• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts valodas komisiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2002., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mums ir kopīga vēsture un kopīgi nākotnes uzdevumi

Vēl šajā numurā

17.01.2002., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts valodas komisiju

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Ministru prezidents Andris Bērziņš vakar, 16. janvārī, tiekoties Rīgas pilī, parakstīja kopīgu rīkojumu par Valsts valodas komisijas dibināšanu.

Komisija nodibināta, lai apzinātu valsts valodas situāciju, izstrādātu ieteikumus latviešu kā valsts valodas statusa nostiprināšanai un valsts valodas attīstībai. Pamatojoties uz rīkojuma tekstu, par komisijas priekšsēdētāju iecelta Māra Zālīte. Līdz februāra beigām Ministru prezidentam iesniedzams komisijas nolikuma projekts un darba plāns. Plānots, ka komisija darbosies trīs gadus.

 

Valsts prezidenta preses dienests

ZALITE.JPG (11327 bytes)Foto: A.F.I.

Viens no Valsts valodas komisijas būtiskākajiem uzdevumiem būs ieteikumu apsvēršana valsts valodas aizsardzībai, rūpējoties, lai likumdošana valsts valodas jautājumos atbilstu starptautiskajiem standartiem un sekmētu nacionālās identitātes nostiprināšanos. Kā atzinusi Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, jaunveidojamā komisijā varētu būt pārstāvēti gan lingvistikas, gan likumdošanas eksperti. Bet visupirms ir jāizveido pati komisija un jāvienojas par galvenajiem mērķiem, kas jāsasniedz tuvāko divu līdz trīs gadu laikā.

Savukārt Ministru prezidents Andris Bērziņš, atbalstot Valsts prezidentes viedokli, uzskata, ka viens no pirmajiem uzdevumiem komisijai būs nostiprināt latviešu valodas lietošanu ikdienas praksē. Turklāt valdības vadītājs ir pārliecināts, ka Valsts valodas komisijai jābūt starptautiskai, lai tā vienlaikus varētu izvērtēt un sniegt ieteikumus par nelielo tautu valodu stāvokli visā pasaulē.

Komisijas uzdevums būtu sniegt regulārus ziņojumus valdībai, rīkot konferences, sagatavot publikācijas par aktuāliem valsts valodas aizsardzības un nostiprināšanas jautājumiem.

 

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!