• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar radošu un gaišu skatu ejot augstskolas saulgriežos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2001., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Dzeja ir glāsts, un dzeja ir pātaga"

Vēl šajā numurā

28.12.2001., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar radošu un gaišu skatu ejot augstskolas saulgriežos

Latvijas Lauksaimniecības universitātei jauns rektors — prof. Pēteris Bušmanis

Augstskolai Jelgavā 2001. gada 22. decembris bija svētku diena. Ne jau tādēļ, ka apritēja 63 gadi, kopš 1938. gada 23. decembrī Latvijas Valsts prezidents Dr. Kārlis Ulmanis izsludināja likumu par Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas Satversmi. Tradicionāli augstskola arvien šajā laikā atskatās uz gadā paveikto. Taču šoreiz tas bija īpašs atskats.

Jelgavas pils ieguvusi jaunu jumtu. Pārbūvēta Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) aula. Tai tagad ir ne tikai mūsdienīgāks izskats, bet arī labāka akustika.

Īpaši moderna ir kļuvusi augstskolas Fundamentālā bibliotēka. Beigusies Jelgavas pils pamatu hidroizolācija. Turpinās vērienīgi darbi apakšējā (cokola) stāva atjaunināšanā, pēc iespējas saglabājot telpu plānojumu. Sakārtotas Kurzemes hercogu kapenes. Liels pārsteigums daudziem ir jaunās skulptūras Driksas upes krastā — Jelgavas pirmās pils (1265) cēlājam mestram Konrādam no Mandernas un hercogam Ernstam Johanam Bīronam, Jelgavas tagadējās pils (1738) būvētājam pēc Rastrelli projekta.

Rektoram Voldemāram Strīķim 22. decembris bija pēdējā darba diena šajā amatā. Viņš ar gandarījumu ziņoja, ka “LLU ir stabilizējusies”. Ēkas pakāpeniski pārbūvē vai remontē. Latvijas jaunatne atzinīgi vērtē studijas šajā augstskolā.

Turpinājumā V. Strīķis teica:

“Aizejošais gads bija daudzu studiju programmu un arī visas universitātes akreditācijas gads. 25. oktobrī Latvijas Augstākās izglītības padomes sēdē Latvijas Lauksaimniecības universitāte tika akreditēta uz maksimālu likumā noteiktu laiku. Paldies visiem par pašaizliedzīgo darbu, kas tika paveikts, gatavojot studiju programmas un universitāti kopumā akreditācijai. Akreditācijai tika iesniegtas arī jaunizveidoto fakultāšu — Sociālo zinātņu fakultātes un Informācijas tehnoloģiju fakultātes — studiju programmas.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes dzīvē 2001. gads sākās ar nozīmīgu notikumu — universitātes Konventa un Senāta vēlēšanām — un turpinājās ar profesoru, asociēto profesoru un docentu vēlēšanām. Aizejošā gada nogale iezīmējās ar jaunā universitātes rektora vēlēšanām. Mūsu universitātes rektors ir ievēlēts, un Konventa šodienas sēdē notiks jaunā rektora profesora Pētera Bušmaņa inaugurācija. Līdz ar to pavērsim jaunu lappusi universitātes vēsturē.

Nopietns uzdevums jaunajam rektoram būs savas komandas izveidošana un jau kopīgi ar komandu sagatavotā universitātes attīstības mērķprogramma. Šo universitātes mērķprogrammu, kas iezīmēs universitātes attīstību vismaz piecus gadus uz priekšu pēc plašas apspriešanas, pieņems tieši pēc diviem mēnešiem — Konventa 22. februāra sēdē. Jaunā universitātes mērķprogramma kļūs par pamatu katedru, institūtu, zinātnes centru un fakultāšu attīstībai.

Tādēļ mūsu “Alma mater” nākamajā un visos tam sekojošajos gados gribu vēlēt trīs lietas: attīstību, attīstību un vēlreiz attīstību.

Konventa locekļiem, docētājiem un studentiem gribu novēlēt gaišus Ziemassvētkus, radošām, gaišām domām bagātu maģisko 2002. gadu!”

Rektors un prorektori ar patiesu prieku sveica savu kolēģu devumu un pasniedza viņiem diplomus un balvas.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē 2001. gadā aizstāvētas četras doktora disertācijas. Lilija Degola un Aiga Trūpa saņēmušas lauksaimniecības doktora diplomus, bet Ingūna Gulbe un Irina Pilvere — ekonomikas doktora diplomus. Universitāte ievēlējusi 20 jaunus profesorus, 18 asociētos profesorus un 14 docentus. 2001. gadā bijis nepieredzēts dalībnieku skaits LLU mācību grāmatu un mācību līdzekļu konkursā. Desmit autoru kolektīvi ir šī konkursa laureāti. Tradicionālajā konkursā “Sējējs 2001” divi zinātnieku kolektīvi, ko vada profesors Aleksandrs Adamovičs un profesors Arturs Boruks, kļuvuši par laureātiem. Visu personu uzvārdi publicēti LLU laikraksta “Plēsums” 2001. gada 20. (793.) numurā.

Taču šajos svētkos notika arī LLU jaunā rektora Dr. Pētera Bušmaņa inaugurācija. LLU Konventa priekšsēdis profesors Pēteris Rivža uzaicināja gan bijušo, gan nākamo rektoru ieņemt vietas pie LLU karoga. Pēc uzrunām Voldemārs Strīķis jaunajam rektoram aplika LLU rektora amata godpilno un svēto atribūtu — amata ķēdi, tā kā simbols nes līdzi sev gan atbildību, gan lielus pienākumus.

Jaunais augstskolas vēsturē nu jau 14. rektors, turot roku uz augstskolas Satversmes, nolasīja svinīgo solījumu godam pildīt savu darbu, lai universitāte plauktu un zeltu.

Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas akadēmiķis Sigizmunds Timšāns — “Latvijas Vēstnesim”

Foto: Sigizmunds Timšāns

L1.JPG (15224 bytes) L2.JPG (19364 bytes)
Abpusējā gandarījumā: Latvijas Lauksaimniecības universitātes jaunais rektors prof. Pēteris Bušmanis un Latvijas Augstākās izglītības padomes priekšsēde un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!