• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienīgo īsto valstsvīru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2002., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58124

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar dzimtenes ceļamaizi uz Olimpu

Vēl šajā numurā

25.01.2002., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienīgo īsto valstsvīru

Valsts valodas komisijas priekšsēdētāja dzejniece Māra Zālīte:

Mūsu prezidente izrādījusies vienīgais īstais valstsvīrs, kam bija dūša ar šo priekšlikumu (atteikties no prasības deputātu kandidātiem pārvaldīt valsts valodu – “LV”) nākt klajā. Es domāju, ka prezidente labi apzinājās – šajā priekšvēlēšanu situācijā politiķiem ir problemātiski nākt klajā ar šādu paziņojumu, jo viņi jau gatavojas vēlēšanām. Politiķiem ļoti svarīgas ir viņu elektorāta domas. Prezidente kā visbrīvākais ar partijām nesaistītais cilvēks to varēja skaidri pateikt, jo tas bija jādara.

Tagad esam tik ļoti tuvu brīdim, kad oktobrī mūs uzaicinās NATO. Mēs uz to esam gājuši visu savu neatkarības laiku. Nu parādās šķērslis. Tagad skaidri jāapzinās, kāda būs latviešu valodas situācija, ja neiekļausimies NATO. Mūs var ļoti strauji piemeklēt ne vien mūsu apziņā psiholoģiski gandrīz jau norakstītās Baltkrievijas, bet arī Ukrainas liktenis. Arī ukraiņu valoda gandrīz jau zaudējusi savas pozīcijas. Oficiāli tā vēl skaitās valsts valoda, bet reāli funkcionē krievu valoda. Krievu valodas ietekme ir tik milzīga, ka tā var asimilēt savā valodas vidē pat tik lielu nāciju kā ukraiņi. Tad kādas ilūzijas varam lolot? Ja nebūsim skaidri norobežojušies no savas bijušās pagātnes, no Krievijas ietekmes zonas, uz ko mēs varam cerēt? Vienreiz taču tās “iekavas” jāaizver ciet. Kādu varam prognozēt valsts stāvokli, ja neiekļūsim NATO? Tad briesmas mūsu valodai pilnīgi reālas. Mans pesimisms attiecībā uz latviešu valodu pieaugs desmitkārtīgi, ja vēl kādus gadus neiekļūsim Eiropas Savienībā un NATO.

Nebūsim taču naivi, sacīdami, jā, šos grozījumus vēlēšanu likumā mums nemaz tā īsti nepieprasa... Jā, protams, ver būt, ka uz papīra tā strikti neviens šādu prasību nav uzrakstījis. Bet šos grozījumus no mums gaida, tos no mums sagaida. Tas ir pavisam droši.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!