• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Eiropas atbalstu Latvijas lauksaimniecībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2001., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunām iniciatīvām, vēl plašākai sadarbībai

Vēl šajā numurā

14.12.2001., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Eiropas atbalstu Latvijas lauksaimniecībai

Vakar, 13.decembrī, zemkopības ministra

Ata Slaktera preses konferencē

Līdz ar 12. decembrī Eiropas Komisijas oficiālajā laikrakstā publicēto lēmumu par Eiropas Savienības (ES) Speciālās pirmsiestāšanās programmas lauksaimniecībai un lauku attīstībai (SAPARD) līdzekļu piešķiršanu Latvijai ir beigušās visas formālās procedūras, un jau 14. decembrī lauksaimnieki un pārstrādātāji var doties ar projektu pieteikumiem uz Lauku atbalsta dienestu (LAD) un tā reģionālajām lauksaimniecības pārvaldēm, vakar, 13. decembrī, preses konferencē informēja zemkopības ministrs Atis Slakteris.

Zemkopības ministrs kliedēja bažas par to, ka SAPARD līdzekļu iegūšanas procedūra būs tik sarežģīta, ka reti kurš spēs ar to tikt galā. Vienkārši nebūs, jo procedūras ir nopietnas, atzina A. Slakteris, tomēr divu gadu laikā, kamēr Latvija gatavojās SAPARD atbalsta vadības pārņemšanai, tās ir izstrādātas saprotami un skaidri. Ikviens interesents var doties uz LAD reģionālajām lauksaimniecības pārvaldēm un saņemt pieteikumu formas un citas instrukcijas. Neskaidrību gadījumā var vērsties arī pie rajonu lauksaimniecības konsultantiem.

Tie, kuri jau ir nogaidījušies un pilnībā gatavi iesniegt projektus, to var izdarīt līdz šā gada 28. decembrim, kad tiks “iedarbinātas” divas atbalsta apakšprogrammas: “Lauksaimniecības tehnikas, iekārtu un būvju modernizācija” un “Lauku ekonomikas dažādošana, veicinot alternatīvos ienākumu avotus”.

Latvijā SAPARD finansējuma saņemšanai šobrīd akreditētas sešas apakšprogrammas (skat. LAD paziņojumu šodienas, 14. decembra, “Latvijas Vēstneša” numurā). Tas ir vairāk nekā citās Eiropas Savienības kandidātvalstīs, ar gandarījumu atzīmēja A. Slakteris. Lietuvai ir piecas akreditētas apakšprogrammas, Igaunijai un Slovēnijai — četras, Bulgārijai — trīs.

LAD direktore Irina Pilvere pauda cerību, ka lauku cilvēki ir gatavi SAPARD atbalsta līdzekļu saņemšanai. Par to liecinot tas, ka īsi pēc masu saziņas līdzekļos izskanējušās informācijas par Eiropas Komisijā (EK) pieņemto lēmumu LAD vērsies kāds zemnieks, vēlēdamies iesniegt sagatavotu projektu. Tas gan vēl netika pieņemts, jo projektus tajā LAD reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē, kuras teritorijā reģistrēts atbalsta pretendenta uzņēmums, var iesniegt, sākot ar 14. decembri — pēc LAD paziņojuma par pieteikšanos uz SAPARD atbalsta apakšprogrammām publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Tomēr tā ir laba zīme zemnieku gatavībai pretendēt uz SAPARD finansējumu, atzina I. Pilvere.

Iespēju pretendēt uz SAPARD atbalstu Latvijas lauksaimnieki gaidījuši divus gadus. Tas tāpēc, ka EK vēlējās sagatavot gan mūsu lauksaimniekus, gan LAD kā administrējošo iestādi tam, kas gaidāms pēc iestāšanās ES, kad SAPARD līdzekļus nomainīs ES strukturālie maksājumi un tiešie maksājumi atbilstoši lauksaimniecības vienotajai politikai, kas kopā veidos desmitkārt lielāku līdzekļu apjomu, skaidroja I. Pilvere.

SAPARD programmas administrēšanā Latvijā būs iesaistīts 321 cilvēks. LAD speciālisti ir labi sagatavojušies šim darbam, apliecināja šīs institūcijas direktore. Galvenais, lai būtu daudz un kvalitatīvi izstrādātu projektu.

Lēmuma pieņemšanā par iesniegto projektu apstiprināšanu būs iesaistīti vismaz astoņi speciālisti. Katrs solis lēmumu pieņemšanā tiks dokumentēts un apliecināts ar parakstu. Galīgais lēmums par atbalsta piešķiršanu tiks pieņemts trīs mēnešu laikā pēc attiecīgās projektu iesniegšanas kārtas galatermiņa. Par to, vai projekts ir vai nav apstiprināts, atbalsta pretendentam LAD paziņos rakstiski.

Gan zemkopības ministrs, gan LAD direktore uzskata, ka projektu īstenošanai nepieciešamo kredītlīdzekļu saņemšana lauksaimniekiem problēmas neradīs, jo bankas būs ieinteresētas sadarboties ar zemniekiem SAPARD atbalstītu pasākumu realizēšanā to augstās drošības pakāpes dēļ. Turklāt vairums projektu būs ļoti lieli finansu apjoma ziņā. Banka ir biznesa partneris, un bizness varētu būt visai labs, norādīja A. Slakteris.

Kā informēja I. Pilvere, uz 2000. gada SAPARD atbalsta līdzekļiem pretendējušie un apstiprinātie projekti būs jāīsteno līdz 2003. gada 15. septembrim.

Saskaņā ar šā gada 30. martā starp EK un Latviju noslēgto 2000. gada ikgadējo finansu līgumu Latvijai piešķirti apmēram 22,221 miljons eiro. Valstij savukārt jānodrošina līdzfinansējums 25% apjomā. SAPARD Latvijas Lauksaimniecības un lauku attīstības programmā noteikts, ka lauksaimniecības un zivsaimniecības produkcijas pārstrādes un mārketinga pilnveidošanai no šiem līdzekļiem izmantojami 8,433 miljoni eiro (ES un Latvijas kopējais finansējums), lauksaimniecības tehnikas, iekārtu un būvju modernizācijai — 8,142 miljoni eiro, lauku ekonomikas dažādošanai, veicinot alternatīvos ienākumu avotus, — 5,816 miljoni eiro, vispārējās lauku infrastruktūras uzlabošanai — 3,489 miljoni eiro, apmācības pasākumu īstenošanai — 1,744 miljoni eiro un lauksaimniecības zemju apmežošanai – 0,872 miljoni eiro.

Apakšprogrammu nosacījumi ir atrodami Lauksaimniecības un lauku attīstības programmā. Atkarībā no apakšprogrammas SAPARD līdzekļi projektam tiks piešķirti 45 līdz 55% apmērā no visas projektā ieguldītās summas.

 

Marika Līdaka, “LV” tautsaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!