• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas un Lugāno kopdarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2001., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rīgas un Maskavas sadarbību

Vēl šajā numurā

05.12.2001., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rīgas un Lugāno kopdarbību

Pirmdien, 3. decembrī, Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns Šveicē, Lugāno, un Lugāno pilsētas galva Džordžo Džudiči parakstīja vienošanos starp Rīgu un Lugāno par kopdarbību Raiņa un Aspazijas daiļrades popularizēšanā. Lugāno pilsētas galva sacīja, ka Lugāno vēsturē tas ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem, jo viņi tikai tagad sapratuši, kāda nozīme Rainim un Aspazijai bijusi Lugāno un Eiropas vēsturē, un ir laimīgi, ka, pateicoties šīm divām personībām, viņi tuvinājušies Rīgai.

Ievērojamākie latviešu rakstnieki dzīvoja Kastaņolā piecpadsmit gadus (no 1906. līdz 1920.). Tičīno kantons deva literātiem patvērumu, kad viņi bēga, lai izvairītos no iespējamā soda par savu lomu 1905. gada revolūcijā.

Līdz 2006. gadam paredzēts itāliešu valodā izdot Aspazijas dzeju, Raiņa apceri “Kastaņola”, vairākas lugas, kā arī rīkot Raiņa lugu iestudējumus, piedaloties Latvijas un citu valstu teātriem, 2006. gadā apritēs simt gadu kopš Raiņa un Aspazijas ierašanās Kastaņolā.

D.Īvāns savā runā teica, ka Lugāno savā veidā ir arī Latvijas valsts dzimtene, jo tieši Kastaņolā Rainis sarakstījis darbus, kas, pēc viņa paša vārdiem, radīja ideju par Latvijas valsti, kas piepildījās 1918. gadā.

Parakstīšanā piedalījās arī Latvijas vēstniece Šveicē Evita Kuzma un Šveices vēstnieks Latvijā Villijs Holds. Ar interesantu runu par Raini un Aspaziju uzstājās Rīgas pilnvarotā pārstāve foruma “Lugāno 2006” rīcības komitejā Vita Matīsa un Lugāno pilsētas pārstāvis Raiņa un Aspazijas muzeja direktors Antonio Žili. Pēc tam notika preses konference. Vakarā bija atvēršanas svētki itāļu rakstnieces Makoni grāmatai “Sarkanā komēta” par Aspaziju. Rakstniece uzskata, ka Aspazija ir viena no gadsimta lielākajām sievietēm pasaulē un viena no noslēpumainākajām sievietēm Eiropā. Pēc tam notiks Lugāno mēra pieņemšana par godu vienošanās parakstīšanai.

 

Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!