• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem pienākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2002., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57309

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts zāļu aģentūras dienesta informācija

Par medikamentiem, kas izslēgti no Latvijas zāļu reģistra

Vēl šajā numurā

10.01.2002., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem pienākumiem

Par Imigrācijas policijas iekļaušanu Valsts robežsardzes sastāvā

Vakar, 9. janvārī, Valsts robežsardzes Galvenajā pārvaldē notika preses konference par Imigrācijas policijas iekļaušanu Valsts robežsardzes sastāvā. Preses konferencē piedalījās Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš un Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Juridiskā dienesta priekšnieks Sandis Blumbergs.

Saskaņā ar likumdošanu Valsts robežsardze pilnībā kontrolē, kā tiek ievēroti noteikumi par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu, uzturēšanos, izbraukšanu un tranzītu Latvijas Republikas teritorijā. Imigrācijas policijas iekļaušana Valsts robežsardzes sastāvā ir priekšnoteikums vienotas ārvalstnieku uzraudzības sistēmas izveidei Latvijas Republikā. To paredz arī Valsts robežsardzes attīstības koncepcija 2001. — 2005. gadam.

Kā pastāstīja S. Blumbergs, līdz 2002. gada 2. janvārim ārvalstnieku un bezvalstnieku nelegālās ieceļošanas un uzturēšanās kontroli veica vairākas Iekšlietu ministrijas struktūras, tai skaitā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Valsts policijas Imigrācijas policija un Valsts robežsardze. Tādējādi šo iestāžu funkcijas dublējās, lai to novērstu, bija jāveic Valsts policijas Imigrācijas policijas reorganizācija. Līdz ar to veikti grozījumi vairākos likumos: Robežsardzes likumā, likumā “Par policiju”, likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” un likumā “Par patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijas Republikā”. Pamatojoties uz šiem grozījumiem, Valsts robežsardze pārņēma Imigrācijas policiju. Grozījumi Robežsardzes likumā paredz, ka viens no robežsardzes galvenajiem uzdevumiem ir kontrolēt, kā tiek ievēroti noteikumi par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos, kā arī izceļošanu un tranzītu Latvijas Republikā.

IMIGRACIJA.JPG (20796 bytes)Vakar, 9.janvārī, preses konferencē Valsts robežsardzes Galvenajā pārvaldē: Valsts robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņš un Valsts robežsardzes Imigrācijas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Jānis Zeps Foto: A.F.I.

Minētie grozījumi paredz, ka paplašināsies robežsardzes darbības sfēra. Līdz šim tā savu darbību veica tikai uz robežas un pierobežā, bet kopš šā gada 2. janvāra tā strādās visā valsts teritorijā. Valsts policijai tiks saglabāta atbalsta funkcija. Grozījumi likumā “Par patvēruma meklētājiem un bēgļiem Latvijas Republikā” paredz, ka iesniegumus par bēgļa statusa piešķiršanu Valsts robežsardzes imigrācijas dienests pieņems visā valsts teritorijā, nevis tikai robežšķērsošanas punktos, kā tas bija agrāk.

G. Dāboliņš pastāstīja, ka turpmāk par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu, uzturēšanos, izbraukšanu un tranzītu atbildēs trīs struktūras: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Ārlietu ministrija un Valsts robežsardze. Valsts robežsardzē ir izveidota Imigrācijas pārvalde, kuru vada Jānis Zeps, tajā ietilpst Kontroles un izraidīšanas dienests, Patvēruma meklētāju un bēgļu intervēšanas dienests, Analītiskais dienests un kanceleja. Rīgas pārvaldes pakļautībā ir Imigrācijas dienests, kura pārziņā ir nelegālo imigrantu nometne Olainē. Kā informēja G. Dāboliņš, drīzumā tiks izveidota jauna nometne, jo pašreizējā tikai par 40% atbilst Eiropas Savienības prasībām. Rīgas pārvaldes pakļautībā ir arī Uzturēšanās kontroles dienests. Robežsardze jau tuvākajā laikā noslēgs līgumu ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi par savstarpēju datu bāžu izmantošanu. Nākotnē tās tiks savienotas ar citu Eiropas Savienības valstu datu bāzēm. G. Dāboliņš uzsvēra, ka jau vistuvākajā laikā ir jāizstrādā datorprogramma, kas ļautu automātiski fiksēt tos ārzemniekus, kas pārkāpj vīzu režīmu. Katru dienu robežsargi pārbaudīs, kuriem ārzemniekiem ir beidzies vīzas termiņš, bet kuri no valsts nav izbraukuši. Robežsardzei ir dotas tiesības šos cilvēkus aizturēt visā valsts teritorijā un veikt nepieciešamās darbības, lai viņus no valsts izraidītu. Taču katrs izraidīšanas gadījums tiks atsevišķi izanalizēts. Ja tas ir kāds vecs cilvēks, kam vienīgie radinieki ir Latvijā, viņam ļaus kārtot uzturēšanās atļauju. Kopumā robežsardzē ar imigrācijas jautājumiem nodarbosies 157 cilvēki.

Rūta Kesnere, ‘“LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!