• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Komerclikuma reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2002., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58629

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad spiež parādu slogs, kur tad ir izeja

Vēl šajā numurā

08.02.2002., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Komerclikuma reformu

LR Uzņēmumu reģistrā (UR) šā gada pirmajā mēnesī, kopš stājies spēkā Komerclikums, komercreģistrā reģistrēti 35 komersanti, no tiem 34 ir jaunreģistrēti un viens pārreģistrēts no UR uz komercreģistru. Savukārt pēc t.s. vecās kārtības UR līdz piektdienai, 1.februārim, reģistrēti 738 uzņēmumi. Neraugoties uz to, ka Komerclikuma reformu reglamentējošie normatīvie akti tika pieņemti īsi pirms to stāšanās spēkā, reforma sākta veiksmīgi.

Janvārī komercreģistrā reģistrēti 16 individuālie komersanti, 14 sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), divas ārzemju komersanta filiāles un viena akciju sabiedrība. Pārreģistrācija janvārī veikta vienam uzņēmumam — SIA “Neo”. Tradicionāli aktīvākie ir Rīgas un Rīgas reģiona uzņēmēji, tai skaitā iesniedzot sagatavotus dokumentus atbilstoši Komerclikuma prasībām, savukārt no reģioniem aktīvākie ir Ventspils, Bauska un Valmiera. No 1.janvāra līdz 1.februārim UR Rīgas nodaļā izskatīšanai bija iesniegti dokumenti 55 jaunu komersantu reģistrācijai, no tiem septiņos gadījumos valsts notārs jau pieņēmis lēmumu par atteikumu reģistrēt komersantu kļūdaini sagatavoto dokumentu dēļ. Savukārt pārreģistrācijai saņemti astoņi pieteikumi, no kuriem divos gadījumos jau pieņemts lēmums par atteikumu reģistrēt.

“Tā kā Komerclikums un tā spēkā stāšanās kārtības likums tika pieņemts tikai dažas dienas pirms tā stāšanās spēkā un uzņēmējiem netika dots pietiekams laiks, lai ar to iepazītos, janvārī reģistrēto komersantu skaitu var uzskatīt par optimālu. Arī analizējot statistiku par valsts notāru atteikumiem veikt komersantu reģistrāciju kļūdaino dokumentu dēļ, jāatzīst, ka šis kļūdu procents būtiski neatšķiras no tiem dokumentiem, ko mums iesniedza sagatavotus pēc līdzšinējiem likumiem. Tas man ļauj secināt, ka uzņēmēji ir spējuši mobilizēties un Komerclikuma reforma kopumā sākta nedaudz smagnēji, tomēr veiksmīgi,” uzskata UR galvenais valsts notārs Māris Gulbis.

Dokumentus jaunu uzņēmumu dibināšanai pēc līdzšinējiem likumiem, par kuriem lēmumi bija pieņemti līdz 2001.gada 31.decembrim, UR varēja iesniegt līdz piektdienai, 1.februārim, un UR tos attiecīgi izskatīs līdz 1.martam. Turpmāk UR dokumentus jaunu SIA un akciju sabiedrību reģistrācijai varēs iesniegt tikai atbilstoši Komerclikuma prasībām. Komerclikuma reforma neskar kooperatīvās savienības, zemnieku un zvejnieku saimniecības, individuālos uzņēmumus, kuru galvenais darbības veids ir amatniecība, bezpeļņas sabiedrības ar ierobežotu atbildību un bezpeļņas akciju sabiedrības, kuras joprojām var reģistrēt UR atbilstoši līdzšinējiem normatīvajiem aktiem.

UR atgādina, ka uzņēmumu pārreģistrāciju var veikt trīs gadu laikā un līdz ierakstīšanai komercreģistrā jebkurus grozījumus sabiedrības dokumentos varēs reģistrēt pēc t.s. vecajiem likumiem. Vienīgie ierobežojumi attiecas uz reorganizācijām, ja to rezultātā rodas jauns uzņēmums.

Uzņēmumi paši var izvēlēties piemērotāko laiku, kad veikt dokumentu sakārtošanu atbilstoši Komerclikumam, jo to var veikt līdz 2004.gada 31.decembrim. UR aicina uzņēmējus nesteigties ar uzņēmumu pārreģistrāciju, bet gada sākumu izmantot, lai iepazītos ar Komerclikuma reformu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un UR izstrādātajiem metodiskajiem materiāliem, kuri pieejami UR mājaslapā internetā http://www.ur.gov.lv, oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un UR nodaļās.

 

Maija Celmiņa, LR Uzņēmumu reģistra Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!