• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latviešiem un amerikāņiem ir daudz kopīga. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2002., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.16

Par kritērijiem valsts speciālā veselības aprūpes budžeta programmas "01.00.00 Veselības aprūpes pakalpojumu apmaksa" apakšprogrammas "01.01.00 Medikamentu apmaksa" līdzekļu sadali slimokasēm

Vēl šajā numurā

12.02.2002., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latviešiem un amerikāņiem ir daudz kopīga

Šodien, 12.februārī, no darba vizītes Amerikā atgriežas Valsts prezidente

USACEINIJS.JPG (23666 bytes)
USAPAUELS.JPG (23614 bytes)
Latvijas Valsts prezidentes darba vizītes laikā Amerikā: Amerikas Savienoto Valstu viceprezidents Diks Čeinijs un Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga (augšējā attēlā); Vaira Vīķe-Freiberga un Amerikas Savienoto Valstu valsts sekretārs Kolins Pauels (apakšējā attēlā)  Foto: Māris Svilāns

Par Valsts prezidentes darba vizīti ASV

Valsts prezidente 6.februārī apmeklēja ASV-Baltijas fonda un sabiedrības “Baltijas fonds” rīkotu pasākumu, kas bija veltīts Hjūstonas uzņēmēju un sabiedrības tālāku ciešu attiecību veidošanai ar Latviju.

7.februārī V.Vīķe-Freiberga tikās ar Hjūstonas mēru Lī Braunu. Tikšanās laikā prezidente atzinīgi novērtēja Lī Brauna iniciatīvu pasludināt 18.novembri par Latvijas dienu Hjūstonā, kā arī pauda gandarījumu par sekmīgajiem un ciešajiem biznesa kontaktiem starp Latviju un Hjūstonu, kas ir ceturtā lielākā ASV pilsēta ar nozīmīgāko ostu.

Pārrunāta sadarbība ostu un tranzīta jomā, tā kā Latvija ieņem augstu vietu kravu pārvadājumos, kas iet caur Hjūstonas ostu, Hjūstona ir arī Ventspils sadraudzības pilsēta.

Abas puses pārrunāja tālākas sadarbības iespējas, pievēršoties augsto tehnoloģiju nozarei, infrastruktūrai un izglītības jautājumiem.

Prezidente pauda ieinteresētību par L.Brauna īstenoto programmu bērnu līdera spēju sekmēšanā, stimulējot bērnus apmeklēt bibliotēkas, dodot publiskās vietās brīvas interneta iespējas u.c. Prezidente un L.Brauns apspriedās par Latvijas ekonomiskās izaugsmes tendencēm un Hjūstonas nākotnes iecerēm. V.Vīķe-Freiberga pauda atzinību par mērijas pasākumiem, padarot efektīvākas un augstvērtīgākas sadzīves pakalpojumu sniegšanas iespējas un veicinot iedzīvotāja un pilsētas vadības sadarbību. Noslēgumā V.Vīķe-Freiberga ielūdza L.Braunu apmeklēt Latviju.

Prezidente nolasīja lekciju “Eiroatlantiskā kopiena: globālie izaicinājumi un nākotnes perspektīvas” Beikera institūtā Hjūstonā, Teksasā, kas dibināts pagājušā gadsimta 90.gadu vidū un nodarbojas ar ārpolitikas jautājumiem. Institūts nes bijušā ASV valsts sekretāra Džeimsa Beikera vārdu. Tā direktors, bijušais ASV sūtnis Sīrijā un Izraēlā Džordža Buša un Bila Klintona administrācijas laikā, Edvards Džeredžijans, atklājot Latvijas prezidentes lekciju, augstu novērtēja prezidentes moto savas valsts attīstībai — “Mēs neesam savas pagātnes vergi, mēs esam paši savas nākotnes veidotāji”.

Uzrunājot auditoriju, Valsts prezidente atzinīgi novērtēja Dž.Beikera lomu PSRS sabrukuma un Latvijas neatkarības atgūšanā. Viņa arī atzīmēja E.Džeredžijana ieguldījumu, jo viņš Jūrmalā 1986.gada konferencē “deva cerību un drosmi maniem līdzpilsoņiem. Kā Nacionālās drošības padomes loceklis viņš runāja par mediju brīvību ASV un Krievijas konferencē Jūrmalā”. Šī bija pirmā zīme pārmaiņu laikam Baltijā. Kā E.Džeredžijans vēlāk pēc brauciena izteicies “Los Angeles Times” žurnālistam, šajā konferencē latvieši, izlauzušies cauri padomju drošības policijai, teikuši viņam: “Jūs esat mūsu vienīgā cerība uz brīvību.”

Kā sacīja prezidente, pirms 15 gadiem neviens vēl īsti nevarējis ticēt, ka Baltijas valstis būs brīvas un ceļā uz dalību ES un NATO, bet šodien tā jau ir realitāte.

USADZORDSTAUNA.JPG (32725 bytes)
Džordžtaunas universitātes tribīnē

Latvijas prezidente uzrunā novērtēja šodienas ASV administrācijas atbalstu Latvijai un Baltijas valstīm tās mērķu īstenošanā: “Džordža Buša vēsturiskā runa Varšavā par vienotu un brīvu Eiropu caur NATO paplašināšanos ir tam apliecinājums.” V.Vīķe-Freiberga informēja par Baltijas valstu ciešo sadarbību, kā arī par NATO kandidātvalstu solidaritāti integrācijas procesā. Prezidente runāja par jauno drošības situāciju pasaulē, kurā neviena valsts nevar justies pasargāta izolācijā, drošība panākama ciešā sadarbībā ar partneriem visā pasaulē.

Klātesošie studenti un mācībspēki vēlējās uzzināt prezidentes viedokli par Latvijas vēsturi, attiecībām ar Krieviju un padomju seku pārvarēšanu, kā arī par situāciju ASV un drošību pasaulē.

Valsts prezidente Hjūstonā teica runu arī pilsētas uzņēmēju auditorijai, pārliecinot par investīciju iespējām Latvijā, kā arī valsts ekonomisko virzību un ārpolitiskajiem mērķiem.

Stāstot par ekonomisko situāciju Latvijā, prezidente atzīmēja, ka valsts, strauji attīstoties, sekmīgi veic pāreju no darbaspēkā bāzētas uz zināšanās un augstajās tehnoloģijās balstītu ekonomiku. Prezidente uzsvēra sekmīgo institucionālo, strukturālo un monetāro reformu īstenošanu valstī, ārzemju investīciju nepārtraukto pieaugumu, informācijas revolūciju, kā arī Latvijas iedzīvotāju augsto darba kvalitāti. Viņa informēja klātesošos par sadarbības plašajām iespējām nākotnē, ņemot vērā drīzumā paredzamo Latvijas iestāšanos ES. Arī iestāja NATO, pēc prezidentes sacītā, ir jaunajās dalībvalstīs pierādījusi, ka drošība veicina valsts ekonomisko izaugsmi un ārvalstu investoru uzticības vairošanos. “Par Latvijas mērķtiecību liecina arī fakts, ka Latvija bija viena no pirmajām Austrumeiropas bloka valstīm, kas iestājās Pasaules tirdzniecības organizācijā,” viņa sacīja.

V.Vīķe-Freiberga informēja uzņēmējus par nodokļu politiku Latvijā, ārvalstu investoru pienākumiem un iespējām sākt biznesu Latvijā, kā arī par jau izveidojušos Latvijas un ASV sadarbības pieredzi.

Runājot par nākotnes nozarēm valstī, V.Vīķe-Freiberga atzīmēja augsto tehnoloģiju nozari, kā arī uzsvēra Latvijas speciālistu augsto kvalifikāciju. Par savas tautas darbīgumu viņa teica: “Varu liecināt kaut vai ar to, ka Amerikā trimdas latvieši ir pēc statistikas otra sekmīgākā nācija t.s. mazo tautu grupā.”

Prezidente pauda cerību, ka turpmāk būs vēl daudz uzņēmējdarbības “veiksmes stāstu”, kas vienos Latviju un ASV.

Vakar, 11.februārī, Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga Soltleiksitijā, ASV, tikās ar Starptautiskās hokeja federācijas prezidentu Renē Fazelu, lai pārrunātu gaidāmo Pasaules hokeja čempionātu Rīgā 2006.gadā.

V.Vīķe-Freiberga apmeklēja Latvijas—Slovākijas spēli hokejā, lai tāpat kā Latvijas—Austrijas spēlē justu līdzi Latvijas sportistiem. Pēc spēles prezidente Latviešu namā olimpiskajā ciematā tikās ar hokejistiem Sandi Ozoliņu, Aigaru Ciprusu un citiem sportistiem.

Šodien prezidente sniegs interviju Jūtas televīzijas sabiedrībai, kā arī plāno apmeklēt vienu no Soltleiksitijas skolām, kurā bērni jau gadu mācās par Latviju un ir tikušies ar Latvijas sportistiem.

Latvijas Republikas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas darba vizīte Amerikas Savienotajās valstīs Māra Svilāna fotoskatījumā
USALANTOSS.JPG (18713 bytes) USAKLINTONE.JPG (22002 bytes)

Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga sarunā ar ASV senatoru Tomu Lantosu un senatori Hilariju Klintoni

USABEIKERS.JPG (25218 bytes) USAOLBRAITA.JPG (19660 bytes)

Tiešās sarunās: bijušais ASV valsts sekretārs Džeimss Beikers un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga…; Latvijas Valsts prezidente un bijusī ASV valsts sekretāre Madlēna Olbraita…

USAPERESS.JPG (22572 bytes) USABRAUNS.JPG (24597 bytes)

…Izraēlas vicepremjers un ārlietu ministrs Šimons Peress un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga…; Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Hjūstonas mērs Lī Brauns

USABEKERAINST.JPG (20156 bytes) USAPEINS.JPG (18655 bytes) USAVIZELS.JPG (20880 bytes) USACEPURE.JPG (18971 bytes)

Mūsu valsts pilnvarotā pārstāve Amerikas sabiedrības priekšā — Valsts prezidente: Beikera institūta tribīnē; sarunā ar Latvijas goda konsulu Hjūstonā Stīvu Peinu; kopā ar Imantu Freibergu un rakstnieku Elī Vīzelu; saņemot Teksasas uzņēmēju suvenīru, Teksasas tradicionālo simbolu kovboja cepuri

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!