• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijai ir visas iespējas sasniegt izvirzītos mērķus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2002., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58226

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ANO konvencijas par bērna tiesībām papildu protokolu

Vēl šajā numurā

29.01.2002., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Latvijai ir visas iespējas sasniegt izvirzītos mērķus”

Vakar, 28.janvārī, Saeimas amatpersonas tikās ar Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītāju

ST1.JPG (18310 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 28.janvārī, Saeimas namā: Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs Endrū Rasbašs un Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume

Vakar, 28.janvārī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītāju Endrū Rasbašu.

Tikšanās laikā puses pārrunāja jautājumus, kas skar Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka šis gads Latvijai ir ļoti svarīgs, jo mūsu valsts cer pabeigt iestāšanās sarunas ES. Latvija ir apņēmības pilna turpināt iesāktās reformas, īpašu uzmanību pievēršot tām jomām, kas kritizētas Eiropas Komisijas pēdējā ziņojumā. “Mums ir visas iespējas sasniegt izvirzītos mērķus, un mēs darīsim visu iespējamo, lai to paveiktu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs. Viņš arī akcentēja Lākenes ES Padomes lēmumus, kurā minētas desmit pašreizējās kandidātvalstis, kas būs gatavas pabeigt iestāšanās sarunas līdz šā gada beigām un piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās 2004.gadā. J.Straume minēja veiksmīgo sadarbību, kas eirointegrācijas jautājumos izveidojusies starp mūsu valsts valdību un parlamentu.

Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs atzīmēja mūsu valsts paveikto ceļā uz Eiropas Savienību. Spilgts apliecinājums tam ir fakts, ka mūsu valsts slēgusi jau 23 sarunu sadaļas no 31. Viņš uzsvēra arī Latvijas parlamenta paveikto, kas neapšaubāmi stimulējis sekmīgu sarunu norisi. E.Rasbašs informēja, ka viņa darbības mandāts Latvijā ir ierobežots — mūsu valstij iestājoties ES, Eiropas Komisijas delegācijas pārstāvniecība tiks slēgta, bet tās vietā darbosies Eiropas Savienības informācijas birojs. “Esmu pārliecināts, ka jūsu parlaments, valdība, kā arī nevalstiskās organizācijas izdarīs visu, lai Latvija iekļūtu ES paplašināšanas pirmajā kārtā,” pauda delegācijas vadītājs.

Kā vienu no aktuālākajiem jautājumiem E.Rasbašs minēja pēciestāšanās stratēģijas izstrādi. Tā nepieciešama, lai Latvija ar pilnu atbildību varētu funkcionēt Eiropas Savienībā, kā arī pilnībā izmantot visas šīs organizācijas sniegtās iespējas. Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs nosauca arī tās jomas, kurām būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība, — administratīvās un tiesu sistēmas kapacitātes palielināšana, gatavība izmantot ES strukturālos fondus, kā arī

cīņa pret korupciju. “Šis būs izšķirošs gads, un jums vajadzētu strādāt tā, lai Eiropas Komisija ieteiktu Latviju kā valsti, kas ir tehniski gatava iestāties ES, tā lai visas dalībvalstis pārliecinātos, ka jūs esat gatavi kļūt par pilntiesīgu ES locekli,” teica E.Rasbašs.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī Latvijas gatavību dalībai ES Konventā. Saeimas priekšsēdētājs informēja, ka jau šodien Ministru kabineta sēdē tiks spriests par valdības pārstāvi, kuru deleģēt darbam Konventā. Savukārt jautājums par diviem parlamentāriešiem, kas varētu darboties šajā struktūrā, varētu tikt izlemts divu nedēļu laikā.

Pārrunāta arī nepieciešamība intensificēt darbu ar sabiedrību, skaidrojot jautājumus, kas saistīti ar mūsu valsts iekļaušanos šajā organizācijā.

ST2.JPG (14499 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Arī Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edvīns Inkēns un komisijas pārstāvji tikās ar Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītāju Endrū Rasbašu.

Abas puses pārrunāja mūsu valsts sasniegto progresu un uzdevumus ES iestāšanās sarunu noslēdzošajā posmā, kā arī galvenos darbības virzienus pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs E.Inkēns raksturoja parlamenta un viņa vadītās komisijas lomu Eiropas jautājumu risināšanā, kā arī informēja par eirointegrācijas pieredzes nodošanu Gruzijai, Ukrainai un Armēnijai.

Pārrunājot ES iestāšanās sarunu gaitu, puses bija vienisprātis, ka atlikušām iestāšanās sarunu sadaļām galvenokārt nepieciešami horizontāli risinājumi un to slēgšana nevarētu sagādāt grūtības. E.Rasbašs atzinīgi novērtēja Latvijas puses sarunu vedēju profesionalitāti un pauda pārliecību, ka sarunu process tiks veiksmīgi pabeigts. Eiropas Komisijas vadītājs paziņoja, ka savu darbību ieplānojis diviem gadiem — pirmajā gadā pievēršot uzmanību Latvijas progresam administratīvajā kapacitātē, tiesu sistēmas sakārtošanai, korupcijas apkarošanai un sabiedrības integrācijai, savukārt otrajā gadā viņš iecerējis veicināt pirmsiestāšanās atbalsta programmu ieviešanu un komunikāciju stratēģijas jautājumus. E.Inkēns informēja viesi par aktualitātēm sabiedrības informēšanā un komunikāciju stratēģiju pirms referenduma.

Pārrunāta arī ES dalībvalstu nacionālo interešu iespējamā ietekme uz paplašināšanās procesu un ES lauksaimniecības politiku pēc jaunu dalībvalstu uzņemšanas.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!