• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 29. marta noteikumi Nr. 72 "Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.1994., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58070

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.73

Par pacienta iemaksu

Vēl šajā numurā

20.04.1994., Nr. 47

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 72

Pieņemts: 29.03.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 72

Rīgā 1994. gada 29. martā (prot. Nr. 17 1. §)

Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem

Izdoti saskaņā ar likuma «Par 1925. gada 1. aprīļa likuma
«Ministru kabineta iekārta» atjaunošanu» 14. pantu

I. Darbības joma

1. Šie noteikumi attiecināmi uz pētījumu (izstrādņu) projektiem, kurus pasūta valsts pārvaldes institūcijas (ministrijas, departamenti, komitejas) un kuri tiek finansēti no zinātniskajiem pētījumiem iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem (tālāk teksta — «iedalītie līdzekļi»). Noteikumu pieņemšanas mērķis ir palielināt pasūtītāju — valsts pārvaldes institūciju (tālāk tekstā — «institūcija») — atbildību par darba uzdevuma formulēšanu un izpildi, izpildītāju izvēli un iedalīto līdzekļu racionālu izmantošanu nepieciešamā rezultāta iegūšanai.

II. Finansējamie projekti

2. Iedalītie līdzekļi ir paredzēti tādu pētījumu projektu (izstrādņu) finansēšanai, kuri nepieciešami attiecīgās institūcijas uzdevumu sekmīgai risināšanai un kuriem ir konkrēts pielietojums attiecīgajā institūcijā vai tās pakļautībā vai pārraudzībā esošaļās jomās.

3. Daļu (līdz 20%) no iedalītajiem līdzekļiem institūcijas var izmantot:

3.1. pasūtīto pētījumu un institūciju darba rezultātu publicēšanai;

3.2. institūcijas darbam vai pētījumiem nepieciešamo materiālu tulkošanai;

3.3. informatīvo sistēmu atsevišķu elementu iegādei. 4. No iedalītajiem līdzekļiem netiek finansēti:

4.1. darbi, kuru veikšana saskaņā ar attiecīgo institūciju nolikumiem ir to dienesta pienākums;

4.2. projekti, kas pārsvarā saistīti ar pētījumiem, pēc kuriem ir tirgus pieprasījums (tehnoloģijas, iekārtas, produkcija);

4.3. fundamentāli zinātniski pētījumi bez konkrēta praktiska pielietojuma;

4.4. informatīvo sistēmu uzturēšana, aparatūras iegāde, ekspluatācija.

III. Projektu pieteikšana

5. Institūcijas Finansu ministrijas noteiktajos budžeta pieprasījuma iesniegšanas termiņos iesniedz Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijai šādus dokumentus:

5.1. ministram adresētu vēstuli ar finansējuma pieprasījumu;

5.2. pēc noteikta parauga sastādītu nepieciešamo pētījumu projektu kopējo sarakstu attiecīgajam gadam (1. pielikums);

5.3. pieteikumus atsevišķu pētījumu projektu finansēšanai (veidlapa, 2. pielikums).

6. Institūcijai nepieciešamo pētījumu projektu kopējo sarakstu sastāda amatpersona, kas atbildīga par zinātniskajiem projektiem. Kopējā sarakstā iekļaujami institūcijā iepriekš rūpīgi izskatīti un izvērtēti atsevišķi pētījumu projekti.

7. Izvērtējot pieteiktos projektus, jāievēro finansu līdzekļu racionālas izmantošanas un taupības principi. Projekta izmaksām jābūt saskaņotām ar pētījuma nozīmi attiecīgās nozares attīstībai, kā arī ar finansēšanas iespējām.

8. Kopējā sarakstā iekļaujamo projektu skaits ierobežojams, lai paredzamā finansējuma pietiktu katra projekta sekmīgai izpildei.

9. Atsevišķu projektu pieteikumu veidlapas aizpildāmas pilnīgi un precīzi sniedzot visas pieprasītās ziņas.

10. Darba uzdevums izpildītājam formulējams noteiktā secībā sakārtotu, numurētu, konkrētu, precīzu jautājumu (nostādņu, problēmu) veidā, uz kuriem projekta izpildes rezultātā izpildītājam jāsniedz atbildes vai jādod to risinājums.

11. Pētījumu projektu pieteikumu sagatavošanai institūcijas struktūrvienību vadītāji (vai institūcijas vadītājs) ieceļ vienu atbildīgo amatpersonu, kas atbildīga par attiecīgo projektu.

12. Par projektu atbildīgā amatpersona:

12.1. noskaidro, kādā veidā problēmas, kas saistītas ar projektu, risina Latvijā un citur pasaulē;

12.2. precizē projekta nosaukumu un formulē darba uzdevumu;

12.3. nosaka paredzamās projekta izmaksas;

12.4. izvēlas atbilstošu izpildītāju;

12.5. saskaņo ar izpildītāju darba uzdevumu un izmaksas;

12.6. aizpilda atsevišķu projektu pieteikuma veidlapas;

12.7. sagatavo darba līgumu, kas noslēdzams ar izpildītāju;

12.8. aizpilda informatīvo pārskatu par valsts pārvaldes institūcijas pasūtīto pētījumu (tālāk tekstā — «informatīvais pārskats»).

IV. Projektu pieteikumu izskatīšana

13. Izglītības, kultūras un zinātnes ministrija (Augstākās izglītības un zinātnes departaments) reģistrē iesniegtos pētījumu projektu pieteikumus un izskata to atbilstību šiem noteikumiem. Izskatot katru atsevišķu pētījuma projekta pieteikumu, ministrija galvenokārt izvērtē:

13.1. vai iesniegtais projekts atbilst šo noteikumu prasībām;

13.2. cik detalizēti un pamatoti sagatavots pētījuma projekta pieteikums:

13.2.1. vai pietiekami apzināta ar projektu saistītā problēma Latvijā un citur pasaulē;

13.2.2. vai precīzi un saprotami formulēts darba uzdevums;

13.2.3. vai izraudzīts atbilstošs izpildītājs un kāda ir viņa kvalifikācija;

13.2.4. cik pamatots ir pētījuma rezultātu praktiskais pielietojums;

13.3. kādi ir attiecīgā pasūtītāja un izpildītāja iepriekšējo darbu rezultāti.

14. Ministrija, izskatot projektu pieteikumus, vajadzības gadījumā organizē projektu zinātnisko ekspertīzi, pieaicinot Latvijas Zinātnes padomes ekspertus vai citus ekspertus.

15. Nosakot kopējo finansējuma apjomu attiecīgajai institūcijai, ministrija ievēro šādus kritērijus:

15.1. noteikumu prasībām atbilstošo projektu finansēšanai pieprasīto kopējo summu;

15.2. iepriekšējā gada finansējuma apjomu;

15.3. iepriekšējā gada pētījumu rezultātus institūcijā;

15.4. šim mērķim plānoto vai iedalīto līdzekļu kopējo summu;

15.5. citus faktorus (institūcijas darbības joma un funkcijas; vai institūcijas pārraudzībā ir zinātniskās iestādes; kāds ir šo iestāžu finansējuma avots).

16. Sagatavoto institūcijām iedalītā finansējuma projektu ministrija saskaņo ar institūciju pārstāvju komisiju (tālāk tekstā — «komisija»).

Katra institūcija, kas pasūta pētījumus, komisijā deleģē pa vienam pārstāvim.

17. Saskaņoto institūcijām iedalītā finansējuma projektu Izglītības, kultūras un zinātnes ministrija iesniedz Ministru kabinetam.

18. Ministru kabinets izdod rīkojumu par institūciju pasūtīto pētījumu finansējumu attiecīgajā gadā.

19. Gadījumā, ja institūcijai tiek piešķirta tikai daļa no pieprasītajiem līdzekļiem, tā sadala šos līdzekļus pieteiktajiem projektiem pēc saviem ieskatiem.

V. Līgumu noslēgšana

20. Iedalītā kopējā finansējuma ietvaros institūcijas slēdz darba līgumu ar izpildītāju par katru pētījuma projektu.

21. Noslēgtā darba līguma vienu kopiju institūcija iesniedz Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijai. Līguma kopijai pievienojams pēc noteikta parauga sastādīts projekta izpildītāju saraksts (3. pielikums) un līgumcenas kalkulācija (veidlapa, 4. pielikums).

22. Projekta izpildītāju sarakstā jāiekļauj visi projektā iesaistītie izpildītāji, pilnīgi un precīzi sniedzot par viņiem pieprasītās ziņas.

23. Projekta līgumcena nosakāma, ņemot vērā veicamā darba apjomu, izpildītāju skaitu, nepieciešamo darba laiku un samaksas normas atbilstoši kvalifikācijas kategorijai, kas ir spēkā līguma sastādīšanas brīdī. Izdevumu posteņi līgumcenas kalkulācijā jānorāda precīzi un nepārprotami.

24. Izglītības, kultūras un zinātnes ministrija pēc iesniegto dokumentu reģistrēšanas pārskaita atbilstošu naudas summu attiecīgā izpildītāja kontā.

25. Nepieciešams nosacījums iedalīto līdzekļu pārskaitīšanai izpildītājiem, kas pēc valsts pasūtījuma veikuši pētījumus iepriekšējā periodā, ir pārskata par zinātniski pētniecisko darbu (tālāk tekstā — «pārskats») un grāmatvedības pārskata, kā arī informatīvā pārskata iesniegšana.

VI. Pārskati

26. Līdz saimnieciskā gada beigām izpildītājs pasūtītājam (attiecīgajā valsts institūcijā) un Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijai iesniedz pārskatu par veikto pētījumu. Pārskats iesniedzams vienā eksemplārā, brošēts, visām lapām jābūt numurētām.

27. Pārskatam jābūt pēc noteikta parauga sastādītai titullapai (5. pielikums). Pārskatā nav jāizklāsta veiktā darba saturs atstāstījuma formā, bet jāsniedz pats darbs (izstrādātais likumprojekts, mācību kurss, veiktais aprēķins, ieteikumi uti).

28. Ja izpildītāja vai pasūtītāja interešu ievērošanai vai citu lietišķu apsvērumu dēļ atsevišķi pārskata satura elementi uzskatāmi par konfidenciāliem (piemēram, lai nodrošinātu patentu pieteikšanas prioritāti), izpildītājam pārskatā par to jāsniedz nepārprotama norāde.

29. Izpildītājs līdz saimnieciskā gada beigām Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijai iesniedz grāmatvedības pārskatu (veidlapa, 6. pielikums) par iedalīto līdzekļu izlietojumu. Pārskatā stingri pa posteņiem skaidri jānorāda izlietotie līdzekļi.

30. Institūcija (par projektu atbildīgā amatpersona), pamatojoties uz izpildītāja iesniegto pārskatu, aizpilda informatīvo pārskatu un 20 dienu laikā pēc saimnieciskā gada beigām iesniedz Izglītības, kultūras un zinātnes ministrijai.

31. Informatīvajā pārskatā (veidlapa, 7. pielikums) pētījuma rezultāti izklāstāmi noteiktā secībā sanumurētu punktu veidā, kas sniedz konkrētas atbildes uz pētījuma projekta pieteikumā formulētajiem attiecīgajiem jautājumiem.

32. Pārskatu kopā ar attiecīgā informatīvā pārskata kopiju ministrija nosūta Latvijas Akadēmiskajai bibliotēkai. Informatīvais pārskats un grāmatvedības pārskats ministrijā jāglabā piecus gadus.

33. Pārskatus, kā ari pārējos ar pētījuma projektu saistītos dokumentus izpildītājs un pasūtītājs iesniedz drukātā veidā.

VII. Rezerves līdzekļi

34. Izglītības, kultūras un zinātnes ministrija daļu (līdz 10%) no institūciju pasūtīto pētījumu finansēšanai iedalītajiem līdzekļiem atstāj svarīgu un steidzamu laikus nepieteiktu projektu, kā arī objektīvu iemeslu dēļ aizkavējušos projektu finansēšanai (rezerves līdzekļi).

35. Tiesības pieteikties uz rezerves līdzekļiem un saņemt tos ir jebkurai institūcijai.

36. Pētījumu projektu pieteikumi rezerves līdzekļu saņemšanai, kā arī atskaites par projektu izpildi iesniedzamas noteiktajā kārtībā (izņemot pieteikšanas termiņu). Pieteikumi uz rezerves līdzekļiem var tikt iesniegti visa kārtējā finansēšanas gada laikā.

37. Lēmumu par rezerves līdzekļu piešķiršanu attiecīgajam projektam pieņem Izglītības, kultūras un zinātnes ministrija, iepriekš to saskaņojot ar institūciju pārstāvju komisiju.

VIII. Projektu izpildes kontrole

38. Projekta pasūtītājs ir atbildīgs par projekta izpildi un rezultātu praktisko izmantošanu. Viņa pienākums ir sekot darbu izpildes gaitai, kontrolēt darba līgumā noteikto saistību ievērošanu un nepieciešamības gadījumā sniegt izpildītājam vajadzīgo informāciju vai citādi sekmēt projekta izpildi.

39. Pasūtītājs, kā arī attiecīgās kontroles organizācijas ir tiesīgas pieprasīt visus ar projektu saistītos grāmatvedības dokumentus un citus dokumentus.

40. Izpildītāja pienākums ir nodrošināt, lai nepieciešamā dokumentācija būtu sakārtota un pieejama pasūtītājam un attiecīgajām kontroles organizācijām, kā ari sniegt visas vajadzīgās ziņas.

41. Šo noteikumu ievērošanu kontrolē Izglītības, kultūras un zinātnes ministrija.

Ministru prezidents V. BIRKAVS

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J. VAIVADS

 

1. pielikums
noteikumiem nr.72
"Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes
institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"

____________________________________________
(valsts institūcijas nosaukums)

nepieciešamo pētījumu projekti
199___. gadam

Nr.p.k. Projekta nosaukums Projekta pasūtītājs
(struktūrvienības nosaukums)
Projekta izpildītājs
(organizācijas, struktūrvienības nosaukums)
Pieprasītais finansējums
(Ls)

 

Kopā: ____________________ ___________________________

Valsts institūcijas vadītājs
(valsts sekretārs)

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J.Vaivads

2. pielikums
noteikumiem nr.72
"Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes
institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"

P I E T E I K U M S
valsts pārvaldes institūcijas pasūtīta pētījuma projekta finansēšanai

1. Projekta pasūtītājs _____________________________________________________
(ministrija, departaments, struktūrvienība)

2. Atbildīgais par projektu - pasūtītājorganizācijas darbinieks, kas pārzina problēmu un sekos projekta izpildei

____________________________________________________________________________
(vārds, uzvārds, ieņemamais amats, tālrunis)

3. Projekta nosaukums ______________________________________________________

____________________________________________________________________________

4. Pieprasītais finansējuma apjoms _________________________________________

5. Projekta finansējuma apjoms iepriekšējā periodā (ja projekta izpilde ir jau iesākta)

____________________________________________________________

________________________________________________________________________

6. Projekta izpildes termiņi (ja projekta izpilde ir jau iesākta, norādīt atsevišķu posmu izpildes termiņus)

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

7. Stāvoklis Latvijā ar projektu saistītajā nozarē

8. Iestrādes valsts institūcijā ar projektu saistītajā nozarē

9. Konkrēti formulēti jautājumi, uz kuriem pētījuma rezultātā pasūtītājs vēlas saņemt atbildi

10. Plānotais iegūto rezultātu konkrētais pielietojums

11. Dati par izpildītāju ___________________________________________________
organizācija,

____________________________________________________________________________
struktūrvienība,

____________________________________________________________________________
projekta vadītājs (vārds, uzvārds, ieņemamais amats,

____________________________________________________________________________
kvalifikācija, zinātniskais grāds))

Datums

Atbildīgais par projektu (paraksts)

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J.Vaivads

3. pielikums
noteikumiem nr.72
"Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes
institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"

__________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________
(projekta nosaukums)

____________________________________________________________________________
(izpildītājorganizācijas, struktūrvienības nosaukums)

Projekta izpildītāji (ieskaitot vadītāju)

Nr.
p.k.
Uzvārds, vārds Ieņemamais amats Zinātniskais grāds Kvalifikācijas kategorija Plānotā mēnešalga
(Ls)

Projekta vadītājs

Datums

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J.Vaivads

4. pielikums
noteikumiem nr.72
"Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes
institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"

___________________________________________________________________________
(projekta nosaukums)

LĪGUMCENAS KALKULĀCIJA

1. Darba alga (saskaņā ar izpildītāju sarakstu) Ls _________________

2. Atskaitījumi sociālajai nodrošināšanai Ls _________________

3. Materiāltehniskais nodrošinājums Ls _________________

Tajā skaitā:
(norādīt nosaukumu, daudzumu, vienības cenu)

3.1.________________________________________ Ls__________________

3.2.________________________________________ Ls _________________

3.3.________________________________________ Ls _________________

4. Komandējumi_______________________________ Ls _________________
(uzskaitīt)

5. Atskaitījumi infrastruktūras uzturēšanai Ls _________________
(.... % no līgumcenas)

6. Citi izdevumi Ls __________________ To skaitā:

6.1.________________________________________ Ls __________________

6.2.________________________________________ Ls __________________

6.3._________________________________________ Ls __________________

7. ___________________________________________ Ls __________________

Līgumcena (1.+2.+3.+4.+5.+6.+7.) Ls _________________

Izpildītāja pārstāvis
(projekta vadītājs)

199___ g. _____ _____________________

Pasūtītāja pārstāvis
(par projektu atbildīgā amatpersona)

199___ g. _____ _____________________

 

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J.Vaivads

5. pielikums
noteikumiem nr.72
"Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes
institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"

PĀRSKATS
par zinātniski pētniecisko darbu bu

_________________________________________________
(projekta nosaukums)

Izpildītājs _______________________________________________________________
(organizācijas, struktūrvienības nosaukums)

____________________________________________________________________________

Projekta vadītājs __________________________________________________________

____________________________________________________________________________
(vārds, uzvārds, amats, zinātniskais grāds)

________________________
(paraksts)

Saskaņots   Apstiprinu
Organizācijas (izpildītāja)   Valsts institūcijas (pasūtītāja)
 vadītājs (vadītāja vietnieks)   vadītājs (valsts sekretārs)
     
Organizācijas zīmogs    Institūcijas zīmogs

 

199________________.gads

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J.Vaivads

6. pielikums
noteikumiem nr.72
"Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes
 institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"

___________________________________________________________________________
(projekta nosaukums)

GRĀMATVEDĪBAS PĀRSKATS

1. Izdevumi darba algai katram izpildītājam (norādot vārdu un uzvārdu saskaņā ar izpildītāju sarakstu):

1.1. _________________________________________ Ls _______________

1.2. _________________________________________ Ls ________________

Kopā Ls ________________

2. Atskaitījumi sociālajai nodrošināšanai Ls ________________

3. Materiāltehniskais nodrošinājums Ls _________________ Tajā skaitā: (norādīt nosaukumu, daudzumu, vienības cenu)

3.1. ________________________________________ Ls ________________

3.2. ________________________________________ Ls ________________

3.3. ________________________________________ Ls _________________

4. Komandējumi_______________________________ Ls _________________ (uzskaitīt)

5. Atskaitījumi infrastruktūras uzturēšanai Ls _________________ (.... % no līgumcenas)

6. Citi izdevumi Ls _________________ To skaitā:

6.1. __________________________________________ Ls _________________

6.2. __________________________________________ Ls _________________

6.3. _________________________________________ Ls _________________

7. ____________________________________________ Ls _________________

Izdevumi kopā (1.+2.+3.+4.+5.+6.+7.) Ls _________________

Organizācijas (izpildītāja)

vadītājs (vadītāja vietnieks) galvenais grāmatvedis (grāmatvedis)

_____________________________ _______________________________ 

199... .g. ...... . ................... 199... .g. .............

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J.Vaivads

7. pielikums
noteikumiem nr.72
"Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes
institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"

INFORMATĪVAIS PĀRSKATS
par valsts pārvaldes institūcijas pasūtīto pētījumu

 

1. Projekta pasūtītājs___________________________________________________
ministrija, departaments, struktūrvienība)

__________________________________________________________________________

2. Atbildīgais par projektu - pasūtītājorganizācijas darbinieks, kas pārzina problēmu un sekos projekta izpildei

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________
(vārds, uzvārds, ieņemamais amats, tālrunis)

3. Projekta nosaukums_____________________________________________________

__________________________________________________________________________

4. Finansējuma apjoms pārskata periodā ___________________________________________

5. Finansējuma apjoms iepriekšējā periodā (ja projekta izpilde ir jau iesākta)

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

6. Projekta izpildes termiņi (ja projekta izpilde ir jau iesākta, norādīt atsevišķu posmu izpildes termiņus)

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

7. Pētījuma rezultāti (atbildes uz pieteikumā formulētajiem jautājumiem)

8. Rezultātu praktiskā nozīme un konkrētais pielietojums

9. Pasūtītāja vērtējums veiktajam pētījumam (izvēlēties vienu no atbildēm un to pasvītrot): teicami, labi, apmierinoši, neapmierinoši

10. Ziņas par izpildītāju _________________________________________________
(organizācija,

___________________________________________________________________________
struktūrvienība)

a) projekta vadītājs ______________________________________________________
(vārds, uzvārds,

__________________________________________________________________________
ieņemamais amats, kvalifikācija, zinātniskais grāds))

____________________________________________________________________________

b) izpildītāji (vārds, uzvārds, ieņemamais amats, kvalifikācija, zinātniskais grāds)

Datums

Atbildīgais par projektu (paraksts)

Izglītības, kultūras un zinātnes ministrs J.Vaivads

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!