītē ieradās Vācijas Ziemeļreinas–Vestfālenes pavalsts Dienesta suņu pavadoņu skolas atbildīgais par apmācību Ginters Heimans. Vizītes laikā veikta visu VRS dienesta suņu testēšana, kā arī apspriestas tālākās sadarbības iespējas, jūlijā vizītē ieradās Lietuvas Kinoloģiskā centra priekšnieka vietnieks Arturs Zaļecks, kurš piedalījās pēdu meklēšanas mācību kursos.

Vaislas darbs

2001.gadā no 8 vaislas kucēm iegūti 43 kucēni, 2 kuces palika tukšas. Pēc testēšanas rezultātiem par derīgiem atzīti un sadalīti kinologiem 18 kucēni, 12 kucēni vēl nav sasnieguši testēšanai paredzēto vecumu.

Dienesta suņu izbrāķēšana

Izbrāķēti 4 suņi un 13 VRS KC izaudzētie kucēni Ls 685,7 vērtībā (tai skaitā 8 kucēni, kas pēc testēšanas izrādījās nederīgi, tika pārdoti, 5 kucēni iemidzināti, 2 suņi kinologa īpašums — pēc testēšanas rezultātiem nederīgs un darba vietas maiņa, 1 suns Ls 312,70 vērtībā pēc testēšanas rezultātiem nederīgs tika pārdots, 1 suns Ls 210 vērtībā gāja bojā).

Rezultatīvā izmantošana

Dienesta suņi izmantoti norīkojumos (pēdu, narkotisko vielu, sprāgstvielu meklēšanai) — 10 019 reizes (107 587 h).

Tika pārbaudīti:

— 20 486 transporta līdzekļi;

— 42 729 personas;

— 208 reizes sniegta palīdzība citām institūcijām (galvenokārt Valsts policijai un Valsts ieņēmumu dienestam).

Rezultāti:

10 gadījumos atrastas narkotiskās vielas (124 g magoņu salmiņu — DAP; 0,140 mg marihuānas — VIP; 50 nezināmas izcelsmes tabletes — LIP; 0,6 g canabis gr. vielas — LIP; 3000 g amfetamīna, 1000g kokaīna, 100g marihuānas — RIP; 1200 g marihuānas — JEP; 13 tabletes extasy 2,16 g — RIP; 1200 nezināmas izcelsmes tabletes— LIP; 20g marihuānas, 15g heroīna — VEP; 0,26 g marihuānas —VAP);

7 reizes suņi izmantoti sprāgstvielu meklēšanā, sniedzot palīdzību Valsts policijai;

36 aizturēti robežpārkāpēji uz “zaļās robežas”;

56 reizes ar dienesta suņu palīdzību atklāti valsts robežas pārkāpumi;

23 reizes dienesta suņi izmantoti aizturēto personu konvojēšanā un apsargāšanā,

— kā arī Valsts policijai sniegta palīdzība vairāku smagu noziegumu atklāšanā (Kalupes kapu vandālisma akts, pazudušo bērnu un personu meklēšana, kā arī līķa atrašana u.c.).

No Francijas policijas kā dāvinājumu Valsts robežsardzes Kinoloģiskais dienests saņēma 3 pārvietojamos suņu konteinerus, no Vācijas Ziemeļreinas–Vestfālenes pavalsts dienesta suņu pavadoņu skolas — mikroautobusu 10 cilvēku un 6 dienesta suņu pārvadāšanai.

2001.gadā Valsts robežsardzes Kinoloģiskais dienests piedalījās dienesta suņu paraugdemonstrējumos preses pārstāvjiem, Aizgāršas kompleksa atklāšanā, Latvijas Policijas akadēmijā, kā arī izstādē “Zooekspo 2001” un 66.vidusskolā.

Jūras robežas apsardzība un kontrole

Valsts robežsardze sadarbībā ar NBS Jūras spēkiem ir izstrādājusi priekšlikumus par vienotas jūras robežas novērošanas sistēmas izveidošanu, kā arī tiek gatavots Valsts investīciju programmas projekta pieteikums “Jūras robežas videonovērošanas sistēmas izveidošana”.

VRS peldošo līdzekļu izvietojums:

— Liepāja: RK — 06, RK — 05;

— Ventspils: RK — 01, RK — 02;

— Rīga: Tiira (kuģis), RK — 10 (patruļlaiva);

— Valmiera: RK — 09 (motorlaiva);

— Daugavpils: RK — 04 (motorlaiva), RK — 07 (motorlaiva), RK — 11(patruļlaiva);

— Sēlija: RK — 08 (motorlaiva).

2001. gadā VRS kuģis un kuteri piedalījās četrās starptautiskās operācijās: “Baltic spring”, “Lookout”, “Hight Impact Operation”, “Green Man 2001” un VRS Rīgas pārvaldes Peldošo līdzekļu dienesta un IeM speciālās vienības “Omega” kopējā pretterorisma mācību operācijā “Bumerangs 2001”.

2001. gadā Valsts robežsardzes Rīgas, Ventspils un Liepājas pārvaldes peldošie līdzekļi 165 reizes veica patrulēšanu uz jūras. Noietais attālums — 6793 jūras jūdzes.

Jūrā pārbaudīti 116 Latvijas Republikas un 7 ārvalstu kuģi, aizturēts 1 LR zvejas kuģis un 13 jahtas, no tām 12 LR un 1 Vācijas valstiskā piederība.

VRS peldošie līdzekļi piedalījās 10 glābšanas operācijās, izglābti 3 cilvēki un sniegta palīdzība 36 cietušajiem, sniegta tehniskā palīdzība 5 jahtām, 1 kuterim un 1 piekrastes zvejas laivai, 5 glābšanas operācijās veikta operācijas nodrošināšana.

Valsts robežsardzes Valmieras, Daugavpils un Sēlijas pārvaldēs peldošie līdzekļi tika izmantoti patrulēšanai pa upēm un ezeriem, pa kuriem iet valsts robežas līnija. Galvenie uzdevumi ir valsts robežas un pierobežas joslas režīma ievērošanas kontrole, kā arī zvejas noteikumu izpildes kontrole. Patrulēšana iekšējos ūdeņos veikta 293 reizes. Noietais attālums — 4983 kilometri. Pārbaudīti 123 peldošie līdzekļi, aizturētas 12 personas, no tām 8 LR un 4 ārvalstu personas.

Valsts robežsardzes Peldošo līdzekļu dienests 2001. gadā gan uz jūras, gan upēs un ezeros parādīja savu profesionālo gatavību un sasniedza labus rezultātus. 2001.gadā VRS peldošie līdzekļi izmantošanas laikā nav pārkāpuši kuģošanas noteikumus un nav nokļuvuši avārijas situācijās.

VRS izstrādāja un izvirzīja apstiprināšanai grozījumus 3 likumos (Robežsardzes likums, Latvijas Republikas valsts robežas likums un Nacionālo bruņoto spēku likums), saskaņā ar kuriem VRS ir atbildīga par VR apsardzību uz jūras.

Lai uzlabotu jūras robežas apsardzību un kontroli, tiesisko darbību teritoriālajos ūdeņos, 2001.gadā izveidots Jūras robežapsardzības dienests.

2001.gada navigācijas periods pabeigts 2001.gada 1.decembrī.

Valsts robežas apsekošana no gaisa

VRS Ludzas pārvaldē lietoti motodeltaplāni robežapsardzībā. 2001.gadā kopējais nolidojums — 165 st. 18 min., no tām valsts robežas, pierobežas joslas un pierobežas apsekošana — 49 st., atbalsta pasākumi Valsts policijai un mācību treniņu lidojumi — 116 st.

2001.gadā veikta vairākkārtēja visa VRS Ludzas pārvaldes VR apsargājamā rajona apsekošana. Tika apsekotas robežsargu patruļu takas, noteikts to izvietojums un stāvoklis dabā. Apsekoti pierobežas joslā esošie lauku un meža ceļi, lai noteiktu pārvietošanās iespējas pa tiem pavasara, vasaras un rudens laikā.

Veikta VR īpaši svarīgu un svarīgu rajonu apsekošana nolūkā atklāt nelikumīgus VR šķērsošanas faktus.

2001.gadā sniegta palīdzība Valsts policijas darbiniekiem, lai noteiktu iespējamās narkotiskās vielas saturošu augu audzēšanas vietas.

2001.gada 13.novembrī veikta Latvijas–Lietuvas robežas kopēja apsekošana ar Lietuvas valsts robežsardzes dienesta lidmašīnu.

Atbilstoši “Lidojumu noteikumu” prasībām tehniski sagatavoti 3 motodeltaplāni. Tie ir ielidoti, izsniegtas lidojumu derīguma apliecības.

2002. gadā ieplānots pabeigt pilotu apmācību un nosūtīt tos Civilās aviācijas administrācijai teorētisko zināšanu pārbaudei un sertifikātu izsniegšanai.

Pēc IeM Dienesta aviācijas koncepcijas apstiprināšanas ir jāveido IeM aviācijas vienība.

Tiek gatavots Valsts investīciju programmas projekta pieteikums “Iekšlietu ministrijas Dienesta aviācijas izveidošana”.

 

Valsts robežsardzes informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!