• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un ASV sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2001., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56447

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs:
- intervijā Latvijas Radio vakar, 12.decembrī

Vēl šajā numurā

13.12.2001., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un ASV sadarbību

Otrdien, 11.decembrī, Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu valdības Vašingtonā parakstīja līgumu par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanās novēršanā.

Līgumu ar ASV aizsardzības ministra vietnieku politiskajos jautājumos Duglasu Fītu Baltijas partnerības hartas vizītes ietvaros parakstīja Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš.

Parakstot līgumu, I.Bērziņš un D.Fīts apsprieda starptautiskās koalīcijas cīņu pret terorismu un Baltijas valstu ieguldījumu tajā. Ārlietu ministrs informēja par Latvijas īstenoto rīcības plānu terorisma apkarošanā, kura sastāvdaļa ir arī parakstītais Latvijas un ASV līgums. Ministrs uzsvēra, ka Latvija kā sabiedrotā arī turpmāk atbalstīs ASV centienus.

ASV aizsardzības ministra vietnieks izteica pateicību par Latvijas un pārējo Baltijas valstu koordinēto rīcību un sniegto atbalstu. Starptautiskais terorisms ietekmē ne tikai ASV, bet arī visu pārējo demokrātiskās vērtības cienošo pasauli. Tādēļ katras valsts ieguldījums neatkarīgi no tās izmēriem tiek augstu novērtēts, teica D.Fīts. ASV aizsardzības ministra vietnieks arī informēja, ka saskaņā ar parakstīto līgumu ASV jau tuvākajā laikā sāks palīdzības sniegšanu Latvijai mācību un ekipējuma jomā.

Līguma darbības periods ir septiņi gadi, un tā laikā ASV ir apņēmušās atbalstīt Latvijas robežu kontroles, kā arī glābšanas un speciālo dienestu spēju nostiprināšanu. Saskaņā ar līgumu palīdzību saņems tādas Latvijas institūcijas kā Valsts robežsardze, Drošības policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, muita, Krasta apsardzes flotile, Stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroles komiteja u.c.

Līguma pirmajā darbības gadā ASV sniegtās mācību un tehniskās palīdzības potenciāls sasniedz aptuveni 1 miljonu ASV dolāru. Jau pirms līguma noslēgšanas Latvijas muita dāvinājumā saņēma vairākus desmitus radiācijas noteicēju, kas tiek izmantoti darbā uz Latvijas robežām. Tāpat Latvija šogad jau saņēma tā sauktā Viskonsinas projekta datu bāzi, tajā ASV regulāri apkopo informāciju par šaubīgiem uzņēmējiem pasaulē, kuri varētu būt iesaistīti nelikumīgā masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanā. Datu bāzē apkopotā tehniskā informācija palīdz arī Latvijas muitniekiem veikt iespējamo stratēģiskas nozīmes preču kontroli uz robežas.

Sagaidāms, ka līdzīgi līgumi tiks parakstīti arī ar Igauniju un Lietuvu.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!