• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 21. jūnija noteikumi Nr. 121 "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju, izmantojot ieguldīšanas metodi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.1994., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57444

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.122

Par grozījumiem Ministru kabineta 1993. gada 21. decembra noteikumos Nr. 37

Vēl šajā numurā

14.07.1994., Nr. 81

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 121

Pieņemts: 21.06.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 121

Rīgā. 1994. gada 21. jūnijā (prot-Nr.32 10. §)

Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju, izmantojot ieguldīšanas metodi

Izdoti saskaņā ar likuma «Par valsts un pašvaldību īpašuma
objektu privatizāciju» 2. panta otrās daļas 3. apakšpunktu

Noteikumi par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju, izmantojot ieguldīšanas metodi (tālāk tekstā — «noteikumi»), nosaka kārtību, kādā valsts vai pašvaldību īpašuma objekti tiek privatizēti, izmantojot likuma «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju» 2. pantā paredzēto ieguldīšanas metodi.

Ieguldot statūtsabiedrībās pašvaldību īpašuma objektus, jāievēro arī likums «Par pašvaldībām».

Šie noteikumi piemērojami arī, ieguldot valsts vai pašvaldību īpašuma objektus statūtsabiedrībās ar ārvalstu , kapitālieguldījumu saskaņā ar likuma «Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā» prasībām, kā arī ieguldot valsts vai pašvaldību īpašuma objektus bezpeļņas organizācijās saskaņā ar likuma «Par bezpeļņas organizācijām» prasībām.

1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni

Ieguldīšanas metode — valsts vai pašvaldības īpašuma objekta ieguldīšana mantiskā ieguldījuma veidā statūtsabiedrības pamatkapitālā, ja tajā ir privātais kapitāls.

Valsts vai pašvaldības statūtsabiedrība — valsts vai pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību vai valsts vai pašvaldības akciju sabiedrība.

Valsts vai pašvaldības īpašuma objekts — šo noteikumu izpratnē: valsts vai pašvaldības statūtsabiedrības uzņēmums; valsts vai pašvaldības uzņēmuma vai valsts vai pašvaldības statūtsabiedrības kustama un nekustama manta, atsevišķa struktūrvienība (cehs, ražotne u.c.).

Privatizācijas subjekts — šo noteikumu izpratnē: akciju sabiedrība, sabiedrība ar ierobežotu atbildību, sabiedrība ar papildu atbildību un kooperatīvā sabiedrība, kurā var ieguldīt valsts vai pašvaldību īpašumu.

Privātais kapitāls — šo noteikumu izpratnē: kapitāls, kas pieder fiziskajām vai juridiskajām personām (arī ārvalstu fiziskajām un juridiskajām personām), izņemot valsts un pašvaldību uzņēmumus vai valsts un pašvaldību statūtsabiedrības.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Šie noteikumi piemērojami attiecībā uz visiem valsts un pašvaldību īpašuma objektiem, kuri tiek ieguldīti statūtsabiedrībās, izņemot valsts un pašvaldību īpašumā esošo dzīvojamo fondu un zemesgabalus.

2.2. Valsts un pašvaldību īpašuma objektus var privatizēt, ieguldot visu objektu kopumā, to sadalot pa daļām vai nodalot no tā atsevišķas daļas un ieguldot tās atsevišķi.

2.3. Valsts vai pašvaldību īpašuma objektus var ieguldīt privatizācijas subjektā, kurš atbilst likuma «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju» 4. panta prasībām.

2.4. Ieguldāmais valsts vai pašvaldību īpašuma objekts pāriet privatizācijas subjekta īpašumā ar ieguldīšanas brīdi un saskaņā ar attiecīgās statūtsabiedrības dibināšanu un darbību reglamentējošā likuma noteikumiem.

2.5. Valsts vai pašvaldības īpašuma objektu var ieguldīt:

1) dibinot jaunu statūtsabiedrību;

2) jau esošā statūtsabiedrībā, palielinot tās pamatkapitālu.

3. Ieguldīšanas ierosināšana

3.1. Valsts īpašuma objekta ieguldīšanu ir tiesīgi ierosināt:

1) valsts uzņēmums (statūtsabiedrība), kurai pieder ieguldāmais īpašuma objekts;

2) Valsts īpašuma fonds, ministrija vai cita institūcija, kuras pārvaldījumā atrodas valsts uzņēmums vai statūtsabiedrība, kurai pieder ieguldāmais īpašuma objekts (tālāk teksta — «pārvaldošā institūcija»);

3) privatizācijas subjekts.

3.2. Pašvaldības īpašuma objekta ieguldīšanu ir tiesīgi ierosināt:

1) pašvaldības uzņēmums (statūtsabiedrība), kurai pieder ieguldāmais īpašuma objekts;

2) pašvaldība, kuras pārvaldījumā atrodas pašvaldības uzņēmums vai pašvaldības statūtsabiedrība, kurai pieder ieguldāmais īpašuma objekts (tālāk tekstā — «pašvaldība»);

3) privatizācijas subjekts.

3.3. Ierosinājums par valsts īpašuma objekta ieguldīšanu jāiesniedz Privatizācijas aģentūrai.

3.4. Ierosinājums par pašvaldības īpašuma objekta ieguldīšanu jāiesniedz attiecīgajai pašvaldībai.

3.5. Ja valsts īpašuma objekta ieguldīšanu ierosina valsts uzņēmums (statūtsabiedrība) vai privatizācijas subjekts, privatizācijas ierosinājums pirms iesniegšanas Privatizācijas aģentūrā rakstveidā jāsaskaņo ar pārvaldošo institūciju.

3.6. Ierosinājumam par valsts vai pašvaldību īpašuma objekta ieguldīšanu, ja tas tiek ieguldīts, dibinot jaunu statūtsabiedrību, jāpievieno šādi dokumenti:

1) dibināšanas dokumentu projekti, kas paredzēti attiecīgās statūtsabiedrības dibināšanu reglamentējošā likumā;

2) valsts vai pašvaldības uzņēmuma (statūtsabiedrības), kurai pieder ieguldāmais īpašuma objekts, reģistrācijas apliecības un statūtu noraksti, kārtējā gada pēdējā ceturkšņa pārskats, iepriekšējā gada pārskats un revidenta atzinums, kā arī saistību un apgrūtinājumu saraksts (ķīlas līgumi, aizņēmumi, aizdevumi, galvojumi u. c.).

3.7. Ierosinājumam par valsts vai pašvaldības īpašuma objekta ieguldīšanu, ja tas tiek ieguldīts jau esošā statūtsabiedrībā, palielinot tās pamatkapitālu, ir jāpievieno šādi dokumenti:

1) privatizācijas subjekta dokumentu projekti, kas paredzēti attiecīgās statūtsabiedrības pamatkapitāla palielināšanai, šīs statūtsabiedrības darbību reglamentējošā likumā;

2) privatizācijas subjekta reģistrācijas apliecības un statūtu noraksti, kā arī kārtējā gada pēdējā ceturkšņa pārskats, iepriekšējā gada pārskats un revidenta atzinums, Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par to, ka šī statūtsabiedrība ir nomaksājusi likumā paredzētos nodokļus un nodevas, kā arī šīs statūtsabiedrības visu saistību un apgrūtinājumu saraksts (ķīlas līgumi, aizņēmumi, aizdevumi, galvojumi u. c.);

3) valsts vai pašvaldības uzņēmuma (statūtsabiedrības), kurai pieder ieguldāmais objekts, reģistrācijas apliecības un statūtu noraksti, kārtēja gada pēdējā ceturkšņa pārskats, iepriekšēja gada pārskats un revidenta atzinums, kā arī visu saistību un apgrūtinājumu saraksts (ķīlas līgumi, aizņēmumi, aizdevumi, galvojumi u. c.).

4. Atļaujas došana un ieguldāmā īpašuma objekta novērtēšana

4.1. Atļauju izdarīt valsts īpašuma objekta ieguldīšanu dod Privatizācijas aģentūra.

4.2. Atļauju izdarīt pašvaldības īpašuma objekta ieguldīšanu dod pašvaldības dome (padome).

4.3. Privatizācijas aģentūrai lēmums par mantiskā ieguldījuma atļaušanu vai neatļaušanu jāpieņem viena mēneša laikā no ierosinājuma saņemšanas dienas un šis lēmums jāpaziņo ierosinājuma iesniedzējam, valsts uzņēmumam (statūtsabiedrībai) un pārvaldošajai institūcijai.

4.4. Ja ieguldīšanai paredzētā valsts vai pašvaldības īpašuma objekta sastāvā ir manta, attiecībā uz kuru bijušais īpašnieks vai viņa mantinieks ir iesniedzis pieteikumu par tās atgūšanu, un turklāt viņš nav izvēlējies kompensāciju saskaņā ar likumu «Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem», Privatizācijas aģentūra vai pašvaldība pirms atļaujas došanas veic darbības, kas minētajā likumā noteiktas valsts īpašuma privatizācijas komisijām.

4.5. Ja ieguldīšanai paredzētā valsts vai pašvaldības īpašuma objekta sastāvā ir namīpašums, attiecībā uz kuru bijušais īpašnieks vai viņa mantinieks ir iesniedzis pieteikumu par tā atgūšanu saskaņā ar likumu «Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā» un likumu «Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem», Privatizācijas aģentūra vai pašvaldība pirms atļaujas došanas veic darbības, lai nodalītu minēto namīpašumu no ieguldāmā objekta un saglabātu to valsts vai pašvaldības valdījumā līdz lēmuma pieņemšanai par tā atdošanu likumīgajam īpašniekam.

4.6. Ieguldāmā valsts īpašuma objekta novērtēšanu organizē Privatizācijas aģentūra.

Privatizācijas aģentūra uz līguma pamata ar pašvaldību var veikt pašvaldības īpašuma objekta novērtēšanu.

4.7. Ieguldāmā pašvaldības īpašuma objekta novērtēšanu organizē pašvaldības īpašuma privatizācijas komisija (tālāk tekstā — «privatizācijas komisija»), kas izveidota un darbojas saskaņā ar likumu «Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas komisijām».

4.8. Ja ieguldījums tiek izdarīts jau esošā akciju sabiedrība, palielinot tās pamatkapitālu,. Privatizācijas aģentūra un privatizācijas komisija veic likuma «Par akciju sabiedrībām» 31. panta paredzētas eksperta funkcijas.

4.9. Ieguldāmais valsts un pašvaldības īpašuma objekts jānovērtē saskaņā ar likumu «Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašuma objektu novērtēšanas kārtību».

4.10. Samaksu par ieguldāmā objekta novērtēšanu izdara valsts vai pašvaldības uzņēmums (statūtsabiedrība), kurai pieder ieguldāmais valsts vai pašvaldības īpašuma objekts, vai privatizācijas subjekts. Tam, kas veiks samaksu par ieguldāmā objekta novērtēšanu, jābūt norādītam ierosinājumā par īpašuma objekta ieguldīšanu.

5. Ieguldījuma izdarīšana un reģistrēšana

5.1 Pēc atļaujas saņemšanas īpašuma objekta ieguldīšanai pārvaldošā institūcija vai pašvaldība līdz privatizācijas subjekta pilnsapulces sasaukšanai iecel valsts vai pašvaldības pilnvarnieku un noslēdz ar viņu darba līgumu likumā «Par valsts un pašvaldību īpašuma pārvaldi statūtsabiedrībās» paredzētajā kārtībā.

Ieceltais valsts vai pašvaldības pilnvarnieks nevar pildīt privatizācijas subjekta dibinātāja funkcijas un parakstīt dibināšanas dokumentus.

5.2. Uzņēmumu reģistram, reģistrējot no jauna dibināto statūtsabiedrību vai statūtsabiedrības pamatkapitāla palielinājumu, jāpieprasa Privatizācijas aģentūras vai pašvaldības atļauja ieguldījumam un tā novērtējums, kā arī pārvaldošās institūcijas vai pašvaldības lēmums par valsts vai pašvaldības pilnvarnieka iecelšanu.

5.3. Valsts vai pašvaldības pilnvarniekam ieguldīšanas procesā:

1) jāiesniedz Privatizācijas aģentūrai vai pašvaldībai šo noteikumu 3.6. vai 3.7. punktā paredzētie dokumenti ar Uzņēmuma reģistra atzīmi;

2) jāziņo Privatizācijas aģentūrai vai pašvaldībai, pārvaldošajai institūcijai un Uzņēmumu reģistram, ja ieguldīšana tiek izdarīta uz citādiem noteikumiem, nekā noteikts Privatizācijas aģentūras vai pašvaldības atļaujā.

5.4. Uzņēmumu reģistrs nav tiesīgs reģistrēt no jauna dibināto statūtsabiedrību vai jau esošās statūtsabiedrības pamatkapitāla palielinājumu, kurā tiek ieguldīts valsts vai pašvaldības īpašuma objekts, ja ir pārkāpti Privatizācijas aģentūras vai pašvaldības atļaujā paredzētie ieguldīšanas noteikumi.

5.5. Atļaujas devējs viena mēneša laikā no jaundibināmās statūtsabiedrības vai jau esošās statūtsabiedrības pamatkapitāla palielinājuma reģistrācijas brīža Uzņēmumu reģistrā publicē paziņojumu par izdarīto ieguldījumu un tā novērtējumu oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» un tās pašvaldības laikrakstā, kurā atrodas privatizācijas subjekts.

6. Privatizācijai nodota valsts īpašuma objekta ieguldīšana vai reorganizācija

6.1. Privatizācijas aģentūra pati var pieņemt lēmumu par valsts īpašuma objekta ieguldīšanu, ja šis īpašuma objekts nodots privatizācijai.

Visu objekta privatizācijas laiku Privatizācijas aģentūra saskaņā likumu «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju» Ir privatizējamā valsts īpašuma objekta pārvaldošā institūcija.

6.2. Privatizācijas aģentūra var ieguldīt valsts īpašuma objektu - statūtsabiedrībā:

1) paredzot to šī objekta privatizācijas noteikumos;

2) ja privatizējamā objekta pircējs, privatizējot to ar pārdošanas metodi, atsakās no atsevišķas mantas;

3) ja uzņēmuma vai statūtsabiedrības likvidācijas rezultātā pēc kreditoru parādu nomaksas ir palikusi nerealizēta manta.

6.3. Ja saskaņā ar apstiprinātajiem valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumiem kapitāla daļas, kuras iegūst valsts pēc īpašuma objekta ieguldīšanas privatizācijas subjektā, paredzēts privatizēt, šo kapitāla daļu turētāja ir Privatizācijas aģentūra.

Dividendes, kas tiks aprēķinātas par šīm kapitāla daļām, ieskaitāmas valsts budžetā.

Valsts pilnvarniekus šīm kapitāla daļām ieceļ Privatizācijas aģentūra šo noteikumu 5.1. punktā paredzētajā kārtībā.

6.4. Ja valsts uzņēmums vai statūtsabiedrība likumā paredzētajā kārtībā nodots privatizācijai, tad Privatizācijas aģentūra ir tiesīga pieņemt lēmumu par šī uzņēmuma vai statūtsabiedrības reorganizāciju, pievienojot to jau esošajai statūtsabiedrībai, vai apvienot to ar citiem uzņēmumiem un statūtsabiedrībām, izveidojot jaunu statūtsabiedrību.

Jaunajai statūtsabiedrībai pāriet pievienotā vai apvienotā uzņēmuma vai statūtsabiedrības saistības un tiesības. Pievienojot uzņēmumu vai uzņēmējsabiedrību, ir jāievēro likuma «Par uzņēmējdarbību» 35. pantā noteiktās prasības.

Privatizācijas aģentūra kārto visus jautājumus par šī uzņēmuma vai statūtsabiedrības izslēgšanu no Uzņēmumu reģistra.

7. Noslēguma jautājums

Privatizācijas aģentūrai ir tiesības celt tiesā prasību par sabiedrību ar ierobežotu atbildību un akciju sabiedrību atzīšanu par neesošām, ja tiesiskās attiecības, uz kurām pamatojas šo sabiedrību dibināšana, ir apstrīdamas atbilstoši likumu prasībām šādos gadījumos:

1) ja šo statūtsabiedrību kapitāla daļu turētājs ir Privatizācijas aģentūra;

2) ja šīs statūtsabiedrības nodibinātas valsts uzņēmumu vai statūtsabiedrību privatizācijas rezultātā.

Ministru prezidents V. BIRKAVS

Ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs O. KEHRIS

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!