• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iecere: Rīgas "ļeņinekļus" nometināt Titurgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2002., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57390

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā latvietim noturēties laikā un telpā

Vēl šajā numurā

11.01.2002., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iecere: Rīgas “ļeņinekļus” nometināt Titurgā

Baložu pagasta vadība iecerējusi pie Titurgas ezera izveidot Latvijas demontēto politisko pieminekļu parku, kurā plānots iekārtot arī tūristu takas, sporta laukumus un citas aktīvas sporta zonas. Jautājuma par parka ierīkošanu tālāku risināšanu varētu uzsākt šā gada pavasarī, bet pagaidām tiek pētītas visas iespējas šāda parka veidošanai, tai skaitā apzinot, kādus pieminekļus būtu iespējams izstādīt parkā.

Rīgas domes Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis RB sacīja, ka viņš atbalsta Baložu pagasta ieceri, jo līdzīgs parks veiksmīgi darbojas Lietuvā. “Ārzemju tūristu vajadzībām šāda politiskā Disnejlenda ir vajadzīga, jo Latvijas vēsturē ir arī melnās lappuses. Tomēr diez vai Rīgā būs tik daudz objektu, ko salasīt. Mēs zinām, kur atrodas daļa no šiem pieminekļiem, bet daudzi ir arī pazuduši. Turklāt, veidojot šādu parku, noteikti nepieciešams vēsturisks komentārs. Tāpēc Baložiem kā pagastam gaidāms atbildīgs uzdevums,” norādīja O.Spārītis.

Pasaulē Ļeņina pieminekļi joprojām ir cieņā. Pērn reta Ļeņina statuja Čehijas pilsētā Pardubicē pārdota par 407 tūkstošiem kronu (6715 lati). Šī divas tonnas smagā statuja ir retums, jo ir viena no tikai divām statujām Čehijā, kurā Ļeņins attēlots sēdošs. Pilsētas amatpersonas bija apmierinātas ar labo cenu, proti, tā bija divas reizes augstāka, nekā tika gaidīts. Savukārt 2000. gadā brīvkundze fon Tīzenhauena Liepājas sociālajām iestādēm nodeva 29 000 Vācijas marku, kas iegūtas no pārkausētā Liepājas galvenā “ļeņinekļa”. Piemineklis Vācijā, Sinas pilsētas zvanu lietuvē, tika pārkausēts 500 galda zvaniņos, kurus pārdeva kā suvenīrus. Toties 1999. gadā Latvijas avīzēs bija ievietoti sludinājumi, kuros tika meklēts Ļeņina piemineklis, lai to eksportētu uz Austrāliju, jo kāds lustīgs sidnejietis bija iecerējis šo pieminekli novietot savas mājas pagalmā.

 

“RĪGAS BALSS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!