• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrijas 2002. gada 10. janvāra instrukcija "Par notariālo funkciju veikšanu Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2002., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/43-174

Par starptautisko līgumu spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

16.01.2002., Nr. 8

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ārlietu ministrija

Veids: instrukcija

Pieņemts: 10.01.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrijas instrukcija

Par notariālo funkciju veikšanu Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās

Apstiprinu: Indulis Bērziņš, ārlietu ministrs

Rīgā 2002. gada 10. janvārī

 

Izdota saskaņā ar Konsulārā reglamenta 14. panta pirmo daļu un 21. pantu

 

I nodaļa

Vispārīgie noteikumi

1. Notariālās funkcijas Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs veic konsulārās amatpersonas vai citas personas ar ārlietu ministra pilnvarojumu (turpmāk — konsuli) saskaņā ar Notariāta likumu un šo instrukciju.

2. Ārlietu ministrija iesniedz Tieslietu ministrijai un Latvijas Zvērinātu notāru padomei konsulu sarakstu, kas veic notariālās funkcijas Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, kā arī informē par izmaiņām šajā sarakstā.

 

 

II nodaļa

Notariālo funkciju veikšanas pamatprincipi

3. Pirms uzsākt veikt notariālās funkcijas, konsuls nodod Ārlietu ministrijas Konsulārajam departamentam sava paraksta un zīmoga nospieduma paraugus trīs eksemplāros, ko tas tālāk nodod Tieslietu ministrijai un Latvijas Zvērinātu notāru padomei.

4. Konsuls notariālās funkcijas veic attiecīgās diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības darba laikā pārstāvniecības telpās vai arī nosaka atsevišķas dienas vai stundas, kad viņš veic tikai notariālās funkcijas.

5. Personām, kuras nevar ierasties pie konsula, viņš var taisīt aktus un apliecinājumus šo personu atrašanās vietā un arī ārpus darba laika, par to iekasējot papildu samaksu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

6. Konsuls veic notariālās funkcijas tikai savā konsulārajā apgabalā saskaņā ar ārlietu ministra rīkojumu. Notariālajām funkcijām, ko konsuls veicis citā konsulārajā apgabalā, nav notariālās darbības spēka.

7. Konsuls nedrīkst taisīt vai apliecināt aktus, kuri aizliegti ar likumu, kuru saturs ir pretrunā ar likumiem vai Latvijas Republikai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem vai kuri aizskar pārvaldes kārtību, tikumību vai personu godu.

8. Konsuls nedrīkst taisīt aktus vai apliecinājumus pašam, savam laulātajam, saviem un laulātā radiniekiem taisnā līnijā visās pakāpēs, sāņu līnijā — līdz ceturtajai pakāpei un svainiešiem — līdz trešajai pakāpei, kā arī konsula vai viņa laulātā aizbildnībā vai aizgādnībā esošām personām vai konsula vai viņa laulātā adoptētājiem vai adoptētiem.

 

 

III nodaļa

Konsulu grāmatas

9. Konsuls ved:

9.1. reģistrus visu viņa taisīto aktu un apliecinājumu ierakstīšanai;

9.2. aktu grāmatas notariālā kārtībā taisīto aktu un Notariāta likuma 128. pantā minēto aktu ierakstīšanai.

10. Konsula reģistri un aktu grāmatas tiek vestas atbilstoši Notariāta likuma 46., 51., 52. un 58. panta noteikumiem. Attiecībā uz aktu grāmatām ievērojami arī Notariāta likuma 59. un 60. panta noteikumi.

11. Reģistri tiek noformēti atbilstoši Notariāta likuma 48. pantam un tajos ierakstāma minētā panta 1. — 5., 7. un 8. punktā paredzētā informācija; minētā panta 6. punktā paredzētās informācijas vietā rakstāma iekasētās konsulārās nodevas summa.

12. Konsula reģistri un aktu grāmatas glabājami Latvijas Republikas diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības arhīvā.

13. Ja konsuls miris, atsaukts vai atstādināts no amata, viņa zīmogus, grāmatas, lietas un aktus pārņem viņa pēctecis šajā amatā, sastādot aktu.

 

 

IV nodaļa

Konsulu darbība, veicot notariālās funkcijas

14. Konsulam piekrīt:

14.1. taisīt nevērtējamus darījumu aktus un testamenta aktus;

14.2. taisīt apliecinājumus;

14.3. ierakstīt dokumentus aktu grāmatā;

14.4. izsniegt izrakstus no notariālo aktu grāmatas, aktu un apliecinājumu reģistra;

14.5. izsniegt notariālo aktu otro un turpmākos eksemplārus.

Pildot šajā punktā minētos pienākumus, konsulam jānoskaidro darījuma dalībnieku griba un darījuma noteikumi, skaidri un viennozīmīgi jāfiksē personu paziņojumi, jāiepazīstina dalībnieki ar iespējamām darījuma sekām, lai likumu nezināšana netiktu izmantota tiem par ļaunu un tiem netiktu nodarīti zaudējumi.

15. Konsuls veic notariālās funkcijas atbilstoši Notariāta likuma 67. līdz 80. panta noteikumiem.

16. Aktus, kurus taisa konsuls, ierakstot tos aktu grāmatā, sauc par notariāliem aktiem. Visi konsula taisītie akti, izņemot aktus, uz kuriem apliecināts tikai paraksta īstums, ir publiski akti.

17. Taisot notariālos aktus, konsuls ievēro Notariāta likuma 83. līdz 85. un 87. līdz 107. panta noteikumus.

18. Par notariālā akta lieciniekiem nevar būt personas, kas atrodas šīs instrukcijas 9. punktā norādītajās attiecībās ar konsulu, viņa laulāto, akta dalībniekiem vai aktā minētajām trešajām personām, kuru labā taisīts akts vai dots rīkojums, kā arī Notariāta likuma 86. panta 1., 2., 5. un 6. punktā minētās personas.

19. Konsuli apliecina:

19.1. aktus uzrādījuma kārtībā;

19.2. parakstu īstumu;

19.3. to, ka persona ir dzīva;

19.4. norakstus un tulkojumus;

19.5. dokumentu uzrādīšanas laiku;

19.6. pilnvarojumu atsaukšanu;

19.7. paziņojumu nodošanu.

20. Veicot apliecinājumus, konsuls ievēro šīs instrukcijas 11. punktu un Notariāta likuma 110. līdz 121., 127. līdz 129. un 132. līdz 139. panta noteikumus.

 

 

V nodaļa

Konsulu atbildība

22. Konsuli, veicot notariālās funkcijas, par savu rīcību atbild saskaņā ar likumu “Par valsts civildienestu” un Ministru kabineta noteikumiem “Par ierēdņu disciplinārsodiem”.

 

 

VI nodaļa

Noslēguma noteikumi

23. Šī instrukcija stājas spēkā 2002. gada 15. janvārī.

24. Ar šīs instrukcijas spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē ārlietu ministra 1994. gada 29. jūlijā apstiprinātā instrukcija “Par notariālo funkciju veikšanu Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!