• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EP deputātes vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2002., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58021

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Armēniju

Vēl šajā numurā

23.01.2002., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EP deputātes vizīti

Vakar, 22.janvārī, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edvīns Inkēns un komisijas pārstāvji tikās ar Eiropas parlamenta deputāti Elizabeti Šroteri, kuras uzdevums ir apkopot informāciju un sagatavot ziņojumu par Latviju, kas tiks izmantots par pamatu Eiropas parlamenta paplašināšanās ziņojumam.

Tikšanās laikā abas puses galvenokārt pārrunāja mūsu valsts progresu tajos jautājumos, kuri pagājušā gada Eiropas Komisijas ziņojumā par Latviju tika minēti kā kritiski, kā arī situāciju likumdošanā saistībā ar korupcijas novēršanu, tiesu reformu un administratīvi teritoriālo reformu.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs raksturoja parlamenta un viņa vadītās komisijas lomu Eiropas jautājumu risināšanā, kā arī informēja par Latvijas pastāvīgā pārstāvja Eiropas parlamentā darbu, kas nodrošina pilnīgu informāciju par iestāšanās sarunām. E.Inkēns izteica pārliecību, ka sarunu process notiek ļoti veiksmīgi un atlikušo četrdesmit likumu pieņemšana saskaņā ar ES kopējo likumdošanu grūtības nesagādās, jo to vidū ir tikai daži politiska rakstura likumprojekti, kuru akceptēšanu gaidāmās Saeimas vēlēšanas, viņaprāt, neietekmēs.

Eiropas parlamenta pārstāve norādīja, ka līdz 8.Saeimas vēlēšanām būtu svarīgi pieņemt likumus, kas saistīti ar korupcijas apkarošanu un novēršanu, jo tas pārliecinātu ES dalībvalstis par Latvijas sagatavotību. E.Šrotere interesējās par jau pieņemto pretkorupcijas likumu ieviešanu un akcentēja parlamenta lomu to īstenošanas pārraudzīšanā. Viņa arī uzsvēra, ka pirms 8.Saeimas vēlēšanām būtu jāpieņem un jāievieš politisko partiju finansēšanas likums, kura sagatavošana notiek ļoti gausi. Tas būtu labs signāls ES dalībvalstīm, ka Latvijā ir caurskatāma politiskā sistēma. E.Inkēns viešņai pastāstīja par darbu korupcijas apkarošanā, tostarp par Administratīvā procesa likuma pieņemšanu un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma projekta izstrādāšanu. E.Inkēns bija vienisprātis ar E.Šroteri, ka politisko partiju finansēšanas likuma projekts top ļoti lēni un nav vēl iesniegts Saeimā.

Tikšanās dalībnieki apsprieda arī jautājumu par valsts valodas zināšanu prasību deputātu kandidātiem svītrošanu no Saeimas un pašvaldību vēlēšanu likumiem. E.Šrotere atzinīgi novērtēja Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ierosinājumu veikt vēlēšanu likumu grozījumus, atceļot prasību deputātu kandidātiem zināt valsts valodu augstākajā līmenī, un aicināja tos pieņemt līdz 8.Saeimas vēlēšanām. Latvijas parlamentārieši atzina, ka šis jautājums jārisina pakāpeniski, lai netiktu kavēts sabiedrības integrācijas process un tiktu nodrošinātas likumos noteiktās prasības parlamenta un izpildvaras amatpersonām apgūt tādas profesionālās iemaņas, kas veicinātu sabiedrības integrāciju, tostarp valsts valodas zināšanu. E.Inkēns pauda viedokli, ka jāņem vērā arī vēlētāju intereses, jo tiem ir tiesības no ievēlētajiem deputātiem saņemt kvalitatīvu darbu.

Tikšanās laikā spriests arī par administratīvi teritoriālās reformas gaitu, tieslietu un iekšlietu jautājumiem, tostarp par situāciju patvēruma meklētāju jomā un pirmstiesas izmeklēšanas ilguma saīsināšanas iespējām.

Pārrunājot lauksaimniecības attīstību un lauku politiku, skarta SAPARD līdzekļu apgūšana un tās sociālie aspekti, kā arī Eiropas Savienībā notiekošā diskusija par jauno lauksaimniecības politiku.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!