• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras sadarbība ar Japānu ieiet jaunā attīstības lokā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2001., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56189

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mums jāsekmē plašāks savstarpējs atbalsts"

Vēl šajā numurā

05.12.2001., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras sadarbība ar Japānu ieiet jaunā attīstības lokā

Pirmdien, 3.decembrī, Latvijas Ārlietu ministrijā tika parakstīts starpvaldību līgums par Japānas valdības neatmaksājamo tehnisko palīdzību Latvijai mūzikas instrumentu iegādei Latvijas Nacionālajai operai. No Latvijas puses to parakstīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš, no Japānas puses — Japānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Tomio Učida (Tomio Uchida). Abas puses izteica gandarījumu, ka šis nozīmīgais starpvaldību līgums noslēgts laikā, kad tiek atzīmēta desmitā gadadiena kopš Japānas un Latvijas diplomātisko attiecību atjaunošanas. Kultūras jomā šis ir jau otrs liela mēroga projekts: 1998. gadā Japāna līdzīgā veidā Liepājas simfoniskajam orķestrim palīdzēja atjaunot mūzikas instrumentus. Kā atzīmēja Māris Riekstiņš, tā izrādījusies ne tikai praktiska palīdzība vien: šajos gados attīstījusies arī Japānas un Liepājas mūziķu radošā sadarbība un kontakti.

Japānas vēstnieks pēc līguma parakstīšanas sacīja: “Ir tiešām ļoti patīkami, ka attīstās mūsu valstu sadarbība kultūras un it īpaši mūzikas jomā. Esmu priecīgs, ka šis līgums paredz mūzikas instrumentu iegādi Latvijas Nacionālajai operai un šajā brīdī ir klāt arī tās direktors Žagara kungs. Līdz pašu instrumentu saņemšanai gan būs vēl jāpagaida, jo tas ir īpašs pasūtījums. Turklāt šie instrumenti ir ļoti dažādi — klavieres, mežragi, obojas, klarnetes, timpāni un vēl, un vēl. Varbūt paies vesels gads, kamēr tie visi tiks izgatavoti. Latvijā ir daudzi labi mūziķi, kas izpelnījušies visaugstāko atzinību. Arī Latvijas Nacionālo operu pazīst tālu pasaulē, un mums ir prieks, ka mūsu sadarbība nostiprinās.”

Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars pateicās Japānas valdībai par parādīto uzticību un nenovērtējamo atbalstu Nacionālās operas galvenajai vienībai, kāds ir orķestris, jo tas spēlē gan operas, gan baleta izrādēs. Lieliska sadarbība bijusi jau līguma tapšanas posmā: japāņu kolēģi bijuši labi skolotāji un iemācījuši, kā izstrādājami un sagatavojami šādi vērienīgi projekti. Direktors izteica arī cerību, ka Latvijas operas un baleta mākslinieku viesturneju maršruti, kas veduši uz daudziem pasaules kultūras centriem, arī uz tālo Honkongu, Taivānu un Pekinu, nākotnē aizvedīs uz Japānu, lai viņi Japānas valdībai un tautai varētu pateikt paldies ar savu muzikālo sniegumu.

 

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!