• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001. gada 7. decembra lēmums Nr. 22/7 "Par "Apdrošināšanas brokeru sabiedrību licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2001., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56562

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.22/6

Par "Apdrošināšanas brokeru sertificēšanas noteikumu" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

18.12.2001., Nr. 183

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 22/7

Pieņemts: 07.12.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu un kapitāla tirgus komisija

Padomes lēmums Nr. 22/7 Rīgā 2001. gada 7. decembrī

Par “Apdrošināšanas brokeru sabiedrību licencēšanas noteikumu” apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu, Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 82. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

1.Apstiprināt “Apdrošināšanas brokeru sabiedrību licencēšanas noteikumus” (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas 1998. gada 9. decembra rīkojumu Nr. 145 apstiprinātā “Kārtība, kādā izskata pieteikumus un sagatavo atzinumus izsniegt vai anulēt apdrošināšanas brokeru sabiedrību darbības licenci”.

3. Noteikt, ka licencētām apdrošināšanas brokeru sabiedrībām līdz 2002. gada 31.martam jāiesniedz Finansu un kapitāla tirgus komisijai izstrādāti informācijas sistēmas aizsardzības noteikumi, iekšējās revīzijas sistēmas apraksti un aizdomīgu finansu darījumu identifikācijas procedūras.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas

priekšsēdētājs U. Cērps

Apdrošināšanas brokeru sabiedrību licencēšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. “Apdrošināšanas brokeru sabiedrību licencēšanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) izstrādāti saskaņā ar Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu.

1.2. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā — Komisija) Latvijas Republikā reģistrētai apdrošināšanas brokeru sabiedrībai (tālāk tekstā — brokeru sabiedrība):

1.2.1. izsniedz speciālo atļauju (licenci) (tālāk tekstā — licence) brokeru sabiedrības darbībai;

1.2.2. pārreģistrē licenci brokeru sabiedrības darbībai;

1.2.3. anulē licenci brokeru sabiedrības darbībai.

1.3. Licence tiek izsniegta bez termiņa ierobežojuma. Ja Komisija brokeru sabiedrībai ir anulējusi licenci, tā netiek atjaunota.

1.4. Par licences izsniegšanu, tās pārreģistrāciju vai dublikāta izsniegšanu brokeru sabiedrībai pirms licences saņemšanas, tās pārreģistrācijas vai dublikāta saņemšanas jāsamaksā valsts nodeva Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

1.5. Komisija pārreģistrē licenci, ja tiek mainīts brokeru sabiedrības nosaukums.

1.6. Latvijas Republikā izstrādātie un apstiprinātie dokumenti un to kopijas jānoformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām.

1.7. Ārvalstu fizisko un juridisko personu dokumentiem jābūt legalizētiem, ja vien Latvijas Republikas likumos vai Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība. Dokumentiem svešvalodās jābūt ar notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

2. Brokeru sabiedrības licencēšana

2.1. Lai saņemtu licenci, brokeru sabiedrībai jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.1.1. brokeru sabiedrības dibinātāju pilnvarotas personas parakstīts Komisijai adresēts iesniegums, kurā uzskaitīti tam pievienotie dokumenti;

2.1.2. izziņa (1. pielikums);

2.1.3. brokeru sabiedrības statūti;

2.1.4. brokeru sabiedrības reģistrācijas apliecības kopija;

2.1.5. brokeru sabiedrības dibinātāju saraksts (2. pielikums);

2.1.6. brokeru sabiedrības valdes priekšsēdētāja un valdes priekšsēdētāja vietnieka kandidatūru raksturojoši dokumenti:

2.1.6.1. paziņojums (3. pielikums),

2.1.6.2. izvērsta profesionālā biogrāfija,

2.1.6.3. pases kopija,

2.1.6.4. izglītības dokumentu apliecinātas kopijas,

2.1.6.5. ieteikuma vēstule (rekomendācija) no iepriekšējās vai esošās darbavietas;

2.1.7. brokeru sabiedrības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises kopija;

2.1.8. Latvijas Republikā reģistrētas kredītiestādes izziņa par brokeru sabiedrības pamatkapitāla iemaksu;

2.1.9. brokeru sabiedrības valdes locekļu, vadītāju, personu ar paraksta tiesībām un prokūristu saraksts (vārds, uzvārds, personas kods);

2.1.10. brokeru sabiedrības iekšējās kontroles sistēmas izveidošanai nepieciešamo pamatelementu, politiku un procedūru apraksti, kuras ir būtiskas brokeru sabiedrības darbībai un kvalitatīvai brokeru sabiedrības pakalpojumu sniegšanai, t.i., šādi brokeru sabiedrības apstiprināti dokumenti:

2.1.10.1. brokeru sabiedrībai organizatoriskā struktūra ar skaidri norādītiem padomes un valdes locekļu pienākumiem un pilnvarām, kā arī precīzi noteiktiem un sadalītiem brokeru sabiedrības struktūrvienību uzdevumiem un struktūrvienību vadītāju pienākumiem,

2.1.10.2. grāmatvedības politika un uzskaites organizācijas galvenie principi,

2.1.10.3. vadības informācijas sistēmas apraksts,

2.1.10.4. informācijas sistēmas aizsardzības noteikumi,

2.1.10.5. iekšējās revīzijas sistēmas apraksts,

2.1.10.6. aizdomīgu finansu darījumu identifikācijas procedūras;

2.1.11. brokeru sabiedrības darbības ekonomiskais pamatojums (darbības plāns). Darbības plānā jāatspoguļo brokeru sabiedrības darbības stratēģija, finansiālā prognoze turpmākajiem trīs darbības gadiem (brokeru sabiedrības budžets, bilance, peļņas un zaudējumu aprēķins), tirgus izpētes plāns, norādot apdrošināšanas veidus un apdrošinātājus, ar kuriem saistīta apdrošināšanas starpnieku pakalpojumu sniegšana, u.c. informācija, kuru brokeru sabiedrības uzskata par nepieciešamu;

2.1.12. dokumenta kopija par licences saņemšanai nepieciešamās valsts nodevas samaksu.

2.2. Komisija ir tiesīga atteikt izsniegt licenci, ja brokeru sabiedrība:

2.2.1. nav izstrādājusi pamatotus un tās darbībai atbilstošus 2.1.10. punktā noteiktos dokumentus;

2.2.2. nav izstrādājusi pamatotu un tās darbībai atbilstošu darbības plānu;

2.2.3. sniegusi ziņas, kas neatbilst patiesībai;

2.2.4. pārkāpusi normatīvos aktus;

2.2.5. iesniegusi Komisijai iesniegumu ar lūgumu neizsniegt licenci.

3. Iesniegumu izskatīšanas kārtība

3.1. Iesniegumu un tam pievienotos dokumentus licences saņemšanai brokeru sabiedrības dibinātāju pilnvarots pārstāvis personiski iesniedz Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta Licencēšanas daļai, un par to tiek sagatavots dokumentu pieņemšanas un nodošanas akts, ko paraksta dokumentu iesniedzējs un minētās daļas darbinieks.

3.2. Iesniegumu un tam pievienotos dokumentus Komisija nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai ja tie nav sagatavoti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

3.3. Ja nepieciešams, Komisija uzaicina uz pārrunām brokeru sabiedrības īpašniekus vai to pārstāvjus, tā vadītāju, personas ar paraksta tiesībām un prokūristus.

3.4. Lēmumu par licences izsniegšanu, izsniegšanas atteikumu vai tās anulēšanu Komisijas padome pieņem 30 dienu laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavotu un noformētu dokumentu iesniegšanas Komisijai.

3.5. Ja iesniegumu izskatīšanas laikā noteikumu 2.1. punktā minētajos dokumentos tiek izdarīti grozījumi, apdrošinātājs attiecīgos dokumentus iesniedz Komisijai 10 dienu laikā pēc grozījumu izdarīšanas.

3.6. Komisija izsniedz Komisijas padomes lēmumu trīs darba dienu laikā pēc attiecīgā lēmumu pieņemšanas. Vienlaikus ar lēmumu par licences izsniegšanu Komisija izsniedz arī licenci.

3.7. Ja atteikta licences izsniegšana, jaunu iesniegumu licences saņemšanai var iesniegt pēc trūkumu novēršanas.

4. Citi jautājumi

4.1. Mainot brokeru sabiedrības nosaukumu, Komisija pārreģistrē licenci septiņu darba dienu laikā pēc tam, kad brokeru sabiedrība ir iesniegusi Komisijai notariāli apliecinātas reģistrācijas apliecības un Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētu statūtu ar grozījumiem kopijas.

4.2. Ja licence ir nozaudēta, brokeru sabiedrībai nekavējoties jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” paziņojums par licences nozaudēšanu un jāiesniedz Komisijai iesniegums par licences dublikāta saņemšanu. Komisija izsniedz licences dublikātu septiņu darba dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas un valsts nodevas Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā samaksas.

 

1. pielikums

Izziņa licences saņemšanai

apdrošināšanas brokeru sabiedrības darbībai

(Iesniedzējs izziņu aizpilda divos eksemplāros, no kuriem vienu iesniedz Komisijai,

bet otrs paliek iesniedzējam)

Par apdrošināšanas brokeru sabiedrību sniedzu tālāk norādīto informāciju.

Vai apdrošināšanas brokeru sabiedrības īpašnieki ir apdrošinātāji, apdrošināšanas starpnieki, apdrošinātāju padomes un valdes locekļi, personas ar paraksta tiesībām vai prokūristi? Ja atbilde ir apstiprinoša, jānorāda arī: fiziskai personai — vārds, uzvārds, personas kods, ieņemamais amats (nodarbošanās), juridiskai personai — nosaukums, reģistrācijas numurs Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai Komercreģistrā un juridiskā adrese.

___________________________________

______________________________________

Vai apdrošināšanas brokeru sabiedrībai ir līdzdalība citās apdrošināšanas brokeru sabiedrībās, apdrošināšanas sabiedrībās, savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvajās biedrībās, apdrošināšanas aģentūrās? Ja atbilde ir apstiprinoša, jānorāda juridiskās personas nosaukums.

___________________________________

______________________________________

______________________________________

Vai apdrošināšanas brokeru sabiedrības padomes un valdes locekļi, personas ar paraksta tiesībām un prokūristi ir īpašnieki citās apdrošināšanas brokeru sabiedrībās, apdrošināšanas sabiedrībās, savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvajās biedrībās, apdrošināšanas aģentūrās? Ja atbilde ir apstiprinoša, jānorāda arī vārds, uzvārds, personas kods, ieņemamais amats (nodarbošanās), juridiskās personas, kuras īpašnieks ir norādītā fiziskā persona, nosaukums, reģistrācijas numurs Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai Komercreģistrā un juridiskā adrese.

___________________________________

______________________________________

______________________________________

Vai pret apdrošināšanas brokeru sabiedrības padomes un valdes locekļiem, personām ar paraksta tiesībām un prokūristiem ir bijusi ierosināta krimināllieta? Ja atbilde ir apstiprinoša, jānorāda arī vārds, uzvārds, personas kods, tiesa, kurā izskatīta krimināllieta, sprieduma datums, nodarījuma kvalifikācija, soda mērs (pievienot tiesas nolēmuma kopiju), bet tiesvedības izbeigšanas gadījumā jānorāda izbeigšanas pamatojums.

___________________________________

______________________________________

______________________________________

Vai par apdrošināšanas brokeru sabiedrības padomes un valdes locekļiem, personām ar paraksta tiesībām un prokūristiem tiek vesta krimināllieta? Ja atbilde ir apstiprinoša, jānorāda arī vārds, uzvārds un personas kods.

___________________________________

______________________________________

______________________________________

Vai apdrošināšanas brokeru sabiedrības padomes un valdes locekļi, personas ar paraksta tiesībām un prokūristi ir bijuši vadošos amatos uzņēmējsabiedrībās (uzņēmumos) vai komercsabiedrībās, kuras tiesa atzinusi par maksātnespējīgām? Ja atbilde ir apstiprinoša, jānorāda arī vārds, uzvārds, personas kods, ieņemamais amats (nodarbošanās), maksātnespējīgās uzņēmējsabiedrības (uzņēmuma) vai komercsabiedrības nosaukums, reģistrācijas numurs Latvijas Republikas  Uzņēmumu reģistrā vai Komercreģistrā un juridiskā adrese.

___________________________________

______________________________________

______________________________________

Vai apdrošināšanas brokeru sabiedrības padomes un valdes locekļiem, personām ar paraksta tiesībām un prokūristiem ir bijušas atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību? Ja atbilde ir apstiprinoša, jānorāda arī vārds, uzvārds un personas kods (pievienot tiesas nolēmuma kopiju).

__________ ____________ __________

(paraksts) (vārds, uzvārds) (datums)

Izziņas pareizību ar parakstu apliecina brokeru sabiedrības valdes priekšsēdētājs vai vadītājs

*Izziņā nav jānorāda informācija par brokeru sabiedrības valdes priekšsēdētāju un tā vietnieku

 

 

2. pielikums

Apdrošināšanas brokeru sabiedrības dibinātāju saraksts

FIN2272 COPY.GIF (30278 bytes)

3. pielikums

Paziņojums par brokeru sabiedrības valdes priekšsēdētāju

un valdes priekšsēdētāja vietnieku

Brokeru sabiedrības nosaukums _________

______________________________________

Amatpersonas (vārds, uzvārds, personas kods ) ________________________________

Amats _____________________________

Dzimšanas gads, vieta _________________

Dzīvesvieta (adrese) __________________

Pilsonība (pavalstniecība) ______________

Izglītība ____________________________

Kvalifikācijas celšana (kursi, zinātniskais grāds) _________________________________

______________________________________

______________________________________

Darbs apdrošināšanas jomā (jā/nē) _______

______________________________________

______________________________________

Vai ir bijusi sodāmība (ja ir, tad par ko, soda mērs) _____________________________

______________________________________

______________________________________

Vai ir darbojies uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) pārvaldes institūcijās, kuras atzītas par maksātnespējīgām (ja ir, tad norādīt nosaukumu, juridisko adresi, reģ. Nr. un vietu, maksātnespējas procesa gala rezultātu) ____________

______________________________________

______________________________________

Vai ir bijušas atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību vai ieņemt noteiktus amatus ______

______________________________________

______________________________________

Vai ir piedalījies vai piedalās civillietas tiesvedības procesā kā atbildētājs, kurā prasības summa ir vismaz Ls 10 000 (ja ir, tad norādīt tiesvedības procesa gala rezultātu) __________

______________________________________

Vai ir līdzdalība apdrošināšanas sabiedrībās, apdrošināšanas aģentūrās, brokeru sabiedrībās (ja ir, tad norādīt esošo daļu vai akciju daudzumu, vērtību, īpatsvaru) ______________

______________________________________

______________________________________

Darbavietas pēdējo desmit gadu laikā (nosaukums, amats) ________________________

______________________________________

__________ ____________ __________

(paraksts) (vārds, uzvārds) (datums)

Izziņas pareizību ar parakstu apliecina pati amatpersona

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!