• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām apgādnieka zaudējuma pensiju saņemšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2002., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patēriņa cenām

Vēl šajā numurā

12.02.2002., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām apgādnieka zaudējuma pensiju saņemšanā

Līdz šim, runājot par pēdējiem pensiju likuma grozījumiem, galvenā uzmanība tika pievērsta vecuma pensiju saņēmējiem. Taču grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, kas stājās spēkā 2002.gada 1.janvārī, noteica arī izmaiņas apgādnieka zaudējuma pensijas saņemšanas nosacījumos.

Tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju ir mirušās apdrošinātās personas bērniem, ja viņi nav sasnieguši 18 gadu vecumu vai arī ja viņiem ir noteikta invaliditāte līdz 18 gadu vecumam. Kad bērns jau ir sasniedzis 18 gadu vecumu, apgādnieka zaudējuma pensiju turpina izmaksāt līdz 24 gadu vecumam, ja bērns mācās vai studē. Saskaņā ar grozījumiem likumā “Par valsts pensijām” ar 2002.gada 1.janvāri tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas ir ne tikai bērniem, kuri mācās vidējās un augstākajās mācību iestādēs, kā likums to paredzēja līdz šim, bet arī bērniem, kuri iegūst profesionālo izglītību arodskolās.

Tātad tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju ir tad, ja bērns mācās vispārējās, profesionālās izglītības iestādes dienas nodaļā vai augstskolas pilna laika klātienē. Lai to pierādītu, pensijas saņēmējam VSAA filiālē ir jāiesniedz izglītības iestādes vai augstskolas izdota izziņa. Sākot ar 18 gadu vecumu, izziņas ir jāiesniedz katru mācību gadu.

Bērniem invalīdiem apgādnieka zaudējuma pensiju turpina maksāt arī pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas tikmēr, kamēr vien tiek noteikta invaliditātes grupa.

2001.gadā vidēji mēnesī VSAA izmaksāja 27,9 tūkstošus apgādnieka zaudējuma pensiju; vidējais pensijas apmērs bija 45,75 lati.

 

Edīte Olupe, VSAA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!