• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gaidot savas jaunās, eiropeiskās Latvijas pases. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2002., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58114

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 2001. gada labākajiem robežsargiem

Vēl šajā numurā

24.01.2002., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gaidot savas jaunās, eiropeiskās Latvijas pases

Pēdējos divos gados aptuveni trešdaļa (32,3 procenti) Latvijas iedzīvotāju ir devušies ārpus mūsu valsts robežām. Uz valstu robežām, uzrādot pasi gandrīz katram trešajam ceturtajam (26,7 procentiem) ir radušās problēmas — tādus secinājumus uzrāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) ierosmē veiktā socioloģiskā aptauja. Tā lieku reizi apliecina jau daudzkārt izskanējušo informāciju — pašreizējā Latvijas Republikas pilsoņa pase neatbilst personu apliecinošu ceļošanas dokumentu starptautiskajiem standartiem.

Situāciju mainīt uz labo pusi var, vien nomainot vecās pases ar jaunām — daudz modernākām, mašīnlasāmām un drošām. PMLP jaunā parauga pases sāka veidot 2000.gada 18.janvārī, kad Ministru kabinetā tika apstiprināta koncepcija par pasu tipa dokumentiem. Tās mērķis — nodrošināt visus Latvijas iedzīvotājus ar vienota parauga ceļošanas dokumentiem, kas būtu atbilstoši starptautiskajām prasībām. Jau ir izstrādāta jaunā Latvijas Republikas pilsoņa pase — mašīnlasāma, ar īpašu drošības elementu kopumu un unikālu dizainu, kura autors ir Laimonis Šēnbergs — Latvijas naudas mākslinieks.

Kā vakar, 23.janvārī, preses konferencē žurnālistiem paskaidroja PMLP priekšnieks Mārtiņš Bičevskis, paredzams, ka jaunā parauga pases optimālā gadījumā varēs sākt izsniegt jau šogad. Vēl gan ir veicami grozījumi vairākos likumos — Civilprocesa likumā un Civillikumā, Iedzīvotāju reģistra likumā u.c. Ja Saeima to izdarīs līdz 1.jūlijam, kad plānota arī jaunā identifikācijas karšu un pasu likuma stāšanās spēkā, jau šogad tie Latvijas iedzīvotāji, kuru pasēm beidzas derīguma termiņš, varēs saņemt jaunā parauga pases.

Ir svarīgi saprast, ka pēc Identifikācijas karšu un pasu likuma normām, pase ir tikai un vienīgi ceļošanas dokuments, kas dod tiesības šķērsot Latvijas Republikas valsts robežu un paredzēts ceļošanai uz ārvalstīm. Savukārt personu apliecinošs dokuments, kas lietojams iekšzemē, ir identifikācijas karte. Kā paskaidroja M.Bičevskis, par obligātu personu apliecinošu dokumentu identifikācijas karte varētu kļūt ne agrāk kā 2005.gada 1.janvārī, bet izsniegt kartes tiem, kas vēlas lietot šādu personu apliecinošu dokumentu — neliela izmēra plastikāta plāksnīti (līdzīgu autovadītāja apliecībai), uz kuras ir fotogrāfija un kura īpašas elektroniskas kartes veidā satur visu nepieciešamo informāciju, PMLP var sākt gadu pēc Identifikācijas karšu un pasu likuma pieņemšanas Saeimā. Tātad identifikācijas kartes Latvijā varētu parādīties ne agrāk kā pēc pusotra gada — 2003.gada 1.jūlijā.

Taču ne jaunā parauga pasu, ne identifikācijas karšu ieviešana nenozīmē to, ka iekšzemes lietošanai vai ceļošanai kļūs nederīgas pašreizējās Latvijas Republikas pases. Pases ir un būs derīgas līdz laikam, kad beigsies to derīguma termiņš. PMLP priekšnieka vietnieks Andris Jānis Lejiņš, kurš ir arī Latvijas jaunā parauga pasu ieviešanas projekta vadītājs, pastāstīja, ka šogad pasu derīguma termiņš varētu beigties aptuveni 80 tūkstošiem LR pilsoņu. Ja parlamentā tiks akceptēti visi nepieciešamie likumu grozījumi, jau šogad šie cilvēki varēs saņemt jaunā parauga pases.

Saskaņā ar pasu koncepciju ir izstrādātas piecu veidu pases — pilsoņa pase, nepilsoņa pase, diplomātiskā pase, dienesta pase un bezvalstnieka ceļošanas dokuments. Katrai no tām ir atšķirīga vāciņu krāsa — pilsoņu pasēm tumši zila, nepilsoņu pasēm violeta, diplomātiskajām pasēm tumši zaļa, dienesta pasēm — melna un bezvalstnieka ceļošanas dokumentam — brūna. Pases lapu papīrs ir gatavots īpaši Latvijas pasēm, tajā iestrādātas vairāktoņu ūdenszīmes ar lidojošu dzērvju attēliem. Papīrā iestrādāta arī īpaša drošības josliņa, uz kuras redzams uzraksts “Latvija” un Latvijas karogs krāsās.

Pases lappušu pamatdrukas zīmējumi izpildīti vairāktoņu varavīksnes apdrukā, tajos attēlota Latvijas teritorijas kontūra, turklāt katrs novads iezīmēts atšķirīgi ar etnogrāfisku rakstu elementiem. Jaunās pases

PASE5 COPY.GIF (84892 bytes)
Jaunās pases mašīnlasāmās datu lapas paraugs

lappušu pamatdrukā iestrādāti arī tādi drošības elementi kā pretkopēšanas līnijas, kas kopijā parādās kā atsevišķas līnijas vai traipi.

Pases datu lapa iekārtota saskaņā ar starptautiskajiem standartiem. Fotogrāfija vairs netiek ielīmēta, bet ieskenēta, skenēts ir arī personas paraksts. Turpmāk pases datu lapā tiks norādīts arī personas augums centimetros, kas ir papildu garantija tam, ka pases lietošana var būt apgrūtinoša svešai personai. Pases datu lapu no abām pusēm sedz karsti uzklāts lamināts. Vecā parauga pasēs datu lapu klāja uzlīmēts pārklājums, ko varēja viegli atdalīt un attiecīgi mainīt datu lapā ietverto informāciju.

Ultravioletajā starojumā katrā pases lapā redzams dzērvju kāsis. Dzērvju skaits katrā pases atvērumā ir vienāds — trīspadsmit, bet mainās to izvietojums kāsī. “Ceļojot mēs visi esam kā gājputni, tāpēc dzērves attēla izvēle nav nejauša,” skaidroja pases dizaina autors L.Šēnbergs. Arī Latvijas kartes izvēle lapu pamatdrukas zīmējumam nav nejauša — “tā mēs varam paņemt savu zemi kabatā līdzi”.

Līdz ar jaunā parauga pasu ieviešanu mainījusies arī to personalizācijas sistēma, kas ir kļuvusi ērtāka un drošāka gan pases izsniedzējiem, gan saņēmējiem. Turpmāk visas pases tiks personalizētas (apdrukātas) tikai vienā vietā — PMLP Pasu centrā, kas atrodas Rīgā, Bruņinieku ielā 72b. Dokumentus iedzīvotāji varēs iesniegt un pasi saņemt savā dzīvesvietā, šajā kārtībā nekādu izmaiņu nebūs. Jaunums būs tas, ka iedzīvotājiem vairs nevajadzēs aizpildīt nekādas veidlapas, visa nepieciešamā informācija tiks izdrukāta no Iedzīvotāju reģistra datu bāzes. Tās pareizību katrs pases saņemtgribētājs apliecinās ar savu parakstu. Nav arī plānots palielināt valsts nodevu par pases saņemšanu, tā joprojām saglabāsies iepriekšējā līmenī — 5 lati. Valsts nodeva par identifikācijas kartes saņemšanu varētu būt 3 lati.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

PASE2.JPG (20435 bytes) PASE3.JPG (19459 bytes) PASE1.JPG (21097 bytes)

Vakar, 23.janvārī, preses konferencē: jaunā parauga pasu mākslinieks Laimonis Šēnbergs; Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietnieks Andris Jānis Lejiņš un PMLP priekšnieks Mārtiņš Bičevskis Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!