• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauns informācijas avots par Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2001., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55826

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauns izdevums par eiro

Vēl šajā numurā

23.11.2001., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauns informācijas avots par Eiropas Savienību

Iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) kā Latvijas ārpolitikas galvenā prioritāte tika izvirzīta jau pirms sešiem gadiem, un visus šos pēdējos gadus Latvijas valdība un parlaments aktīvi strādājuši, lai šo mērķi sasniegtu iespējami drīzāk. Tomēr, neraugoties uz to, ka iestāšanās ES ir Latvijas politiskās dzīves degpunktā jau vairākus gadus, iedzīvotāju zināšanas par ES joprojām ir ļoti zemas. Kā rāda sabiedriskās domas aptauju dati, Latvijas iedzīvotāju zināšanu līmeņa pašnovērtējumam vidējais aritmētiskais šī gada augustā bija 4,78 balles (10 ballu skalā) un šī rādītāja pieaugums pēdējos divos gados bijis tikai 0,5 balles. Tātad iespējams secināt, ka, neraugoties uz to, ka izdots liels skaits informācijas bukletu un grāmatu par ES, darbojas vairākas specializētas bibliotēkas, informācijas centri un ierīkoti ES informācijas punkti visās Latvijas rajonu centrālajās bibliotēkās, tiek veidoti tematiski raidījumi televīzijā un radio, izdoti specializēti laikraksti un arī parastie preses izdevumi ik dienas informē par Latvijas virzību uz ES, informācijas par Eiropas Savienību vēl aizvien ir par maz.

Lai risinātu šo problēmu, Eiropas Komisijas delegācija Latvijā izveidojusi mājaslapu globālajā informācijas tīklā — internetā. Mājaslapas adrese ir http://www.eiropainfo.lv, un informācija šajā lapā pieejama latviešu un angļu valodā.

Par godu jaunajai mājaslapai 8.novembrī ES Informācijas centrā notika atklāšanas svētki, kuros piedalījās Eiropas Komisijas (EK) delegācijas Latvijā vadītājs Ginters Veiss, ES dalībvalstu vēstniecību pārstāvji un ES informācijas centra sadarbības partneri.

Kā liecina statistikas dati, Latvijā, līdzīgi kā pārējā pasaulē, interneta pieejamība ar katru dienu arvien palielinās un arvien vairāk ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, studentu un skolēnu sev nepieciešamo informāciju iegūst galvenokārt internetā, arvien mazāk laika atliek lasīt laikrakstus un skatīties televīzijas pārraides. Kā mājaslapas atklāšanas laikā teica EK delegācijas Latvijā vadītājs G. Veiss: “Ja Muhameds neiet pie kalna, tad kalnam jāiet pie Muhameda.” Tātad ar mājaslapu internetā EK delegācija un ES Informācijas centrs dodas pie tiem, kas nevar atnākt un iegūt šo informāciju klātienē.

Mājaslapa ir sadalīta divās daļās. Vienā daļā pieejama informācija par EK delegāciju Latvijā, par Eiropas Savienības finansiālo atbalstu Latvijai, tai skaitā par programmām PHARE, SAPARD un ISPA. Šeit iespējams arī plašāk uzzināt par ES komunikācijas stratēģiju, kā arī lasīt EK delegācijas Latvijā apkārtrakstu “Sveiks Eiropā!”. Šinī sadaļā tiks izsludināti arī konkursi uz dažādiem projektiem.

Otra mājaslapas daļa atvēlēta Eiropas Savienības Informācijas centram. Tajā atrodama plaša informācija par Eiropas Savienību, norādes par iespējām internetā iegūt papildu informāciju par ES un Latvijas sadarbību ar ES. Atrodama informācija par jaunumiem Eiropas Savienībā un ES Informācijas centrā. Mājaslapas apmeklētājiem ir iespēja lasīt arī EK delegācijas Latvijā izdotās publikācijas latviešu valodā. Tāpat pieejams ES Informācijas centra rīkoto pasākumu kalendārs. Katrs mājaslapas apmeklētājs tiek aicināts piedalīties diskusijā un paust savu viedokli par viņu interesējošiem jautājumiem.

Ārpus EK delegācijas mājaslapas informācija par ES pieejama arī citās Latvijas valsts un nevalstisko organizāciju interneta mājaslapās: Saeimas Eiropas lietu komisija (http://www.saeima.lv/elk); Eiropas Integrācijas birojs (http://www.eib.lv); Ārlietu ministrija (http://www.mfa.gov.lv); Tulkošanas un terminoloģijas centrs (http://www.ttc.lv); Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas pārvalde (http://www.sppkp.lv); Eiropas kustība Latvijā (http://www.eiropaskustiba.lv); klubs “Māja — jaunatne vienotai Eiropai” (http://home.parks.lv/klubs.maja); Latvijas Universitātes Eirofakultāte (http://www.eurofaculty.lv) u.c.

 

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!