• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 7. jūnija lēmums Nr. 61 "Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.1994., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta lēmums Nr.62

Par Ministru kabineta 1993. gada 17. augusta lēmuma Nr. 4 darbības pagarināšanu

Vēl šajā numurā

22.06.1994., Nr. 73

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: lēmums

Numurs: 61

Pieņemts: 07.06.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU KABINETS

Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam

Lēmums Nr. 61

(prot. Nr. 30 4. §)

1. Apstiprināt pievienoto Kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam.

2. Kārtība, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam, stājas spēkā ar 1994. gada 1. jūliju.

3. Finansu ministram desmit dienu laikā pēc šī lēmuma pieņemšanas apstiprināt Cukura vairumtirdzniecības un importa licencēšanas komisiju, kuras sastāvā ir priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieks un komisijas locekļi.

4. Papildināt republikas Valdības 1990. gada 26. marta lēmuma Nr. 77 «Par valsts nodevas likmēm» (Ziņotājs, 1990, 17) 5. punkta r) apakšpunktu (Ministru kabineta 1993. gada 26. oktobra lēmuma Nr. 39 redakcijā, Ziņotājs, 1993, 33) pēc vārdiem «krāsaino metālu eksportam» ar vārdiem «kā arī cukura vairumtirdzniecībai un importam».

5. Papildināt Ministru kabineta 1993. gada 26. oktobra lēmuma Nr. 39 «Par valsts nodevas likmēm» 2. punktu pēc vārdiem «krāsaino metālu eksportam» ar vārdiem «kā ari cukura vairumtirdzniecībai un importam» un tālāk kā tekstā.

6. Papildināt Ministru Padomes 1993. gada 27. maija lēmuma Nr. 266 «Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai» (Ziņotājs, 1993, 22/23) 1. punktu ar šāda satura apakšpunktu:

«1.2.3. cukura vairumtirdzniecība un imports.»

Ministru prezidenta vietā —
valsts reformu ministrs, Ministru prezidenta biedrs M. GAILIS

Ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs O. KEHRIS

Rīgā 1994. gada 7. jūnijā

APSTIPRINĀTA
ar Ministru kabineta
1994. gada 7. jūnija lēmumu Nr. 61

KĀRTĪBA,
kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam

Lietotie termini

Vairumtirdzniecība — uzņēmējdarbība, kuru veic uzņēmējs (tālāk tekstā — «uzņēmums (uzņēmējsabiedrība)»), iepērkot cukuru un pārdodot to tālāk juridiskajai personai, kura veic uzņēmējdarbību un iepērk šo cukuru ražošanas vajadzībām vai tālākai realizācijai.

Imports — uzņēmējdarbība, kuru veic uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), iepērkot ārvalstīs cukuru un ievedot to Latvijā ražošanas vajadzībām vai realizācijai iekšējā tirgū.

1. Kārtībā, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam (tālāk tekstā — «kārtība»), ir noteikts, ka ar cukura (baltā cukura un jēlcukura) vairumtirdzniecību un importu Latvijas Republikā ir atļauts nodarboties uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam (tālāk tekstā — «speciālas atļaujas (licences)»).

2. Lēmumu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu pieņem Cukura vairumtirdzniecības un importa licencēšanas komisija (tālāk teksta — «licencēšanas komisija»), kuras sastāvā ir Ekonomikas ministrijas, Finansu ministrijas, Zemkopības ministrijas, Monopoldarbības uzraudzības komitejas un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvji.

Licencēšanas komisijas locekļi pirms darbības uzsākšanas iesniedz licencēšanas komisijas priekšsēdētājam rakstisku informāciju par to, ka viņi vai viņu pirmās pakāpes radinieki nav dibinātāji, līdzīpašnieki, akciju turētāji vai citas amatpersonas uzņēmumos (uzņēmējsabiedrības), kas darbojas licencēšanas komisijas ietekmes jomā.

Licencēšanas komisija izsniedz speciālas atļaujas (licences) uz pieciem gadiem, izņemot šīs kārtības 26. punktā paredzētos gadījumus, kad tiek izsniegtas vienreizējas atļaujas.

3. Speciālas atļaujas (licences), pamatojoties uz licencēšanas komisijas lēmumu, nedēļas laikā izsniedz Zemkopības ministrija.

4. Kvotu cukura importam katru gadu nosaka Ekonomikas ministrija. Tā tiek publicēta laikrakstā «Latvijas Vēstnesis», kurā vienlaikus tiek izsludināti licenču izsoles noteikumi.

Licencēšanas komisija nedrīkst atteikt licenci cukura importam, ja to atļauj noteiktā kvota.

5. Licencēšanas komisijas sēdi vada komisijas priekšsēdētājs, bet viņa prombūtnes laikā — komisijas priekšsēdētāja vietnieks. Uz sēdi var uzaicināt ieinteresētās personas.

6. Licencēšanas komisija pieņem lēmumu ar vienkāršu balsu vairākumu. Katram komisijas loceklim ir viena balss. Licencēšanas komisija ir tiesīga lemt, ja tās sēdē piedalās vairāk nekā puse no komisijas locekļiem.

Ja balsu vairākuma nav, izšķirošā balss ir sēdes vadītājam.

7. Licencēšanas komisijas sēdes ir jāprotokolē. Protokolu paraksta sēdes vadītājs un komisijas locekļi, kas piedalījušies sēdē.

8. Licencēšanas komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu:

8.1. par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu;

8.2. par atteikumu izsniegt speciālu atļauju (licenci);

8.3. par izsniegtās speciālās atļaujas (licences) anulēšanu;

8.4. par izsniegtās speciālās atļaujas (licences) derīguma termiņa pagarināšanu.

9. Izsniegtās speciālās atļaujas (licences) reģistrē caurauklotā, numurētā un apzīmogotā reģistrācijas žurnālā.

10. Lai saņemtu speciālu atļauju (licenci), jāiesniedz motivēts pieteikums licencēšanas komisijai. Pieteikumam jāpievieno:

10.1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecības noraksts (tās oriģinālu uzrāda, pieteikumu iesniedzot);

10.2. nodokļu inspekcijas izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu;

10.3. deklarācija par cukura krājumiem noliktavās, pievienojot pirkšanas—pārdošanas dokumentu;

10.4. produkcijas piegādes līguma vai nodomu protokola noraksts (attiecībā uz pirmo partiju). To oriģinālus uzrāda, pieteikumu iesniedzot;

10.5. informācija par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) paredzamo produkcijas iepirkuma vai ieveduma apjomu, sortimentu un noliktavu telpām, norādot adresi. Noliktavu adresēm jābūt ierakstītām licencē.

Licencēšanas komisija garantē iesniegtās konfidenciālās informācijas neizpaušanu.

11. Pieteikumus un tiem pievienotos dokumentus reģistrē reģistrācijas žurnālā. Ja vairumtirgotājs un importētājs maina savu juridisko adresi vai noliktavas adresi, desmit dienu laikā tā jāpaziņo licencēšanas komisijai. Iesniegtajiem dokumentiem vai to norakstiem jābūt valsts valodā.

12. Speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai un importam izsniedz tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem tirdzniecība ir viens no Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem uzņēmējdarbības veidiem, kā arī tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuru ražošana ir atkarīga no cukura piegādēm.

Cukura iepirkšana no fiziskajam personām ir aizliegta, izņemot šīs kārtības 23. punktā minētos gadījumus.

13. Piešķirto speciālo atļauju (licenci) licencēšanas komisija izsniedz pret uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) izdotu pilnvaru un maksājumu uzdevumu, kas apliecina, ka maksājums par speciālo atļauju (licenci) ir nokārtots.

14. Licencēšanas komisijai pieteikumi jāizskata un lēmums par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu jāpieņem vai motivēts atteikums jāizsniedz 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu vai ari pilnībā nav nokārtotas saistības ar budžetu, licencēšanas komisijai trīs dienu laikā jānosūta dokumentu iesniedzējam attiecīgs paziņojums, kurā jānorāda, kādas ziņas un dokumenti iztrūkst.

Ja desmit dienu laikā pēc minētā pieprasījuma saņemšanas iesniedzējs nav sniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, pieteikums netiek izskatīts un par to tiek paziņots iesniedzējam.

15. Valsts pārvaldes institūcijas, kas kontrolē licencēto uzņēmējdarbību, ir tiesīgas apturēt speciālas atļaujas (licences) darbību, ja tiek konstatēts, ka iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai vai uzņēmējs pārkāpis šīs kārtības nosacījumus.

16. Ja licencēšanas komisija pieņem lēmumu par izsniegtās speciālās atļaujas (licences) anulēšanu vai atteikšanos pagarināt tās derīguma termiņu, par to rakstiski jāsniedz attiecīgajam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) argumentēts paziņojums.

Lēmumu par speciālās atļaujas (licences) anulēšanu var pārsūdzēt tiesā.

17. Atsevišķos gadījumos (darījuma pabeigšanai) licencēšanas komisija var pagarināt izsniegtās speciālās atļaujas (licences) derīguma termiņu, pamatojoties uz uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iesniegumu, kurā norādīts jau ievestās produkcijas daudzums un ievešanai paredzētie apjomi.

Iesniegums licencēšanas komisijā jāiesniedz 15 dienas pirms speciālās atļaujas (licences) derīguma termiņa beigšanās.

Lai varētu pieņemt lēmumu par izsniegtās speciālās atļaujas (licences) derīguma termiņa pagarināšanu, licencēšanas komisija ir tiesīga pieprasīt no jauna atsevišķus šīs kārtības 10. punktā minētos dokumentus.

18. Uzaicinājums piedalīties izsolē jāsniedz masu informācijas līdzekļos ne vēlāk kā 45 dienas pirms uzņēmējdarbības licencēšanas izsoles dienas.

18.1. Uzaicinājumā jānorāda:

izsoles nosacījumi;

pēdējais (galējais) dokumentu iesniegšanas termiņš (ne vēlāk kā desmit dienas pirms izsoles dienas);

iesniegumu izskatīšanas dienas datums, stunda un vieta.

18.2. Dokumenti izsolei jāiesniedz atbilstoši šīs kartības 10. punkta prasībām.

18.3. Iesniegtos dokumentus izskata licencēšanas komisija. Komisijas darbā var uzaicināt piedalīties valsts institūciju pārstāvjus, kuri var novērtēt agrāk veiktās uzņēmējdarbības kvalitāti, uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) tiesisko uzticamību, kā ari republikas iekšējā tirgus piesātinātību un monopoldarbības aspektus.

Ja uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) darbībā konstatēti pārkāpumi, tas netiek pielaists izsolē un par to rakstiski tiek informēts dokumentu iesniedzējs.

18.4. Desmit dienas pirms izsoles dienas diviem komisijas locekļiem jāparakstās uz uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) iesniegtajiem pieteikumiem un jāsastāda piedāvājumu saraksts, kurā jānorāda ievedamās produkcijas apjoms un sortiments.

19. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) savstarpējos norēķinus par cukuru ir tiesīgi kārtot tikai ar bankas iestāžu starpniecību.

Bartera darījumi ar cukura importu reģistrējami Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijā.

20. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši speciālas atļaujas (licences) cukura vairumtirdzniecībai vai importam, paziņo Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijai norēķinu kontus (konta numurs, banka, kods un citi rekvizīti), kuri tiks izmantoti bezskaidras naudas norēķiniem par darījumiem ar cukuru.

Bez Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijas atļaujas aizliegts šo norēķinu veikšanai izmantot citus kontus.

21. Par šīs kārtības 19. un 20. punktā minēto noteikumu pārkāpšanu tiek atņemta izsniegtā speciālā atļauja (licence), un par šiem pārkāpumiem vainīgā amatpersona atbild saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu.

22. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši speciālu atļauju (licenci) cukura importam, katru ceturksni desmit dienu laikā pēc ceturkšņa beigām iesniedz informāciju licencēšanas komisijai par speciālās atļaujas (licences) izmantošanas gaitu. Pretējā gadījumā licencēšanas komisija ir tiesīga speciālo atļauju (licenci) anulēt.

23. Cukurbiešu audzētāji var bez speciālas atļaujas (licences) realizēt cukuru, kas saņemts par viņu izaudzētajām cukurbietēm.

Citos gadījumos arī cukurbiešu audzētājiem jāizņem vairumtirdzniecības speciāla atļauja (licence).

24. Mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā var atrasties cukurs, kas deklarēts Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un atbilst dokumentiem, kuri apliecina pirkšanu no uzņēmēja, kuram ir speciāla atļauja (licence).

25. Par cukura realizāciju no noliktavām, kas nav noradītas attiecīgajā speciālajā atļaujā (licencē), uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) cukuru konfiscē.

Ja ražošanas uzņēmums, vairumtirdzniecības vai mazumtirdzniecības uzņēmums nevar pierādīt, ka tas ir iegādājies cukuru no likumīgā pārdevēja, tad cukurs ir jākonfiscē un vainīgā amatpersona tiek saukta pie atbildības saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu.

26. Ja cukurs iegādāts pārstrādei, bet pamatota iemesla dēļ nepieciešams to realizēt, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) licencēšanas komisijā jāsaņem vienreizēja atļauja šāda darījuma veikšanai, ja šī cukura daudzums pārsniedz vienu tonnu.

27. Saskaņā ar Ministru kabineta 1994. gada 12. aprīļa noteikumu Nr. 87 «Par pārtikas produktu un preču, parfimērijas izstrādājumu un rotaļlietu obligāto sertifikāciju» 8. punktu cukura realizācija bez atbilstības sertifikāta ir aizliegta ar 1995. gada 1. janvāri.

Ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs O. KEHRIS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!