• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes priekšsēdētājs:- intervijā Latvijas Radio vakar, 26.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2001., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55946

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

27.11.2001., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes priekšsēdētājs:

— intervijā Latvijas Radio vakar, 26.novembrī

Intervija Latvijas Radio 26. novembra raidījumā “Kāpnes” pulksten 15.08. Vada žurnālists Zigurds Ķeizars

— Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs šodien kopā ar žurnālistiem devies uz Tīreļu mežniecību nolūkot egles, kuras pavisam drīz novietos Doma laukumā, pie Kongresu nama un Rātslaukumā, un kā veicies — to šobrīd vaicājam telefonsarunā tieši no notikuma vietas. Sveicināti, Bojāra kungs! Jūs mūs dzirdat labi?

Gundars Bojārs: — Jā.

— Vai tad var tā vienkārši izbrist pa Pierīgas mežiem?

G.Bojārs: — Pierīgas meži tīri labi sakopti, gribētu teikt, ka mūsu meža pārvalde veiksmīgi šeit saimnieko un ir arī sagatavojusi rīdziniekiem sava veida dāvanu — trīs eglītes, no kurām viena tiks novietota Doma laukumā, otra — pie Kongresu nama...

— Laika apstākļi vairs nav tie patīkamākie, vai žurnālistu interese par šo pasākumu ir liela?

G.Bojārs: — Žurnālistu interese ir milzīga, viņi paši akceptēja mūsu izvēli. Šobrīd, lai nedaudz sasildītos, esam sakurinājuši ugunskuru un cepam desiņas, ēdam pīrādziņus. Es domāju, eglītes izvēle, protams, ir tas, ko gaida visi rīdzinieki, un negribas, protams, kļūdīties, arī žurnālistiem ļoti liela interese.

— Un tas viss par godu lielajam Ziemassvētku vecim, kuru arī šonedēļ gaida Rīgā. Cerēsim, ka nolūkotajai eglei nevajadzēs kāju atkal par tūkstošiem, kā tas jau kādreiz bija.

G.Bojārs: — Nu, tas jau vienreiz ir izdarīts, un atkārtoti, protams, tas nav nepieciešams. Visas tehniskās ierīces, kas nepieciešamas eglītes uzstādīšanai, mums jau ir.

— Skaidrs. Vēl viens jautājums, kas interesē daudzus, kuri gatavojas svētkiem, — jūs pavasarī teicāt, ka pēc svētkiem par to padomāsit. Proti, ir runa par Doma laukuma bruģa uguntiņām, vai tās tomēr kādreiz tiks atjaunotas?

G.Bojārs: — Jā, es domāju, ka tā nav slikta ideja un katrā ziņā ļoti labi mūsu Doma laukuma skaistumu pastiprina. Šogad mums ir cits plāns — šobrīd to izskata Attīstības komiteja — Doma laukumā sarīkot tādu nopietnu Ziemassvētku tirdziņu, kas kļūtu par ikgadēju tradīciju.

— Jā, tiktāl par gaidāmo, bet nu par domes darba kārtību šonedēļ. Vai tur ir iekļauts jautājums par namīpašumu Marijas ielā 6, par ko šorīt raksta “Diena”, eksperti atzinuši, ka daļa nama var nobrukt kuru katru brīdi.

G.Bojārs: — Jā, jau iepriekšējā Finansu komitejas sēdē mēs akceptējām finansējumu šī nama piespiedu nojaukšanai. Šis nams ir privātīpašums, taču privātīpašniekiem ir jārūpējas ne tikai par sava īpašuma stāvokli, bet katrā ziņā tas īpašums nekādā gadījumā nevarētu apdraudēt iedzīvotāju drošību. Un šis nams atrodas tieši tādā stāvoklī, par to nebija šaubu nevienam deputātam, vienalga vai pārstāv pozīciju vai opozīciju. Mēs šos līdzekļus esam atraduši.

— Bet droši vien vēl ir kāds tāds pats nams, vai kaut kas nav jādara radikālāk, lai īpašnieki domātu par saviem graustiem?

G.Bojārs: — Jā, neapšaubāmi, mēs esam arī vērsušies Saeimā ar saviem priekšlikumiem pie Saeimas deputātiem, un es ceru, ka Saeimas deputāti arī iespējamos grozījumus likumdošanā ietvers.

— Domes darba kārtībā šonedēļ iekļauts arī lēmumprojekts par Rīgas pašvaldības policijas tiesībām kontrolēt akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu ievērošanu. Saskaņā ar projektu trokšņa mērījumi Rīgā būs maksas pakalpojums, un maksa par trokšņa līmeņa pārbaudi būšot 35 lati. Kā to saprast, ja kādam radīsies vēlme pēc klusuma savā dzīvesvietā, pirms viņu kāds uzklausīs domē, viņam būs jāsamaksā šie 35 lati?

G.Bojārs: — Nē, katrā ziņā ir spēkā esoša likumdošana par šiem trokšņa līmeņiem, un sakarā ar šo likumu un Ministru kabineta noteikumiem domei ir jāpieņem attiecīgie lēmumi. Ja šis trokšņa līmenis būs pārsniegts, par šo pārsniegšanu maksās vaininieks, pretējā gadījumā, ja kādam būs nepamatotas aizdomas par trokšņa līmeņiem, par šo pārbaudi būs jāmaksā tam, kas ir veicis izsaukumu.

— Nu skaidrs. Ministru kabinets aizvadītajā nedēļā atlika lemšanu par brīvostas paplašināšanos; viens no iemesliem ir arī domes lēmums par statusa maiņu dabas parka teritorijai. Kā rīkosies dome?

G.Bojārs: — Katrā ziņā gribētos nomierināt visus iedzīvotājus — pirmkārt, brīvostas statusa noteikšana nebūt nenozīmē dabas parka statusa atcelšanu. Šis lēmums Rīgas domē tika pieņemts jau iepriekšējā sasaukumā pirms pusotra gada, un darba gaitā tika saņemti arī visi nepieciešamie saskaņojumi, tai skaitā no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Šobrīd šai teritorijai ir nepieciešams nopietns saimnieks, lai varētu to sakopt un uzturēt kārtībā, un pēc tam jau osta izstrādās kvalificētu šīs teritorijas attīstības plānu, tad atsevišķi varēs spriest par šī dabas parka statusa maiņu, vai nu daļēju, vai pilnīgu. Katrā ziņā tas būs process, kas jāsaskaņo ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un arī ar Ministru kabinetu.

— Saimniekus un īrniekus interesē — vai aizvadītajā nedēļā notika jums plānotā tikšanās ar Valsts zemes dienesta speciālistiem par jaunu zemes kadastrālās vērtības zonējumu, kurš laikam stāsies spēkā no 2003.gada? Kas no tā izriet?

G.Bojārs: — Katrā ziņā esošās kadastrālās vērtības ir stipri novecojušas, un Zemes dienests ir piedāvājis savu versiju. Šobrīd pie šīs versijas strādā atbildīgās domes amatpersonas, gan Finansu departaments, gan Attīstības departaments. Zemes dienesta priekšlikumi tiks nopietni izvērtēti, iespējams, ka būs nepieciešamas arī kādas korekcijas, ko vēlāk, protams, pieņems dome. Bet, neapšaubāmi, šis process ir zināmā mērā iekavējies, un šobrīd vajadzētu straujāk virzīties uz priekšu, lai šīs kadastrālās vērtības pieskaņotu, teiksim, reālajām.

— Jā, spriežot pēc pirmajām atsaucēm, jūs esat gandarīts ar maskaviešu vizītē panākto. Kādus darbības veidus tad varam gaidīt no Maskavas pārstāvniecības bijušajā Dzelzceļnieku kultūras namā?

G.Bojārs: — Šobrīd katrā ziņā notiek projekta izstrāde, un Maskavas pilsēta plāno savu turpmāko darbību šajā namā. Katrā ziņā tie būs, pirmkārt, kultūras pasākumi un dažādu biedrību uzturēšana, otrkārt, no Maskavas puses ir plānots un paredzēts, ka šajās telpās atradīsies arī tādas struktūras, kas būs spējīgākas lemt par ... lietām.

— Daudzus interesē — kā tad šis nams ir nonācis maskaviešu īpašumā?

G.Bojārs: — Ja nemaldos, tas noticis pirms diviem gadiem, kad “Latvijas dzelzceļš” lēma par nepieciešamību Maskavā izveidot savu pārstāvniecību, tas ir objektīvi, un šī maiņa notika starp akciju sabiedrību “Latvijas dzelzceļš” un Maskavas pilsētas domi. Tā ka Rīgas dome šajā procesā nebija iesaistīta, bet es domāju, ka tas ir veicināmi un pozitīvi, ka Maskavas pilsēta šādu pārstāvniecību Rīgā atver.

— Lai veicinātu tūrisma aktivizēšanos? Vai šis vīzu jautājums tomēr nebūs izšķirošais?

G.Bojārs: — Neapšaubāmi, par to mēs esam sprieduši pagājušonedēļ septiņu lielo pilsētu asociācijas sēdē, un mēs vērsīsimies pie valdības un Saeimas ar saviem priekšlikumiem. Vēlamies arī sarīkot tikšanos ar premjerministru Bērziņa kungu un šīs, manuprāt, aktuālās tēmas pārspriest.

— Rīgas domes kreiso spēku apvienība aicina domniekus piedalīties Ziemassvētku dāvināšanas akcijā un dāvināt grāmatas un rotaļlietas Rīgas bērnunamu bērniem Ziemassvētkos. Vai šim aicinājumam pievienojaties arī jūs pats?

G.Bojārs: — Nu neapšaubāmi, es domāju, tas ir ļoti apsveicams un pozitīvs solis. Es pats ne tikai pievienošos, bet noteikti arī kādu dāvanu sagādāšu.

— Diemžēl jūs joprojām esat vienīgais ziedotājs Nacionālajam teātrim. Varbūt izmantojiet izdevību un aiciniet ziedot arī citus.

G.Bojārs: — Jā, to es esmu darījis vairākkārt. Šobrīd mēs ar atsevišķiem masu medijiem strādājam arī pie reklāmas rullīša. Jāsaka gan, ka es neesmu vienīgais, taču viens no pavisam nedaudzajiem ziedotājiem Nacionālajam teātrim. Es domāju, ka šī kultūrvēsturiskā vieta, kur tika dibināta mūsu valsts, pasludināta mūsu valsts neatkarība, ir pelnījusi, lai to sakoptu. Ziedojumi… jūs jau zināt, ka ar tiem pēdējā laikā nav visai viegli, tā bija arī ar Brīvības pieminekli, un es vēlos aicināt uzņēmējus un iedzīvotājus varbūt neziedot kādai politiskai partijai vai kādam politiķim, bet labāk ziedot Nacionālajam teātrim, tātad paliekošām vērtībām.

— Sava veida svētki jums atkal šonedēļ — pašvaldības policijas jurģi.

G.Bojārs: — Jā, pašvaldības policija šonedēļ pārceļas uz jaunām telpām. Es ceru, ka tas veicinās pašvaldības policijas darba kvalitāti.

— Gaidām jūs mājās ar skaistām eglēm un uz tikšanos nākampirmdien.

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!