• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 25. janvāra noteikumi Nr. 47 "Par kokmateriālu eksportu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.1994., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā

Vēl šajā numurā

19.02.1994., Nr. 22

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 47

Pieņemts: 25.01.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU KABINETS

Par kokmateriālu eksportu

Noteikumi Nr. 47 (prot. Nr. 7 1. §)

Izdoti saskaņā ar Muitas kodeksu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijas Republikas muitas iestādes, Kokmateriālu valsts brāķeru dienests un Valsts augu aizsardzības stacijas Karantīnas dienests kontrolē kokmateriālu eksportu.

2. Informāciju par kokmateriālu muitošanas vietām jūras ostās, dzelzceļa stacijās un autotransporta iekraušanas vietās Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments publicē laikrakstā «Latvijas Vēstnesis». Šajā laikrakstā Valsts augu aizsardzības stacijas Karantīnas dienests publicē saņēmējvalstu fitosanitārās prasības kokmateriālu ievešanai.

Kokmateriālu eksporta produkcijas pārbaude jāveic kravām, kuras klasificētas Latvijas preču kombinētās nomenklatūras 44. grupā koksnei un tās izstrādājumiem (koksne un tās izstrādājumi; kokogles — turpmāk tekstā — «kokmateriāli»).

3. Kokmateriālu eksporta produkcijas muitas kontroles dokumenti noformējami attiecīgajā muitas iestādē (tās darba laikā).

4. Latvijas Republikas muitas iestāžu norīkotie muitnieki, Valsts meža dienesta apstiprinātie štata un ārštata kokmateriālu valsts brāķeri (turpmāk tekstā — «brāķeris») un Valsts augu aizsardzības stacijas Karantīnas dienesta inspektori (turpmāk tekstā — «inspektors») muitojamo kokmateriālu kravu apskati veic individuāli vai kopīgi pēc šo dienestu darbinieku savstarpējas vienošanās.

5. Kokmateriālu kravas eksportētājs (turpmāk tekstā — «eksportētājs») ne vēlāk kā 24 stundas pirms kravas pārbaudes uzaicina brāķeri un inspektoru uz pārbaudi un saskaņo pārbaudes norises laiku un vietu.

6. Pirms kokmateriālu iekraušanas jūras transportā, dzelzceļa transportā, kā arī slēgtā autotransportā brāķerim un inspektoram eksportētāja klātbūtnē izlases veidā ir jāapskata iekraujamā krava un jāpārliecinās, vai transportlīdzekļa kravas tilpne, platforma un kokmateriālu krava atbilst fitosanitārajām prasībām, kodam un apjomam.

7. Eksportētājs vai uzņēmums var algot Valsts meža dienesta noteiktā kārtībā atestētu kokmateriālu eksportu, kuram ir tiesības lietot personīgo zīmogu. Kokmateriālu eksperts saskaņā ar darba līgumu kokapstrādes uzņēmumos veic eksportējamās produkcijas sistemātisku pārbaudi.

Ja brāķeris, inspektors vai muitnieks konstatē datu neatbilstību faktiskajam kravas stāvoklim vai arī tiek saņemta pamatota pretenzija par eksperta nekvalitatīvu darbu, Valsts meža dienests anulē izsniegto kokmateriālu eksperta atestātu un izziņo par nederīgu eksperta personīgo zīmogu.

8. Brāķeris izlases veidā pārbaudes izdara par valsts budžeta līdzekļiem. Ja eksportētājs neizmanto atestēta kokmateriālu eksperta pakalpojumus, brāķeris kravas pilnu pārbaudi veic par samaksu Finansu ministrijas un Valsts meža dienesta noteiktajā kārtībā.

9. Pēc kokmateriālu kravas iekraušanas transportlīdzeklī brāķeris muitošanas vietā pārbauda muitas kravas deklarācijas ieraksta atbilstību uzrādītajai kravai un, ja ieraksti ir pareizi, vizē visus deklarācijas eksemplārus.

Brāķeris, vizējot deklarācijas visus eksemplārus, izdara uz tiem atzīmi «saskaņots», ieraksta datumu un salasāmi norāda savu uzvārdu un ieņemamo amatu.

Ja uzrādītā krava neatbilst deklarācijā norādītajiem datiem, brāķeris nevizē deklarāciju.

Krava tiek aizturēta šādos gadījumos:

1) kods neatbilst kokmateriālu sortimentam;

2) nepareizi aprēķināta izvedmuita;

3) kravas daudzums un vērtība neatbilst deklarācijā norādītajiem datiem;

4) kokmateriālu fitosanitārais stāvoklis neatbilst saņēmējvalsts fitosanitārajām prasībām (kravā konstatēti meža kaitēkļi, slimības, miza, nav ievērotas kontraktā minētās papildprasības);

5) kokmateriālu kvalitāte neatbilst saņēmējvalsts kvalitātes prasībām (ja tādas saņēmējvalstī pastāv);

6) ja ir doti attiecīgi Valsts meža dienesta rakstiski norādījumi, kuri noteiktā kārtībā ir publicēti laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Eksportētājam ir jānovērš atklātie trūkumi un krava atkārtoti jāpārbauda.

Bez brāķera vīzas uz muitas kravas deklarācijas visiem eksemplāriem, kā ari bez fitosanitārā sertifikāta, kurā jābūt aizpildītām visām ailēm, skaidri salasāmiem spiedogu nospiedumiem un aizpildītāja parakstam, kravu tālākai muitas dokumentu noformēšanai nedrīkst pieņemt.

10. Ja eksportprodukcijas iekraušanā nav piedalījies muitas iestādes darbinieks, bet uz deklarācijas ir brāķera atzīme «saskaņots», transporta organizācija kokmateriālu kravu nosūta uz kravu komplektēšanas vietu, kur tiek veikta muitas kontrole.

11. Brāķerim:

katru mēnesi (ne vēlāk kā 5. datumā pēc iepriekšējā pārskata mēneša) ir jāiesniedz Valsts meža dienestam informācija (pēc šī dienesta apstiprināta parauga) par eksportētajām kokmateriālu kravām;

ir pienākums un tiesības iepazīties ar kokmateriālu eksportprodukciju ražojošo uzņēmumu grāmatvedības uzskaites dokumentiem par kokmateriālu eksporta darījumiem, kā ari ar to, kā tiek nodrošināta produkcijas kvalitāte ražošanas procesā.

12. Eksportētājam, noformējot kokmateriālu kravu nosūtīšanai, ir pienākums:

nodrošināt muitnieku, brāķeri un inspektoru ar bezmaksas transportu braucienam no darba vietas uz muitošanas vietu un atpakaļ;

veikt iepriekšēju samaksu par muitnieka, brāķera un inspektora darbu kravas muitošanā saskaņā ar Finansu ministrijas apstiprinātajiem izcenojumiem.

13. Ja muitnieki, brāķeri un inspektori nepilda šos noteikumus, eksportētājs rakstiski vai mutiski ziņo par to attiecīgā dienesta

augstākai amatpersonai. Attiecīgā dienesta amatpersonai nekavējoties jāizskata iesniegums un jādod atbilde eksportētājam.

14. Noteikumi stājas spēkā ar pieņemšanas brīdi, izņemot šo noteikumu 7. un 8. punktu, kuri stājas spēkā ar 1994. gada 1. maiju.

Ministru prezidents V.BIRKAVS

Finansu ministrs U.OSIS

Rīgā 1994. gada 25. janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!