• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas mežsaimiecības politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2002., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/126-770

Par finansu memoranda spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

01.02.2002., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas mežsaimiecības politiku

Meža īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Ēriks Zaķis:

Eiropas Savienībā mežsaimniecības politikas nebūs, jo mežsaimniecība kā tautsaimniecības nozare netiek izdalīta atsevišķi. Eiropieši uzsver, ka Eiropas Savienībā būs kopēja lauku attīstības politika – joma, kurā ietilpst lauksaimniecība, mežsaimniecība, tūrisms, medniecība, zvejniecība, mazā ražošana. Lauki Eiropā lielākoties tiek uztverti kā pārejas zona no pilsētas pilsētā, kā vieta, kurā var atpūsties, makšķerēt, medīt, nodarboties ar tūrismu. Lai šī vide būtu sakārtota un apdzīvota, tajā dzīvo ģimenes, kas gūst ienākumus gan no lauksaimniecības un tūrisma takām, gan medniecības un mežsaimniecības.

Eiropas Savienības eksperti neuzskata, ka tas, ka vienā ciematā uzceļ milzīgu zāģētavu, kā tas šobrīd ir Launkalnē un droši vien būs vēl citur, ir labi. Viņi prasa, lai lielās ražotnes veidotu nelielas filiāles dažādās vietās un nodrošinātu ar darbu ne tikai viena, bet vairāku pagastu iedzīvotājus. Eiropas Savienība prasa lielos monopolus sadalīt, taču pie mums tie nupat strauji veidojas.

Jauna kandidātvalstu iekļaušana Eiropas Savienībā būs iespējama tad, ja meža sektorā tiks nodrošināts caurskatāms tirgus un būs pieejama informācija par kokmateriālu un meža produktu cenām, būs izveidotas un darbosies meža īpašnieku asociācijas. Turklāt tiek prasīts panākt, lai lielās mežsaimniecības un kokrūpniecības firmas netiktu iesaistītas neokoloniālisma aktivitātēs. Eiropas ekspertus uztrauc, lai, ienākot Latvijā kādai varenai firmai, kuras budžets ir līdzvērtīgs visas mūsu valsts budžetam, tā neizvirzītu milzīgas pretenzijas un atkal nesāktos zviedru vai somu laiki. Eiropa prasa, lai šinī tirgū būtu iespēja ienākt vēl kādam citam un brīvi konkurēt.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!