• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Optimisms par Latvijas ekonomiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2002., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57397

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ieguldījumu, vedot Latviju uz Eiropu

Vēl šajā numurā

11.01.2002., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Optimisms par Latvijas ekonomiku

Vakar, 10. janvārī, pasaules prestižā televīzijas kanāla CNN finansu ziņās Latvija tika minēta kā valsts, kura pagājušā gadā visveiksmīgāk uzlabojusi situāciju savā ekonomikā, visbūtiskāk samazinot riska līmeni tajā.

Intervijā CNN Ekonomistu apvienības (EIU) Riska departamenta direktors atskatījies uz 2001.gadu pasaules ekonomikā no dažādiem riska kategoriju viedokļiem (kā galvenie minēti četri — politiskais, ekonomiskās politikas, ekonomiskās struktūras un likviditātes risks un riski, kas saistīti ar investīcijām noteiktās finansu jomās).

No riska perspektīvas šajā pētījumā tika aplūkotas 100 attīstības valstis. Katra valsts vērtēta pēc vairākām riska kategorijām, piešķirot punktus. Nulle norāda zemāko risku, 100 punkti — visaugstāko. No deviņām pozīciju grupām divās — vispārējā riska grupā un ekonomiskās politikas riska grupā — Latvija ir panākusi vislielāko kāpumu. Kopvērtējumā Latvija ieguvusi ekonomiskā riska reitingu C, iegūstot 43 punktus.

Intervijā teikts, ka 2001.gadā, visbūtiskāk samazinot ekonomisko risku un sasniedzot visjūtamākos uzlabojumus, vispārējā riska grupā absolūta līdere ir bijusi Latvija. Viena gada laikā, salīdzinot ar pārējām pētītajām valstīm, mūsu valstī vislabāk uzlabota riska situācija ekonomikā. Intervijā skaidrots, ka, neraugoties uz nelielo patēriņa pieaugumu, valsts fiskālā politika ir pārdomāta un ir stabils nacionālās valūtas kurss. Latvijai esot labi sasniegumi iestāšanās sarunu procesā ar Eiropas Savienību (ES), un domājams, ka valsts iekļūs pirmajā ES paplašināšanās kārtā. Valsts parāds ir aptuveni 8 procenti, kas ir viens no zemākajiem starp pētījumā ietvertajām valstīm.

EIU ir pasaules vadošā organizācija valsts sasniegumu noteikšanā. Organizācija izdod arī prestižo žurnālu “The Economist”. 

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!