• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu kārtību, šķērsojot muitas robežu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2002., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58239

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par laika tērēšanu un jaunības trakumu

Vēl šajā numurā

29.01.2002., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu kārtību, šķērsojot muitas robežu

Šā gada 1.janvārī spēkā stājās Saeimā pieņemtie grozījumi likumos “Par muitas nodokli (tarifiem)” un “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”. Grozījumi paredz sākt vienkāršotās deklarēšanas sistēmas ieviešanu, atvieglojot gan uzņēmēju, gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas darbu, samazinot iesniedzamo dokumentu skaitu, kā arī paplašina ar akcīzes nodokli apliekamo preču sarakstu.

Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 530 “Noteikumi par nesēja atlīdzības par fonogrammu un filmu reproducēšanu personiskām vajadzībām lieluma noteikšanu, iekasēšanu, sadali un izmaksāšanu” muitai uzticētas arī neraksturīgas funkcijas, kas uzdod muitai pārliecināties par šajos noteikumos apstiprināto paraugu apliecību esamību un pārbaudīt informācijas nesēju — diskešu, kompaktdisku, kasešu — atbilstību apliecībās norādītajam.

Pašlaik vispārējā deklarēšanas kārtība nosaka preču deklarēšanā izmantot Vienoto administratīvo dokumentu (VAD), aizpildot visas attiecīgajai muitas procedūrai paredzētās ailes un pievienojot deklarācijai nepieciešamos pavaddokumentus. Savukārt vienkāršotā deklarēšana ļaus pastāvīgi vai uz laiku, daļēji vai pilnībā atteikties no viena vai vairākiem vispārējās deklarēšanas nosacījumiem.

Likums paredz vairākus vienkāršotās deklarēšanas kārtības veidus:

• vienkāršoto deklarēšanu;

• nepilno deklarēšanu;

• vietējo muitošanu;

•atzīto nosūtītāju vai atzīto saņēmēju.

Vienkāršotā deklarēšana ļauj piemērot precēm pieprasīto muitas procedūru, iesniedzot vienkāršotu deklarāciju vai preču pavaddokumentu un pēc tam VID noteiktā kārtībā iesniedzot papildu deklarāciju, kas attiecīgi var būt vispārēja, periodiska vai apkopojoša.

Nepilnā deklarēšana nozīmē tādas muitas deklarācijas pieņemšanu muitas iestādē, kurā trūkst atsevišķu ziņu vai kurai nav pievienoti atsevišķi pavaddokumenti. Nepilno deklarēšanu atļauts piemērot, pamatojoties uz ikreizēju muitas iestādes atļauju, un muitas maksājums iekasējams nepilnās deklarācijas pieņemšanas brīdī.

Vietējās muitošanas kārtībā atļauts preces muitas procedūrai pieteikt deklarētāja telpās vai citā muitas iestādes apstiprinātā vietā.

VID atzītam nosūtītājam vai saņēmējam, sākot ar 2002. gada 1. janvāri, ir piešķirtas tiesības vienkāršot muitas formalitātes, sākot muitas procedūru atļaujā norādītās telpās, neuzrādot preces vai attiecīgos dokumentus muitas iestādē.

Vienkāršotās muitošanas kārtību nosaka Ministru kabinets. Attiecīgo MK noteikumu projekts paredz: personas, kas tiesīgas ar parakstu apstiprināt muitas deklarāciju, vietu, kur deklarācija iesniedzama, un laiku, kad deklarācija skaitās iesniegta, kā arī citus noteikumus, kas saistīti ar muitošanas kārtību.

Tiks izstrādāta programma likumdošanas saskaņošanai ar ES

Likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)” papildināti arī pārejas noteikumi, kas paredz, ka VID līdz 2002. gada 1. martam izstrādās programmu ES likumdošanas apgūšanai un ieviešanai attiecībā uz tarifu kvotām, tarifu griestiem un tarifu atlaidēm, kā arī iesniegs MK aprēķinu par nepieciešamajām finansēm programmas izpildīšanai.

Grozījums likumā pamatots ar to, ka LR 2001. gada 26. oktobrī provizoriski slēdza iestāšanās ES sarunu sadaļu “Muitas savienība”, kad Eiropas Komisija bija norādījusi uz atsevišķām ES likumdošanas normām, kas būtu jāiestrādā Latvijas likumdošanā. Proti, jāievieš jēdzieni “tarifu kvotas”, “tarifu griesti”, “tarifu atlaides”, un Latvijas muitas iestādēm jābūt gatavām ar 2003. gada 1.janvāri piemērot šos tirdzniecības politikas pasākumus (tie būs jāīsteno līdz ar mūsu valsts iestāšanās brīdi ES).

Likuma grozījumi paredz arī iespēju muitas iestādēm muitas nodokļa aprēķiniem izmantot informāciju, kas iegūta no Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstīm, ar to saprotot iespēju pastiprināt muitas tiesības cīņā ar negodīgiem uzņēmējiem, jo nereti deklarētāju uzrādītā vērtība un preces darījuma vērtība būtiski atšķiras no vērtības, kāda par šīm precēm ir faktiski samaksāta, un līdz ar to būtiski atšķiras valstij nomaksātie nodokļi.

Paplašināts ar akcīzes nodokli apliekamo naftas produktu saraksts

Likuma “Par akcīzes nodokli naftas produktiem” pielikums nosaka akcīzes nodokļa piemērošanu atsevišķām preču grupām atbilstoši Latvijas preču kombinētajai nomenklatūrai. Izdarot grozījumus likumā, ir paplašināts ar akcīzes nodokli apliekamo naftas produktu saraksts, iekļaujot vairākus naftas produktus, arī pirokondensātu, iespējams, drīzumā Saeimā tiks izskatīta arī metanola aplikšana ar akcīzes nodokli.

 

Dita Kļaviņa, Komunikāciju daļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!