• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 3. janvāra noteikumi Nr. 3 "Augstākās izglītības iestādē īstenojamo studiju programmu licencēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2002., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.3

Par ikgadējā atvaļinājuma noteikšanu Valsts kancelejas un ministriju centrālā aparāta ierēdņiem un darbiniekiem 2002.gadā

Vēl šajā numurā

08.01.2002., Nr. 3

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 3

Pieņemts: 03.01.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.3

Rīgā 2002.gada 3.janvārī (prot. Nr. 1, 5.§)

Augstākās izglītības iestādē īstenojamo studiju programmu licencēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 14.panta 11.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā licencējamas augstākās izglītības iestādē īstenojamās akadēmiskās un profesionālās augstākās izglītības programmas (turpmāk — studiju programmas).

2. Licences studiju programmas īstenošanai (turpmāk — licence) pieteicējs iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā pieteikumu licences saņemšanai.

3. Pieteikumā norāda šādas ziņas:

3.1. augstākās izglītības iestādes nosaukums;

3.2. augstākās izglītības iestādes juridiskā adrese un tālruņa numurs;

3.3. augstākās izglītības iestādes reģistrācijas apliecības numurs;

3.4. studiju programmas nosaukums;

3.5. studiju programmas kods;

3.6. studiju programmas īstenošanas ilgums un apjoms;

3.7. prasības, sākot studiju programmas apguvi;

3.8. iegūstamais grāds vai kvalifikācija, vai grāds un kvalifikācija;

3.9. vieta, kurā īsteno studiju programmu (augstskola, tās filiāle vai koledža), un studiju programmu īstenošanas veids;

3.10. tās personas vārds, uzvārds un amats, kuru augstākās izglītības iestāde pilnvarojusi kārtot ar licencēšanu saistītos jautājumus.

4. Pieteikumam pievieno šādus dokumentus:

4.1. studiju programmas pašnovērtējumu (salīdzinājums vismaz ar divām citās valstīs īstenojamām tāda paša līmeņa studiju programmām; atbilstība valsts akadēmiskās izglītības standartam vai profesijas standartam un valsts profesionālās augstākās izglītības standartam);

4.2. augstskolas senāta (koledžas padomes) lēmumu par studiju programmas ieviešanu;

4.3. studiju satura un to īstenošanas aprakstu saskaņā ar Augstskolu likuma 55.pantu;

4.4. studentu prakses plānojumu, norādot potenciālās prakses vietas;

4.5. akadēmiskā personāla radošās un zinātniskās biogrāfijas (curriculum vitae), bet akadēmiskajām studiju programmām — apliecinājumu, ka ne mazāk kā 30 procentu (universitātes tipa augstskolās — 50 procentu) akadēmiskā personāla ir ar doktora zinātnisko grādu;

4.6. licences pieteicēja un plānotā akadēmiskā personāla nodomu līgumus, norādot, vai tas būs pamatdarbs vai darbs amatu savienošanas kārtībā, kā arī apliecinājumu, ka vismaz 50 procentiem akadēmiskā personāla šī augstākās izglītības iestāde būs pamatdarba vieta;

4.7. ar studiju programmu saistītos zinātniskos pētījumus un jaunradi, vispirms uzskaitot tos zinātniskos pētījumus, kurus veic augstākās izglītības iestādē pamatdarbā strādājošie. Pētījumu kritēriji ir šādi:

4.7.1. rezultātu publikācija vispāratzītos Latvijas vai ārvalstu izdevumos;

4.7.2. doktora vai maģistra darbu izstrāde;

4.7.3. praktiskajiem pētījumiem — izstrādņu patentēšana vai ieviešana ražošanā un izmantošana uzņēmējdarbībā;

4.7.4. mākslinieciskās jaunrades sasniegumi: izstādes, filmas, teātra izrādes un koncertdarbība;

4.8. dokumentus, kas apliecina, ka licences pieteicējs studējošajiem nodrošinās iespējas turpināt izglītības ieguvi citā studiju programmā vai citā augstākās izglītības iestādē (finansiāls pamatojums vai līgums ar citu akreditētu augstākās izglītības iestādi), ja studiju programmas īstenošana tiks pārtraukta;

4.9. augstākās izglītības iestādes reģistrācijas apliecības kopiju.

5. Lēmumu par licences izsniegšanu, tās derīguma termiņa pagarināšanu vai licences anulēšanu pieņem Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības studiju programmu licencēšanas komisija (turpmāk — komisija).

6. Komisijā darbojas pieci locekļi, kuriem ir pieredze augstākās izglītības administrēšanā un īstenošanā, — Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, Augstākās izglītības padomes pārstāvis, Rektoru padomes pārstāvis un Privāto augstskolu asociācijas pārstāvis. Komisijas personālsastāvu apstiprina izglītības un zinātnes ministrs. Studiju programmu novērtēšanai komisija pieaicina ekspertu vai attiecīgās nozares ministrijas pilnvarotu pārstāvi ar balsstiesībām.

7. Komisija pieteikumu un tam pievienotos dokumentus izskata 30 dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas. Komisija ir lemttiesīga, ja jautājuma izskatīšanā piedalās vismaz trīs locekļi. Lēmumu pieņem, aizklāti balsojot. Ja balsis sadalās vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

8. Licenci izsniedz uz laiku līdz trim gadiem. Licenci paraksta izglītības un zinātnes ministrs. Divu gadu laikā no licences saņemšanas dienas licences īpašnieks iesniedz pieteikumu studiju programmas akreditācijai.

9. Komisija pieņem lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, ja:

9.1. iesniegtie dokumenti neatbilst likumu un citu normatīvo aktu prasībām;

9.2. akadēmiskajam personālam nav pietiekamas kvalifikācijas;

9.3. nav pietiekamas studiju materiāltehniskās un informatīvās bāzes;

9.4. nav izstrādāts studiju programmu saturs un to īstenošanas mehānisms.

10. Ja komisija pieņem lēmumu atteikt licences izsniegšanu, atkārtotu pieteikumu šai studiju programmai licences pieteicējs var iesniegt ne agrāk kā pēc sešiem mēnešiem.

11. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, komisija ir tiesīga pieprasīt nepieciešamo informāciju. Piecu darbdienu laikā pēc komisijas sēdes licences pieteicējam nosūta paziņojumu, kurā pieprasīta nepieciešamā informācija vai dokumenti. Licences pieteicējs šo informāciju vai dokumentus iesniedz 15 darbdienu laikā no paziņojuma nosūtīšanas dienas. Jautājumu par licences izsniegšanu atkārtoti izskata pēc tam, kad komisija ir saņēmusi pieprasīto informāciju vai dokumentus.

12. Licences veidlapas paraugu apstiprina izglītības un zinātnes ministrs. Licencē norāda šādas ziņas:

12.1. licences numurs;

12.2. licences izsniegšanas datums un vieta;

12.3. augstākās izglītības iestādes nosaukums;

12.4. izglītības programmas nosaukums;

12.5. izglītības programmas kods;

12.6. piešķiramais grāds vai profesionālā kvalifikācija, vai grāds un kvalifikācija;

12.7. licences derīguma termiņš.

13. Licences derīguma termiņš sākas ar datumu, kad komisija ir pieņēmusi lēmumu par licences izsniegšanu.

14. Licenci izsniedz bez maksas.

15. Izglītības un zinātnes ministrija katra mācību gada beigās laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicē licencēto studiju programmu sarakstu.

16. Augstākās izglītības iestāde informācijā par izglītojamo uzņemšanu norāda, kuras studiju programmas ir licencētas, kā arī izsniegtās licences numuru.

17. Ja dokumentos, kas bijuši par pamatu licences saņemšanai, ir izdarīti grozījumi, licences īpašnieks ne vēlāk kā mēnesi pēc grozījumu izdarīšanas par to rakstiski paziņo Izglītības un zinātnes ministrijai.

18. Pieteikumu licences pārreģistrācijai tās īpašnieks iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms licences derīguma termiņa beigām. Pieteikumam pievieno šo noteikumu 3.punktā minētos dokumentus. Ja studiju programma ir akreditēta, pieteikumam pievieno tikai akreditācijas lapas kopiju un licences derīguma termiņu var noteikt uz laiku līdz sešiem gadiem.

19. Komisijai ir tiesības licenci anulēt šādos gadījumos:

19.1. ir sniegtas nepatiesas ziņas;

19.2. licences īpašnieks gada laikā pēc tās saņemšanas nav sācis īstenot licencēto izglītības programmu;

19.3. augstākās izglītības iestādes darbībā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi.

20. Komisijas lēmumu par atteikumu izsniegt licenci vai par licences anulēšanu var apstrīdēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Izglītības un zinātnes ministra vietā —
īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar
starptautiskajām finansu institūcijām R.Zīle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!