• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju Pasaules veselības organizācijas saimē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2001., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56176

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs:
- tiekoties ar Dānijas ārlietu ministru
- tiekoties ar Norvēģijas ārlietu ministru

Vēl šajā numurā

05.12.2001., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju Pasaules veselības organizācijas saimē

Šodien, 5.decembrī, aprit desmit gadu, kopš Latvija ir Pasaules veselības organizācijas (PVO) dalībvalsts.

PVO ir ANO aģentūra, kuras darbības pamatmērķis ir visas pasaules iedzīvotāju veselības iespējami augstāka līmeņa sasniegšana. Pasaules veselības organizācijā pašreiz ir 191 dalībvalsts.

PVO darbības mērķis ir sniegt atbalstu valstīm pārejas periodā, veicinot tādas sabiedrības veselības politikas izstrādāšanu un īstenošanu, kas vērsta uz iedzīvotāju veselības uzlabošanu.

Labklājības ministrija un tās padotības iestādes ir PVO galvenās sadarbības partneres. Latvijas un PVO sadarbība notiek, pamatojoties uz valsts galvenajām prioritātēm veselībā. Galvenās sadarbības jomas pēdējos gados ir sabiedrības veselības politikas attīstība, atbalsts veselības aprūpes reformām, infekcijas slimību uzraudzība un kontrole, hronisko slimību profilakse un veselības veicināšana.

Šais desmit gados par ļoti veiksmīgu jāuzskata sadarbība dažādās sabiedrības veselības jomās. Latvija aktīvi iesaistās PVO globālajās programmās: pretsmēķēšanas programmā “No tabakas brīvu Eiropu”, Eiropas Alkohola plāna (European Alchocol Action Plan) izstrādē un ieviešanā. Latvija piedalās Globālās tabakas kontroles konvencijas izstrādāšanā.

Atzīmējama ir sadarbība māsu un vecmāšu izglītībā, veselības veicināšanā un izglītībā, reproduktīvajā veselībā, primārajā veselības aprūpē, veselības statistikas un informācijas veidošanā, medicīniskajā pētniecībā, farmakoekonomikā, vides veselībā, pārtikas un uztura politikas veidošanā, veselības aprūpes kvalitātes uzlabošanā.

1993.gadā Latvijā izveidots PVO Dokumentācijas un informācijas centrs, kas pašreiz atrodas Latvijas Medicīnas akadēmijā (LMA). Savukārt PVO Sadarbības centra (WHO Collaborative Center) statuss jau atkārtoti ir piešķirts LMA Stomatoloģijas institūtam, kam ir plaša starptautiska sadarbība apmācības un pētniecības jomā. Augsta zinātniskā un tehniskā bāze, starptautiska atzinība un augsta intelektuālā kapacitāte ir kritēriji šāda centra izveidei.

PVO Reģionālās komitejas 51.sesijā, kas notika 2001.gada septembrī Madridē, labklājības ministra padomnieks Viktors Jaksons tika ievēlēts PVO Eiropas reģiona pastāvīgās komitejas sastāvā. Desmit gadu laikā šī ir pirmā reize, kad Latvijas pārstāvis tiek ievēlēts tik augsta līmeņa PVO struktūrā.

PVO augstu vērtē Latvijas speciālistu zināšanas, un Latvijas speciālisti bieži tiek aicināti kā eksperti, īpaši tādās sabiedrības veselības jomās kā reproduktīvā veselība, infekcijas slimības, hroniskās slimības un veselības veicināšana.

 

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!