• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar saviem darbiem virzot Latviju uz ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2001., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.12.2001., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar saviem darbiem virzot Latviju uz ES

Vakar kā Eiropas cilvēks Latvijā tika nominēta Vaira Vīķe–Freiberga

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ir šī gada Eiropas cilvēks Latvijā — viņa šogad ar saviem darbiem un idejām darījusi visvairāk, lai tuvinātu Latviju Eiropas Savienībai. Prezidente pārliecinoši apsteigusi pārējās šim titulam nominētās personas.

Lai gan pati Vaira Vīķe–Freiberga devusies atvaļinājumā uz Trinidadu un Tobago un klātienē nevarēja piedalīties svinīgajā Eiropas cilvēka nominācijas ceremonijā, kas vakar, 19. decembrī, norisinājās Rīgā, viesnīcā “Reval Hotel Latvija”, tomēr klātesošajiem bija iespēja noskatīties Valsts prezidentes uzrunu videoierakstā. Savā uzrunā V.Vīķe–Freiberga pateicās par uzticību, izvirzot viņu šim titulam, un norādīja, ka viņas uzdevums ir pārstāvēt Latviju Eiropā.

VIKE.JPG (23382 bytes)Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga intervijas laikā “Latvijas Vēstnesim” 2001.gada 3.decembrī

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Šo uzdevumu viņa dara ar patiesu prieku. “Latvija Eiropā, tas ir abpusējs bagātināšanās process... un ne tikai Eiropa dos mums, bet arī mēs daudz ko spēsim dot Eiropai, kļūstot par Eiropas Savienības dalībvalsti.”

Nevalstiskā organizācija Eiropas Kustība Latvijā (EKL) nu jau ceturto gadu rīko balsojumu par Eiropas cilvēku Latvijā — cilvēku, kas ar saviem darbiem un idejām pēdējā gada laikā visvairāk tuvinājis Latviju Eiropas Savienībai.

Jau novembra vidū tika ziņots, ka saskaņā ar balsošanas starprezultātiem šogad ar ievērojamu balsu vairākumu pārliecinošā vadībā ir Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, bet pēdējā mēneša laikā Valsts prezidentes pozīcijas vēl vairāk nostiprinājās. Jāatgādina, ka arī pērn V.Vīķe–Freiberga tika izvirzīta šim titulam un tikai ar dažu balsu starpību zaudēja pagājušā gada Eiropas cilvēkam Latvijā mūziķim Renāram Kauperam un grupai “Prāta vētra”, kas ieguva augsto trešo vietu Eirovīzijas konkursā.

Bez valsts prezidentes un “Prāta vētras” līdz šim gada Eiropas cilvēka nosaukumu ieguvis Eiropas Komisijas vecākais administrators Briselē, zinātnieks un publicists Eduards Bruno Deksnis un bijušais ārlietu ministrs, Saeimas deputāts Valdis Birkavs.

Kopumā šogad Eiropas cilvēka titulam tika izvirzītas pavisam 55 kandidatūras, saņemtas aptuveni 200 vēstules un 1130 cilvēku balsojumi ar interneta starpniecību. Eiropas cilvēka izvirzīšanā piedalījušies arī cilvēki no Lielbritānijas, Vācijas, Venecuēlas un citām pasaules valstīm.

Kā jau ziņots, nobalsot par Eiropas cilvēku Latvijā jau kopš gada sākuma līdz 15. decembrim bija iespējams EKL interneta mājaslapā.

Šogad balsojums par gada Eiropas cilvēku jeb gada eiropieti noritēja arī pašā Eiropas Savienībā. Šo balsojumu rīko laikraksts “European Voice”, kura izveidotā ekspertu komisija sākotnēji izraudzījās 50 šī titula pretendentus. Šajā balsojumā bez gada eiropieša tika piešķirti vēl vairāki citi tituli. Par gada eiropieti kļuva popgrupas “U2” līderis Bono, kas pēdējā gada laikā ļoti aktīvi iestājies par jaunattīstības valstu ārējo parādu dzēšanas nepieciešamību. Par gada Eiropas līderi kļuva Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

EIR.JPG (14770 bytes)
Eiropas Kustības Latvijā prezidents Ainārs Dimants ar diplomu Eiropas cilvēkam Latvijā — Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!