• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EDSO Ministru padomes pieņemtajiem dokumentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2001., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pirmo ES īstenoto ISPA projektu Latvijā

Vēl šajā numurā

05.12.2001., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EDSO Ministru padomes pieņemtajiem dokumentiem

Vakar, 4. decembrī, Bukarestē EDSO Ministru padomes (MP) sanāksmē apstiprināti vairāki dokumenti.

MP deklarācijā, kurā sniegts aizvadītā gada organizācijas darbības vērtējums, uzsvērta EDSO loma konfliktu novēršanas un krīžu vadības jomā, ka arī iezīmēta diskusijas gaita un tālākās vadlīnijas attiecībā uz organizācijas darbības nostiprināšanu. Deklarāciju ir ietekmējuši arī tādi globālie jautājumi kā cīņa pret terorismu un neatrisinātie konflikti. Šī deklarācija nozīmē apņemšanos sadarboties ar citām starptautiskajām organizācijām, lai kompleksi rastu risinājumus drošības apdraudējumiem.

Šībrīža aktualitāte noteikusi speciāla Lēmuma par cīņu pret terorismu pieņemšanu ar tam pievienotu rīcības plānu. Jāatzīmē, ka EDSO MP ir viena no nozīmīgākajām tik augsta līmeņa sanāksmēm pēc traģiskajiem notikumiem 11.septembrī.

EDSO, pieņemot lēmumu par cīņu pret terorismu, par savu uzdevumu nosaka preventīvu rīcību, novēršot terorisma draudus, tas ir, izmantojot organizācijas institūciju — augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos, ODIHR u.c. — iesaisti, kā arī dalībvalstu apņemšanos pildīt savas saistības. Dokumentu pēdējos divos mēnešos sagatavoja atsevišķi izveidota EDSO darba grupa. Ar to daļēji saistīts arī Lēmums par EDSO aktivitātēm policijas darba sfērā.

Lēmumi un paziņojumi par situāciju atsevišķos EDSO reģionos. Vienošanās par kopēju, pārsvarā pozitīvu, vērtējumu sasniegta par pēdējā laikā noritošajiem procesiem Dienvidaustrumeiropā (iekšējās reformas, kara mantojuma pārvarēšana, ieskaitot bēgļu atgriešanas stimulēšanu, reģionālās sadarbības uzlabošana) un Moldovā (CFE līgumam pakļauta KF bruņojuma savlaicīga izvešana). Pieņemti paziņojumi par Vidusāziju un Gruziju (saistība ar KF bāzu izvešanu un bruņotajiem incidentiem Gruzijas pierobežā).

Lēmums par EDSO reformēšanu ar mērķi uzlabot organizācijas darbu un atbilstību dalībvalstu prasībām.

Par 2003. gada EDSO prezidējošo valsti apstiprināta Nīderlande, kas nomainīs Portugāli.

Kopumā šī MP iezīmē pozitīvu attīstību un jaunas iniciatīvas dažās jomās, tomēr nav panākta vienošanās dažām valstīm jutīgos jautājumos. No tiem minamas tādas problēmas kā Čecenija vai Baltkrievijas un atsevišķu citu valdību politika cilvēktiesību un demokrātijas jomā. Līdz ar to šie jautājumi nav guvuši atspoguļojumu MP dokumentos.

Kā paredzēts, Krievijas pretenzijas pret Latviju un EDSO misijas jautājums nekļuva par diskusiju objektu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!