• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cīņa ar korupciju ir demokrātiskas valsts izvēle. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2001., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56210

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Tēvzemi, zinātni un daili kā vaduguni

Vēl šajā numurā

06.12.2001., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cīņa ar korupciju ir demokrātiskas valsts izvēle

ASV vēstnieks vakar tikās ar korupcijas apkarošanas semināra dalībniekiem

“Lai valstī pilnībā plauktu un attīstītos demokrātija, sabiedrībā jāvalda uzticībai savām valsts un pašvaldību iestādēm un ierēdņiem,” uzsvēra ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons, vakar, 5. decembrī, Policijas akadēmijā uzrunājot Latvijas tiesībsargājošo institūciju vadošos pārstāvjus, kuri šeit bija beiguši trīs dienu semināru par korupcijas apkarošanu. Seminārā piedalījās Latvijas muitas, robežsardzes, Valsts policijas, Drošības policijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Finansu policijas, kā arī Policijas akadēmijas pārstāvji.

Semināru vadīja ASV Muitas dienesta Iekšējo lietu biroja pārstāvji no Vašingtonas. Līdzās daudziem citiem jautājumiem programmas ietvaros tika testēta pārvaldes mehānismu izmantošana, piesardzības taktikas ietekme lēmumu pieņemšanā un aplūkota korupcijas apkarošanas mehānismu izveide.

KORUPC.JPG (30099 bytes)Vakar, 5.decembrī, Policijas akadēmijā: ASV muitas pārstāvis Brūss Mersers, ASV vēstnieks Braiens Karlsons un Latvijas Policijas akadēmijas rektors Zenons Indrikovs

Foto: A.F.I.

Mācību programmā tika runāts par godīguma apzināšanos un pretkorupcijas plānu izstrādi. Tika arī analizēti konkrēti korupcijas gadījumi un aplūkoti veiksmīgi pretkorupcijas plānu ieviešanas piemēri. Semināra dalībnieki izstrādāja pretkorupcijas plānus, kurus viņi ņems līdzi uz savām darbavietām, lai tālāk pilnveidotu un eventuāli pielietotu ikdienas darbā.

ASV vēstnieks semināra noslēgumā atsaucās uz Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas teikto 18. novembrī pie Brīvības pieminekļa: “Mums ir jācīnās ar noziedzību, korupciju, slinkumu, nevīžību, bezatbildību, ar cietsirdību citam pret citu.”

“Es domāju, tas ir ļoti labi teikts, un darbs, ko jūs veicāt trīs semināra dienās, ir ieguldījums tieši šajā jomā,” sacīja Braiens Karlsons. Viņš arī uzsvēra, ka semināra programma ir pamats ASV muitas dienesta mācībām korupcijas apkarošanas jomā. “Es gribu arī pateikt, kāpēc, pēc mūsu domām, šis kurss ir tik ļoti svarīgs. Tam ir vairāki iemesli, bet acīmredzot trīs no tiem ir paši svarīgākie. Šīs mācības veicina darbiniekos profesionālismu un godīgumu, kā arī liek efektīvi izmantot resursus. Cilvēki atskaitās par savu darbu. Bet pats svarīgākais — tas viss palielina valsts ieņēmumus. Protams, tas mums, valsts darbiniekiem, ir ļoti svarīgi, jo ļauj izmaksāt cilvēkiem algu. Taču vēl svarīgāks ir apstāklis, ka korupcijas negatīvais iespaids sniedzas daudz tālāk par kukuļa došanu un ņemšanu,” tālāk uzsvēra ASV vēstnieks. “Lai valstī pilnībā plauktu un attīstītos demokrātija, sabiedrībā jāvalda uzticībai savām valsts un pašvaldību iestādēm un arī ierēdņiem. Bez tā neviena nācija nevarēs attīstīt savu iekšējo stabilitāti, kas nepieciešama, lai veidotu mūsdienu sabiedrību. Pēdējos piecdesmit gados mēs esam redzējuši, kas notiek ar valstīm, kuru valdības zaudē cilvēku uzticību. Taču tā tam nevajadzētu būt, un tā tas nedrīkstētu būt Latvijā. Vēl vairāk — Latvija ir ceļā uz eiroatlantiskajām institūcijām — NATO — un Eiropas Savienību (ES). Korupcija un korupcijas uztvere sagrauj pārliecību par jebkuru valsti, kas vēlas sasniegt savus mērķus. Vai nu pareizi, vai nepareizi, bet arī Latvija lielā mērā tiek uztverta kā valsts, kurā korupcija ir izplatīta. Es domāju, to ir dzirdējuši gan cilvēki Latvijā, gan ārzemēs. No saviem vērojumiem, dažas dienas atrodoties Latvijā, es personīgi negribētu piekrist tik negatīvam sabiedrības vērtējumam, tomēr ir fakti. Mēs Amerikā arī mēdzam teikt, ka “nav dūmu bez uguns”. Jums daudz jādara, lai sagrautu šo sabiedrības uzskatu. Šī problēma jārisina no vairākiem aspektiem, un semināra mācības ir viens no tādiem aspektiem.”

ASV vēstnieks atzina, ka arī viņa valsts bijusi līdzīgā situācijā. “Mums ASV arī ir korupcija. Iespējams, jūs arī Holivudas filmās esat redzējuši piemērus, kur atspoguļoti korupcijas fakti ASV,” teica B.Karlsons. “Es domāju, Latvijai ir jādara tas pats, ko mēs darām ASV. Tas ir, jāatklāj korupcija, krimināli jāvajā vainīgie un jāizskauž korupcijas turpināšanās iespējas. Mēs to nekad nevarēsim izdarīt pilnībā, bet mēs varam cīnīties ar to. Mēs no savas puses darīsim visu, lai palīdzētu jums šajā cīņā. Mēs arī turpināsim rīkot mācību kursus, kāds bija arī šis seminārs. Bet, atklāti sakot, tā ir jūsu un tikai jūsu atbildība. Latvijas nākotne ir atkarīga no smagā darba, ko veicat jūs un citi jums līdzīgi cilvēki visā valstī. Tā ir pilnīgi skaidra izvēle: vai nu Latvija būs spēcīga un veselīga demokrātisko valstu saimes dalībniece, vai arī nebūs tāda. Daudzus gadus jūs esat dzīvojuši ar citu alternatīvu. Jūs redzējāt diktatorisku varu, korupciju un pagrimumu, un es esmu pilnīgi pārliecināts par to, ka jūs visi izdarīsit pareizo izvēli. Es ar nepacietību gaidu iespēju strādāt kopā ar jums Latvijas labākai nākotnei.”

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!