• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Profesiju klasifikatorā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2001., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās statistikas pārvaldes informācija

Par ārējo tirdzniecību

Vēl šajā numurā

20.12.2001., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Labklājības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 303

Pieņemts: 11.12.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.303

Rīgā 2001.gada 11.decembrī

Par grozījumiem Profesiju klasifikatorā

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 16.jūnija noteikumu Nr.222
“Noteikumi par vienoto ekonomiskās informācijas klasifikācijas sistēmu” 9.7.apakšpunktu

Apstiprināt grozījumus ar Labklājības ministrijas 1998.gada 9.oktobra rīkojumu Nr.246 “Par Profesiju klasifikatora apstiprināšanu” (“Latvijas Vēstnesis”, 1998, 299./304., 308./312.nr.; 1999, 190., 386./387.nr.; 2000, 223./225., 440/441.nr.; 2001, 90.nr.) apstiprinātajā Profesiju klasifikatorā (pielikums).

Labklājības ministrs A.Požarnovs

Grozījumi profesiju klasifikatorā

1. Aizstāt 1.tabulas “Profesiju klasifikācijas grupu hierarhija un skaits” rindā “1. Likumdevēji, valsts vecākās amatpersonas un vadītāji” atsevišķās grupas skaitli “36” ar skaitli “37”, rindā “3. Speciālisti” atsevišķās grupas skaitli “76” ar skaitli “77”, bet rindā “KOPĀ” atsevišķās grupas skaitli “407” ar skaitli “409”.

2. Papildināt nodaļas “Klasifikatora grupu nosaukumi un to starptautiskie kodi” pirmās pamatgrupas “Likumdevēji, valsts vecākās amatpersonas, vadītāji” 11 apakšgrupas “Likumdevēji un valsts vecākās amatpersonas” 112 mazās grupas “Valsts vecākās amatpersonas” atsevišķo grupu uzskaitījumu ar jaunu atsevišķo grupu 1125 “Specializētā valsts civildienesta vecākie ierēdņi Ieslodzījuma vietu pārvaldē” un trešās pamatgrupas “Speciālisti” 34 apakšgrupas “Citi speciālisti” 343 mazās grupas “Pārvaldes speciālisti” atsevišķo grupu uzskaitījumu ar jaunu atsevišķo grupu 3438 “Specializētā valsts civildienesta ierēdņi Ieslodzījuma vietu pārvaldē”.

3. Papildināt pirmās pamatgrupas “Likumdevēji, valsts vecākās amatpersonas, vadītāji” 11 apakšgrupas “Likumdevēji un valsts vecākās amatpersonas” 112 mazās grupas “Valsts vecākās amatpersonas” atsevišķo grupu uzskaitījumu ar jaunu atsevišķo grupu 1125 “Specializētā valsts civildienesta vecākie ierēdņi Ieslodzījuma vietu pārvaldē”.

4. Papildināt 112 mazās grupas “Valsts vecākās amatpersonas” atsevišķo grupu uzskaitījumu ar jaunu atsevišķo grupu 1125 “Specializētā valsts civildienesta vecākie Ieslodzījuma vietu pārvaldē”.

5. Papildināt 112 mazo grupu “Valsts vecākās amatpersonas” ar atsevišķo grupu šādā redakcijā:

“1125 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SPECIALIZĒTĀ VALSTS CIVILDIENESTA VECĀKIE IERĒDŅI IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDĒ

Specializētā valsts civildienesta vecākie ierēdņi Ieslodzījuma vietu pārvaldē plāno, vada un koordinē Ieslodzījuma vietu pārvaldes sistēmas iestāžu vai to struktūrvienību darbību paredzēto mērķu sasniegšanai un noteikto funkciju izpildei.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot, vadīt un koordinēt Ieslodzījuma vietu pārvaldes iestāžu un to struktūrvienību darbību un atbildēt par uzlikto pienākumu izpildi; izstrādāt normatīvos aktus; veidot Ieslodzījuma vietu pārvaldes iestāžu darbības un kontroles politiku, attīstības stratēģiju, plānot nepieciešamos resursus; organizēt brīvības atņemšanas kā kriminālsoda un apcietinājuma kā drošības līdzekļa izpildi; pieņemt lēmumus, izdot rīkojumus; analizēt iestāžu darbības rezultātus un sagatavot priekšlikumus to darbības uzlabošanai; koordinēt sadarbību ar tiesībaizsardzības un citām valsts un pašvaldību iestādēm, starptautiskajām organizācijām noziedzības apkarošanas un sabiedriskās drošības garantēšanas jautājumos; uzraudzīt un kontrolēt valsts varas un pārvaldes institūciju izdoto normatīvo aktu izpildi Ieslodzījuma vietu pārvaldes pakļautībā esošajās iestādēs; veikt līdzīga satura uzdevumus; vadīt citus darbiniekus.

Šīs grupas amati:

1125

01

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

PRIEKŠNIEKS

1125

02

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

PRIEKŠNIEKA VIETNIEKS

1125

03

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

PRIEKŠNIEKA PALĪGS

1125

04

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

dienesta PRIEKŠNIEKS

1125

05

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

dienesta PRIEKŠNIEKA

VIETNIEKS

1125

06

Daļas PRIEKŠNIEKS

1125

07

Daļas PRIEKŠNIEKS

(galvenais grāmatvedis)

1125

08

Daļas PRIEKŠNIEKA

VIETNIEKS

1125

09

Daļas PRIEKŠNIEKA

VIETNIEKS (galvenā

grāmatveža vietnieks)

1125

10

Galvenais INSPEKTORS (daļas

priekšnieka vietnieks)”

6. Papildināt 1229 atsevišķās grupas “Pamatdarbības struktūrvienību vadītāji citās jomās” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “un grupu darbību;” ar vārdiem “plānot struktūrvienības, darba grupas darbu vides pārvaldības jomā; novērtēt vides stāvokli, identificēt un profesionāli formulēt vides problēmu risinājumu pašvaldībā, rūpniecībā, vides aizsardzības struktūrvienībās; izstrādāt un vadīt projektus vides pārvaldības, vides aizsardzības, vides apsaimniekošanas, vides plānošanas, vides komunikācijas, vides ekspertīzes jomās; pārzināt dokumentāciju un veikt administratīvo koordinēšanu struktūrvienībā; nodrošināt un organizēt vides informācijas apriti, vides komunikāciju pašvaldības (uzņēmuma) līmenī; pārstāvēt pašvaldību (uzņēmumu) vides aizsardzības struktūras sadarbībā ar vides pārvaldības, apsaimniekošanas vai konsultācijas institūcijām; slēgt līgumus ar vides apsaimniekošanas, vides saimniecības, pašvaldību vides uzņēmumiem, vides konsultāciju uzņēmējsabiedrībām;”.

7. Aizstāt 2148 atsevišķās grupas nosaukumu “Kartogrāfi un topogrāfi” ar nosaukumu “Ģeodēzijas un kartogrāfijas inženieri” un izteikt sadaļu “Šīs grupas profesijas” šādā redakcijā:

“Šīs grupas profesijas:

2148

01

Kartogrāfijas INŽENIERIS

2148

02

Jūras ģeodēzijas INŽENIERIS

2148

03

Fotogrammetrijas

INŽENIERIS

2148

04

Aerofoto INŽENIERIS

2148

05

Kadastra INŽENIERIS

2148

06

Ģeodēzijas INŽENIERIS

2148

07

Hidrogrāfijas INŽENIERIS

2148

08

Zemes ierīcības INŽENIERIS

2148

09

Aerofotogrāfijas INŽENIERIS

2148

10

Ģeoinformātikas

INŽENIERIS”

8. Papildināt 2419 atsevišķās grupas “Citi vecākie uzņēmējdarbības speciālisti” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “informēt par šiem jautājumiem un konsultēt;” ar vārdiem “veidot un izmantot informācijas sistēmas;”.

9. Papildināt 315 mazās grupas “Drošības tehnikas un kvalitātes kontroles inspektori” kvalifikācijas pamatprasības aiz vārdiem “izmaksu veidošanās;” ar vārdiem “vispārējās izglītības mācību priekšmeti un profesionālie mācību priekšmeti.”, aiz vārdiem nepārtraukti papildināt;” ar vārdiem “prast rīkoties ar pārtikas produktu kontroles laboratorijās lietojamām iekārtām un aparātiem; orientēties pārtikas produktu kvalitātes nodrošināšanas standartos un tehniskajos noteikumos, orientēties pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas procesos.” un aiz vārdiem “augstākā profesionālā izglītība” ar vārdiem “un vidējā profesionālā izglītība”.

10. Papildināt 3153 atsevišķās grupas “Produkcijas kvalitātes inspektori” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “un tirdzniecībā;” ar vārdiem “noņemt pārtikas produktu un to izejvielu analīžu paraugus; veikt pārtikas produktu ķīmiskās, organoleptiskās un mikrobioloģiskās analīzes; aprēķināt un noformēt analīžu rezultātus; pārbaudīt pārtikas produktu kvalitātes atbilstību valsts standartu prasībām;”.

11. Aizstāt 3153 atsevišķās grupas “Produkcijas kvalitātes inspektori” 3153 04 profesijas nosaukumu “Kvalitātes INSPEKTORS” ar nosaukumu “Produkcijas kvalitātes INSPEKTORS”.

12. Papildināt 321 mazās grupas “Dabaszinātņu un tām radniecīgu nozaru speciālisti” kvalifikācijas pamatprasības aiz vārdiem “praktiskie aspekti;” ar vārdiem “vispārējās vidējās izglītības mācību un profesionālie mācību priekšmeti; vides aizsardzības normatīvie akti; vides problēmas ūdenssaimniecības un atkritumu saimniecības, kā arī citās jomās;”, aiz vārdiem “nepārtraukti papildināt;” ar vārdiem “rīkoties ar automātiskajām savākšanas un kontroles ierīcēm, ar datortehnikas sistēmām; orientēties vides aizsardzības tehnoloģiju problemātikā.”, aiz vārdiem “augstākā profesionālā izglītība,” ar vārdiem “1.līmeņa augstākā profesionālā (koledžas) izglītība,” un aizstāt vārdus “vidējā speciālā izglītība” ar vārdiem “vidējā profesionālā izglītība”.

13. Papildināt 3211 atsevišķās grupas “Dabaszinātņu speciālisti” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “izmantojamo aparatūru;” ar vārdiem “veikt tehnisko darbu vides aizsardzības centru laboratorijās, uzņēmumu sanitārijas laboratorijās un notekūdeņu attīrīšanas iekārtās un atkritumu saimniecībās; risināt pašvaldību vides sakopšanas un vides aizsardzības problēmas; veikt tehnisko un pētniecisko darbu bioloģiski aktīvu vielu ražošanas uzņēmumos ar mikrobioloģisko sintēzi un bioķīmijas, mikrobioloģijas laboratorijās;”.

14. Papildināt 332 mazās grupas “Pirmsskolu skolotāji” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “radušās problēmas;” ar vārdiem “plānot un organizēt darbību, kas stimulē agrīnā vecuma bērnu psihomotoro un komunikatīvo iemaņu attīstību, veicināt pirmsrunas iemaņu attīstību bērniem līdz vienam gadam, dzimtās valodas izpratni un apguvi atbilstoši vecuma normai bērniem no viena līdz diviem gadiem; organizēt logopēdiski – pedagoģisko korekciju, tai skaitā miofunkcionālā aparāta attīstīšanu, runas elpošanas sistēmas nostiprināšanu, rīšanas un zīšanas problēmu novēršanu, sīkās motorikas uzlabošanu, logoritmiku, runas–dzirdes, runas–redzes analizatoru attīstību, balss traucējumu korekciju; apmācīt vecākus korekcijas darbā;”.

15. Papildināt trešās pamatgrupas “Speciālisti” 34 apakšgrupas “Citi speciālisti” 343 mazās grupas “Pārvaldes speciālisti” atsevišķo grupu uzskaitījumu ar jaunu atsevišķo grupu 3438 “Specializētā valsts civildienesta ierēdņi Ieslodzījuma vietu pārvaldē”.

16. Papildināt 343 mazās grupas “Pārvaldes speciālisti” atsevišķo grupu uzskaitījumu ar jaunu atsevišķo grupu 3438 “Specializētā valsts civildienesta ierēdņi Ieslodzījuma vietu pārvaldē”.

17. Papildināt 343 mazo grupu “Pārvaldes speciālisti” ar atsevišķo grupu šādā redakcijā:

 

“3438 ATSEVIŠĶĀ GRUPA

SPECIALIZĒTĀ VALSTS CIVILDIENESTA IERĒDŅI IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDĒ

Specializētā valsts civildienesta ierēdņi Ieslodzījuma vietu pārvaldē koordinē iestāžu vai apakšvienību darbību noziedzības novēršanā, uzlikto sodu izpildē notiesātajiem, sabiedriskās kārtības un personu drošības nodrošināšanā, notiesāto apgādē, sagatavo normatīvos aktus un metodiskos dokumentus, plāno iestāžu saimniecības nozares un darbības jomas attīstību, nepieciešamos materiālus un finansu resursus, veic analītisku darbu, izskata iedzīvotāju iesniegumus.

Profesionālās darbības pamatuzdevumi:

— plānot, vadīt un koordinēt dienestu darbību un atbildēt par uzlikto pienākumu izpildi; noteikt dienestu darbības pamatvirzienus un ekonomiskos rādītājus; nodrošināt sabiedrisko kārtību un personu drošību ieslodzījuma vietās, novērst provokācijas, ugunsgrēkus un avārijas situācijas, novērtēt un prognozēt operatīvo situāciju; apkopot un analizēt informāciju, kas saistīta ar normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpildi; sniegt pārskatus un priekšlikumus par iestāžu darbību; sadarboties ar tiesībaizsardzības un citām valsts un pašvaldību iestādēm; kontrolēt dienestu un darbinieku darbību; izstrādāt pavēles un rīkojumus; izvēlēties un apmācīt personālu un kontrolēt tā pienākumu izpildi; veikt dienesta pārbaudes; veikt citus līdzīga satura uzdevumus.

Šīs grupas amati:

3438

01

Galvenais INSPEKTORS

3438

02

Vecākais INSPEKTORS

3438

03

INSPEKTORS

3438

04

Jaunākais INSPEKTORS”

18. Papildināt 3439 atsevišķās grupas “Citi pārvaldes speciālisti” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “administrācijas darbiniekiem;” ar vārdiem “nodrošināt informācijas sagatavošanu vides aizsardzības un vides apsaimniekošanas sfērās; identificēt un formulēt vides problēmas pašvaldībā, pašvaldības uzņēmumos, lauku attīstību noteicošās jomās; konsultēt pašvaldības vadību par iespējamiem risinājumiem noteiktos vides apsaimniekošanas sektoros; pārzināt pašvaldības vai uzņēmumu dokumentāciju un veikt iekšējo administratīvo koordinēšanu struktūrvienībā; piedalīties projektu izstrādāšanā un koordinēšanā vides aizsardzības, vides apsaimniekošanas, lauku attīstību pasākumu jomās; organizēt vides informācijas apriti pašvaldībā; pārstāvēt pašvaldību vai uzņēmumu sadarbībā ar vides apsaimniekošanas vai tehnoloģiju piegādātāju institūciju;”.

19. Aizstāt 5132 atsevišķās grupas “Individuālās klīniskās un stacionārās aprūpes darbinieki” 5132 05 profesijas nosaukumu “Medicīnas māsas PALĪGS” ar nosaukumu “Māsas PALĪGS”.

20. Papildināt 5143 atsevišķās grupas “Apbedīšanas pakalpojumu darbinieki” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “iezārkošanu;” ar vārdiem “apglabāt, kremēt cilvēku līķus (mirušā saglabāšana, sagatavošana apglabāšanai vai kremācijai, apbedīšanas un kremēšanas pakalpojumu nodrošināšana); noformēt sēru ceremonijas telpu, iznomāt to; transportēt mirušo (cilvēku mirstīgo atlieku transportēšana Latvijas teritorijā, cilvēku mirstīgo atlieku transportēšana ārpus Latvijas teritorijas un šās procedūras veikšanai nepieciešamo dokumentu noformēšana); tirgot apbedīšanas piederumus; ražot zārkus (koka un tapsētos), ražot apbedīšanas piederumus — šūtos izstrādājumus un citur nekvalificētos apbedīšanas piederumus; vadīt sēru ceremonijas; izpildīt sēru runas un sēru ceremonijas mūziku;”.

21. Papildināt 9321 atsevišķās grupas “Montētāji” aprakstu ar vārdiem “Darba procesā var nonākt saskarē ar sakarsēta metāla siltumizstarošanu.”.

22. Papildināt 9321 atsevišķās grupas “Montētāji” profesionālās darbības pamatuzdevumus aiz vārdiem “izstrādājumus ar rokām;” ar vārdiem “sakārtot, šķirot un novākt no savācēja karstā metāla produkciju, sasiet to ar stiepli, pielietojot dažādus mehānismus, palīgierīces un kravas transporta celšanas ierīces;”.

23. Papildināt Profesiju klasifikatoru ar šādiem amatiem un profesijām ar atbilstošiem kodiem:

“1125

01

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

PRIEKŠNIEKS

1125

02

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

PRIEKŠNIEKA VIETNIEKS

1125

03

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

PRIEKŠNIEKA PALĪGS

1125

04

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

dienesta PRIEKŠNIEKS

1125

05

Ieslodzījuma vietu pārvaldes

dienesta PRIEKŠNIEKA

VIETNIEKS

1125

06

Daļas PRIEKŠNIEKS

1125

07

Daļas PRIEKŠNIEKS

(galvenais grāmatvedis)

1125

08

Daļas PRIEKŠNIEKA

VIETNIEKS

1125

09

Daļas PRIEKŠNIEKA

VIETNIEKS (galvenā

grāmatveža vietnieks)

1125

10

Galvenais INSPEKTORS

(daļas priekšnieka vietnieks)

1210

26

DIREKTORA VIETNIEKS

1210

27

DIREKTORA PALĪGS

1226

25

Drošības KONSULTANTS

(padomnieks)

1229

22

Vides PĀRVALDNIEKS

2148

01

Kartogrāfijas INŽENIERIS

2148

02

Jūras ģeodēzijas INŽENIERIS

2148

03

Fotogrammetrijas INŽENIERIS

2148

04

Aerofoto INŽENIERIS

2148

05

Kadastra INŽENIERIS

2148

06

Ģeodēzijas INŽENIERIS

2148

07

Hidrogrāfijas INŽENIERIS

2148

08

Zemes ierīcības INŽENIERIS

2148

09

Aerofotogrāfijas INŽENIERIS

2148

10

Ģeoinformātikas INŽENIERIS

2151

17

Kuģa VIRSNIEKS

2152

19

Lidmašīnas PILOTS

AMATIERIS

2152

20

Lidmašīnas PILOTS INSTRUKTORS

2152

21

Helikoptera PILOTS

AMATIERIS

2152

22

Helikoptera PILOTS INSTRUKTORS

2152

23

Planiera PILOTS

INSTRUKTORS

2152

24

Gaisa balona PILOTS

INSTRUKTORS

2419

06

Elektroniskās komercijas

SPECIĀLISTS

2421

05

Zvērināts ADVOKĀTS

2421

06

Zvērināta ADVOKĀTA

PALĪGS

2429

07

Zvērināts NOTĀRS

2429

08

Zvērināta NOTĀRA

KANDIDĀTS

3112

15

ĢeoTEHNIĶIS

3144

03

Gaisa satiksmes vadības

DISPEČERS

3152

12

Transportlīdzekļu tehniskās

kontroles INSPEKTORS

3153

06

Pārtikas produktu kvalitātes

INSPEKTORA PALĪGS

3211

30

Vides TEHNIĶIS

3211

31

BioTEHNOLOGS

3211

32

BioTEHNOLOGA PALĪGS

3211

33

Piena un piena produktu

tehnologa PALĪGS

3212

15

Zvērināts MĒRNIEKS

3212

16

Nekustamā īpašuma

VĒRTĒTĀJS

3226

14

Ergoterapeita ASISTENTS

3226

15

REITTERAPEITS

3226

16

Reitterapeita ASISTENTS

3226

17

Tehniskais ORTOPĒDS

3231

31

Podiatrijas MĀSA

3320

06

Agrīnās attīstības LOGOPĒDS

(mikrologopēds)

3340

10

Autoskolas teorētisko

priekšmetu PASNIEDZĒJS

3340

11

Autoskolas praktiskās

braukšanas INSTRUKTORS

3340

12

Bīstamu kravu pārvadāšanas

transportlīdzekļu vadītāju

apmācības PASNIEDZĒJS

3340

13

Jūrnieku praktiskās apmācības

PASNIEDZĒJS (instruktors)

3340

14

Jūrnieku kvalifikācijas

VĒRTĒTĀJS

3340

15

Atbilstības VĒRTĒTĀJS

3415

08

Tirdzniecības PĀRSTĀVIS

3415

09

Klientu KONSULTANTS

3438

01

Galvenais INSPEKTORS

3438

02

Vecākais INSPEKTORS

3438

03

INSPEKTORS

3438

04

Jaunākais INSPEKTORS

3439

20

Vides pārvaldības

SPECIĀLISTS

5143

04

Apbedīšanas pakalpojumu

SPECIĀLISTS

5143

05

Apbedīšanas piederumu

RAŽOTĀJS

5143

06

Sēru ceremonijas

MĀKSLINIEKS (vadītājs)

7243

07

Radio un televīzijas iekārtu

MEHĀNIĶIS

8311

11

Vilces līdzekļa VADĪTĀJS

INSTRUKTORS

8324

09

Mehāniskā transportlīdzekļa

VADĪTĀJS

8324

10

Bīstamu kravu pārvadāšanas

transportlīdzekļu VADĪTĀJS

8340

13

Kuģa apkalpes LOCEKLIS

8340

14

MATROZIS TAUVOTĀJS

9321

11

Karstā metāla NOVĀCĒJS

(no velmēšanas stāva)”

24. Svītrot no Profesiju klasifikatora profesiju saraksta kodu augošā secībā un profesiju saraksta alfabēta secībā šādus amatus un profesijas ar atbilstošo kodu:

“2148

01

KARTOGRĀFS

2148

02

Jūras KARTOGRĀFS

2148

03

FOTOGRAMMETRISTS

2148

04

Gaisa TOPOGRĀFS

2148

05

Kadastrālais TOPOGRĀFS

2148

06

Ģeodēzijas TOPOGRĀFS

2148

07

Hidrogrāfijas TOPOGRĀFS

2148

08

Zemes TOPOGRĀFS

2148

09

Aerofotografikas TOPOGRĀFS

2148

10

Meža TAKSATORS

2148

11

Zemes IERĪKOTĀJS”

Darba departamenta direktors M.Badovskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!