• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bērnu tiesībām un aizstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2002., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58352

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba grupu likuma izstrādei

Vēl šajā numurā

31.01.2002., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bērnu tiesībām un aizstāvjiem

Vakar, 30.janvārī, Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāvji tikās ar Francijas Republikas ombudpersonu, Eiropas bērnu ombudsmeņu tīkla vadītāju Klēru Brisē.

Eiropas bērnu ombudsmeņu tīkla vadītāja pastāstīja, kā darbojas viņas vadītā institūcija, kurā ir 17 valstu pārstāvji. Katrā atsevišķā valstī ombudsmeņa institūcija darbojas ar atšķirīgām metodēm, bet lietas būtība tām ir kopīga — bērnu tiesību aizsardzības jautājumu risināšana.

Runājot par savu darbu ombudpersonas amatā, K.Brisē informēja, ka Francijā ombudpersonu ieceļ Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs un tās darbību reglamentē likums. Ombudpersonas darbībai ir četras galvenās funkcijas: izskatīt individuālās sūdzības, uzraudzīt esošo normatīvo aktu atbilstību Starptautiskajai bērna tiesību aizsardzības konvencijai, iesniegt priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem likumos, kas skar bērnu tiesības, kā arī informēt bērnus, viņu vecākus vai aizbildņus par bērnu tiesībām.

K.Brisē uzsvēra, ka ombudpersonas institūciju raksturo demokrātija un neatkarība, tāpēc tai var uzticēties gan likumdevējs, gan jebkura persona. Varas struktūras ombudpersonas darbā iejaukties nedrīkst, taču nepieciešamības gadījumā iespējams izteikt lūgumu pievērst uzmanību kādai problēmai.

Deputāti interesējās par ombudpersonas iespējām ietekmēt tiesu darbību. Viešņa informēja, ka Francijā ombudpersona tiesu sistēmā neiejaucas un tiesas lēmumus neapšauba, taču īpašos gadījumos, kad iespējams bērnu tiesību apdraudējums, šāda iespēja var tikt izmantota.

Eiropas bērnu ombudsmeņu tīkla vadītāja atzina, ka šāda institūcija ir nepieciešama katrā valstī, jo ar ombudsmeņa starpniecību iespējams atrisināt būtiskas problēmas, kas skar tieši bērna tiesību aizsardzību.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!