• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par otrā pensiju līmeņa līdzekļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2001., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

28.12.2001., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par otrā pensiju līmeņa līdzekļiem

Valsts fondēto pensiju shēmā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras līdz šim jau ir ieskaitīti 2 807 165 lati. Valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldītājs — Valsts kase — šo naudu ir ieguldījis valsts parādzīmēs un banku termiņnoguldījumos ar vidējo ienesīguma likmi 6,57% gadā. Kopš fondēto pensiju līmeņa darbības sākuma shēmā ieskaitītie līdzekļi jau ir nopelnījuši procentos 8448 latus.

Mazākā ienesīguma likme vērtspapīros un depozītos ieguldītajiem pensiju līdzekļiem ir 5,86% gadā, lielākā — 7,46% gadā.

Līdz 2002.gada 31.decembrim otrā līmeņa pensiju līdzekļus saskaņā ar likumu pārvalda tikai Valsts kase (drīkst līdzekļus ieguldīt tikai Latvijas valsts parādzīmēs un Latvijas lielāko banku depozītos), savukārt pēc tam pensiju sistēmas otrā līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties savu līdzekļu pārvaldītāju.

Valsts fondēto pensiju jeb otrā pensiju līmeņa līdzekļu turētājbanka ir “Nordea”, kas uzvarēja Valsts kases rīkotā izsolē.

Likums par valsts fondētajām pensijām ir stājies spēkā 2001.gada 1.jūlijā, līdz ar to Latvijā sākusi darboties trīs līmeņu pensiju sistēma. Otrais pensiju līmenis paredz, ka daļa no katras personas sociālajām iemaksām vecuma pensijai ar līdzekļu pārvaldītāju starpniecību tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgū, lai nodrošinātu šī uzkrājuma ieguldījumu peļņu un vērtības pieaugumu. Personām līdz 30 gadiem piedalīšanās otrajā pensiju līmenī ir obligāta, savukārt 31–49 gadus vecie cilvēki to var izvēlēties brīvprātīgi. Pieteikumu par pievienošanos otrajam pensiju līmenim var iesniegt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!